Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Dial4Light - Ανάψτε τα φώτα των δρόμων με το... κινητό σας!

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ως δεδομένο - όπως έναν καλά φωτισμένο δρόμο. Αλλά, αφήνοντας τα φώτα των δρόμων αναμμένα όλη την νύχτα, ακόμα και σε περιοχές όπου υπάρχει ελάχιστη κίνηση, δεν είναι ότι καλύτερο από οικολογικής και οικονομικής απόψεως. Μια μικρή ομάδα πόλεων της Γερμανίας όμως, προσπαθούν με την χρήση ενός προγράμματος που ονομάζεται Dial4Light, να βρουν μια συμβιβαστική λύση, αφού χάρις το πρόγραμμα αυτό, έχουν την δυνατότητα να ενεργοποιήσουν τα φώτα με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η μικρή πόλη της Morgenröthe, Rautenkranz, ήταν η πρώτη που αποφάσισε να σβήσει τα φώτα ως ένα μέτρο περικοπής δαπανών. Τα φώτα των δρόμων σε κάθε συμμετέχουσα πόλη είναι ομαδοποιημένα σε ζώνες, καθεμία από τις οποίες έχει έναν εξαψήφιο κωδικό. Για να ενεργοποιήσετε τα φώτα στην εν λόγω ζώνη για ένα μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως 15 λεπτά), αρκεί να τηλεφωνήσετε στον αριθμό του Dial4Light και να εισάγετε τον κωδικό.

Η αρχή πίσω από αυτό το εγχείρημα είναι ότι χρησιμοποιείτε τα φώτα του δρόμου με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείτε τα φώτα στο σπίτι σας. (Ανάβετε το φως στο διάδρομο όταν μπαίνετε το σπίτι και το σβήνετε όταν φτάσετε στο σαλόνι).

Το πρόγραμμα βέβαια, έχει και τα μειονεκτήματα του.
  • Μπορεί στις περισσότερες από τις πόλεις, όπου το πρόγραμμα έχει τεθεί σε εφαρμογή, οι χρήστες να πληρώνουν μόνο το κόστος της τηλεφωνικής κλήσης για να φωτίσουν την διαδρομή τους, αλλά ορισμένες πόλεις έχουν αρχίσει να χρεώνουν για την ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα φώτα.
  • Οι χρήστες του προγράμματος θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τους κωδικούς για την κάθε ζώνη, αλλά να έχουν και μαζί τους το κινητό τηλέφωνο.
  • Το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε περιοχές με μικρή κυκλοφορία πεζών.

Παρόλα τα μειονεκτήματα όμως, το πρόγραμμα έχει εξοικονομήσει για την αγροτική πόλη Rautenkran με πληθυσμό 900 κατοίκων, το ποσό των 5.300 δολάρια ανά έτος. (Η λίγο μεγαλύτερη κοινότητα του Dörentrup αναμένει να γλυτώσει 14.000 δολάρια ετησίως).
πηγή: psaxtiria

Πόλεμος προσφορών στην κινητή τηλεφωνία

Νέος γύρος ανταγωνισμού ξεκινάει στην κινητή τηλεφωνία. Η προσφορά της Vodafone να διαθέσει σε όλα τα καρτοκινητά της «απεριόριστες» κλήσεις και SMS ανοίγει ένα νέο μέτωπο στη συγκεκριμένη αγορά, με απροσδιόριστες οικονομικές συνέπειες στον κλάδο. Το απροσδιόριστο έγκειται στο κατά πόσον άμεσα και επιθετικά θα απαντήσουν οι ανταγωνιστές της, Cosmote και Wind Hellas.

H προσφορά, που άνοιξε τον νέο ασκό του Αιόλου στην κινητή τηλεφωνία, ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και παρέχει σε κάθε ανανέωση χρόνου αξίας 10 ευρώ στα καρτοκινητά της Vodafone επιπλέον 1.500 λεπτά ομιλίας και 1.500 SMS που δύναται να αποσταλούν δωρεάν προς όλα τα κινητά Vodafone. Η προσφορά αυτή πρακτικά σημαίνει απεριόριστη τηλεφωνία στο δίκτυο της Vodafone για ένα μήνα με σχεδόν μηδενικό αντίτιμο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Wind, ανοίγοντας τον πόλεμο τιμών με ανάλογη προσφορά, πρόσφερε αντίστοιχες υπηρεσίες (1.000 λεπτά ομιλίας και 1.000 SMS) για 3 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η προσφορά αυτή, την οποία ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι οι ανταγωνιστές της Wind, στοίχισε στις τρεις εταιρείες κινητής έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η νέα προσφορά της Vodafone, εφ' όσον «αντιγραφεί» από τα άλλα δίκτυα, θα κοστίσει ακόμη περισσότερο. «Είναι η τελευταία ευκαιρία της διοίκησης της Vodafone να ανατρέψει την πορεία της αγοράς, στην οποία ενισχύεται διαρκώς η καρτοκινητή τηλεφωνία της Cosmote», παραδέχεται στέλεχος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Σήμερα, η Cosmote εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου το 47% των συνδέσεων καρτοκινητής (44% αν συμπεριληφθούν τα συμβόλαια) από 37% που ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο. Η Vodafone επιχειρεί να ανακόψει την πορεία αυτή.

Η «επίθεση» της Vodafone ξάφνιασε τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι παραδέχονται ότι δεν την ανέμεναν. «Εχοντας το προηγούμενο με την Wind (προσφορά των 3 ευρώ) το ενδεχόμενο του νέου πολέμου τιμών φάνταζε με απίθανο σενάριο», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς κινητής. Ωστόσο, όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος και πλέον, οι εταιρείες κινητής ετοιμάζονται για άλλη μία πιο δύσκολη χρονιά. Πέρυσι, τα έσοδα των εταιρειών εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ δηλαδή 12% - 13% επί του συνολικού τζίρου του 2008, που ανήλθε σε 4,7 δισ. ευρώ. Φέτος, αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η μείωση των τελών τερματισμού κατά 20% από 1/1/2010, αλλά και οι επιπτώσεις της ύφεσης και της ταυτοποίησης των καρτοκινητών, που θα οδηγήσουν σημαντικό όγκο πελατών των τριών δικτύων σε δίκτυα κινητής εκτός Ελλάδος.
kathimerini.gr

floating Hallelujah Mountains στην Κίνα!

Σε μια μαγευτική τοποθεσία στην νότια Κίνα, υπάρχει μια περιοχή με βραχώδης στήλες που ονομάζεται "Southern Sky Column Mountains". Αλλά, λόγο της ομοιότητας της με τα βουνά που εμφανίζονται στην ταινία Avatar, μετονομάστηκαν σε "Avatar Hallelujah Mountains".
 
Αυτή η ομοιότητα βέβαια δεν είναι τυχαία. Τα "floating Hallelujah Mountains" που εμφανίζονται στην ταινία, ήταν η έμπνευση ενός φωτογράφου του Χόλιγουντ, ο οποίος, το 2008 είχε επισκεφτεί την περιοχή και τράβηξε φωτογραφίες των "Southern Sky Column Mountains".

πηγή: psaxtiria