Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ο ψυχρός πόλεμος της νέας εποχής


Αναλυτές της εταιρείας McAfee έχουν συντάξει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων και εντάσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι συντάκτες του κειμένου κάνουν λόγο για ένα νέο είδος ψυχρού πολέμου, με τις υπερδυνάμεις του πλανήτη να χτίζουν σταδιακά το οπλοστάσιό τους για μια ενδεχόμενη σύγκρουση στον κυβερνοχώρο.


Σύμφωνα με τη McAfee, οι χώρες που έχουν εμπλακεί σ' αυτή την ιδιότυπη κούρσα εξοπλισμών είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και η Γαλλία, χωρίς να αποκλείονται κι άλλα κράτη. Οι χώρες αυτές φέρονται να αναπτύσσουν μεθόδους οι οποίες θα τους δώσουν τη δυνατότητα να πλήξουν άλλες χώρες μέσω κυβερνο-επιθέσεων. Για να γίνουν πιο σαφείς, οι αναλυτές δίνουν το παράδειγμα του περασμένου Ιουλίου, όταν σημειώθηκαν επιθέσεις τύπου DOS σε αμερικανικές και νοτιοκορεατικές υπηρεσίες. Αν οι επιθέσεις αυτές έγιναν από τη Βόρεια Κορέα [όπως υποστήριξαν κάποιες φήμες], δεν αποκλείεται ο στόχος της Πιονγιάνγκ να ήταν η διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών μονάδων στις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα. Σε συνθήκες πολέμου, αυτό θα έδινε ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα στους Βορειοκορεάτες. Με άλλα λόγια, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το περιστατικό του Ιουλίου θα μπορούσε να είναι μια πρόβα για το μέλλον.

Φυσικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλα αυτά παραμένουν στο επίπεδο της σεναριολογίας. Ούτε οι φερόμενες ως εμπλεκόμενες χώρες επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρονται στην έρευνα, ούτε είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς την προέλευση μιας τέτοιας επίθεσης σε περίπτωση που εκδηλωθεί. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ένα πεδίο που ενδιαφέρει όλες τις χώρες κι όλες τις κυβερνήσεις για πολλούς και διάφορους λόγους.

Η έκθεση της McAfee αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες
pcmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου