Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

4G: Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς ξεκινάνε από τη Σκανδιναβία


Δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε καλά-καλά τα δίκτυα τρίτης γενιάς (3G) και αρχίζει η υλοποίηση της επόμενης γενιάς (4G) στην κινητή τηλεφωνία, αρχής γενομένης από –πού αλλού;- τη Σκανδιναβία, όπου οι πρώτοι χρήστες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν από τις αρχές του 2010 τα πρώτα δίκτυα 4G με ταχύτητες περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με τις σημερινές του 3G.
Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας TeliaSonera ήδη ολοκλήρωσε δύο πιλοτικά δίκτυα 4G στις πρωτεύουσες της Νορβηγίας (Όσλο) και της Σουηδίας (Στοκχόλμη) και οι πρώτοι πελάτες της θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με το BBC. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δίκτυα μπορεί να υπάρχουν πια, όμως δεν υπάρχουν ακόμα συσκευές κινητές τηλεφωνίας που να μπορούν να δουλέψουν σε δίκτυα τέταρτης γενιάς. Έτσι, αρχικά οι χρήστες 4G θα πρέπει να συνδέονται μέσω φορητού υπολογιστή.
   Τα δίκτυα 4G βασίζονται στη νέα τεχνολογία Long Term Evolution (LTE) και μπορούν να «κατεβάσουν» δεδομένα με ταχύτητα 100 megabits ανά δευτερόλεπτο, περίπου δέκα φορές περισσότερα από τα πιο γρήγορα δίκτυα 3G. Η τεχνολογία LTE έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να «πατήσει» πάνω στα υφιστάμενα δίκτυα 3G, διευκολύνοντας τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να αναβαθμίσουν το σύστημά τους.
   Η εταιρία TeliaSonera προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει την τιμολογιακή πολιτική της για τα δίκτυα τέταρτης γενιάς. Ο εξοπλισμός για τα δίκτυα 4G στην μεν Στοκχόλμη ανήκει στη σουηδική Ericsson, στο δε Όσλο στην κινεζική Huawei.
   Κινητά τηλέφωνα που να μπορούν να χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία LTE,, δεν αναμένονται στη διεθνή αγορά πριν τα μέσα του 2010.
enet.gr

Το 2009 σε εικόνες part1/3 by boston




δείτε τις εδώ: http://www.boston.com/bigpicture/200...rt_1_of_3.html

Το Bamboo επιτρέπει πολλά σημεία επαφής


Ο κωδικοποιημένος τίτλος μπορεί να μπερδεύει, αλλά για όσους ξέρουν την εταιρεία Wacom, που κατασκευάζει τις ταμπλέτες σχεδίασης Bamboo για υπολογιστές, λέει πολλά.
Η εταιρεία ανακοίνωσε τη μελλοντική κυκλοφορία συσκευών σχεδίασης, οι οποίες εκτός από τη γραφίδα θα υποστηρίζουν και σχεδίαση σε επιφάνειες αφής με υποστήριξη multi-touch.
Η σχεδίαση μπορεί να γίνει είτε με το χέρι είτε με γραφίδα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης προγραμματιζόμενων πλήκτρων για επαναλαμβανόμενες λειτουργίες.

mobile-news

Παιδί «θαύμα» πήρε Μάστερ στα 17 του


Ένας νεαρός αυστριακός παιδί-θαύμα, που είχε μπει στο πανεπιστήμιο μόλις στα 13 του χρόνια, ολοκλήρωσε ήδη τις πρώτες μεταπτυχιακές σπουδές του και παίρνει σήμερα το «Μάστερ» του στην ηλικία των 17 ετών, όταν οι συνομήλικοί του δεν έχουν καν τελειώσει το σχολείο.
Με το κατόρθωμά του, ο Μάριαν Κόγκλερ έγινε ο πιο μικρός σε ηλικία κάτοχος «Μάστερ» και γενικά μεταπτυχιακού τίτλου στην αυστριακή ιστορία. Ο αξιοθαύμαστος νέος είχε εισπράξει αντιδράσεις έκπληξης (επόμενο είναι..), αλλά και θαυμασμού από τους πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία συμφοιτητές του στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου πήρε «Μάστερ» στην «υπολογιστική νοημοσύνη». Ο Κόγκλερ θα συνεχίσει για να πάρει το διδακτορικό του από τη Σχολή Πληροφορικής του ίδιου πανεπιστημίου.
Οι γονείς του παρατήρησαν το χάρισμα του γιού τους πολύ γρήγορα, καθώς μπορούσε να διαβάζει ήδη από την ηλικία των δύο ετών.
Τελείωσε το λύκειο στα 15 χρόνια του κι ενώ ήδη σπούδαζε στο πανεπιστήμιο (!), δίνοντας εξετάσεις παράλληλα τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από μια ιδιόρρυθμη ρύθμιση που είχε γίνει από τις αυστριακές εκπαιδευτικές Αρχές ειδικά γι’ αυτόν.
enet.gr

Τα πρώτα ηχεία για notebook της Asus


 
Η πρώτη σειρά ηχείων της Asus κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά. Τα ηχεία-μπάρες της Asus ονομάζονται uBoom και uBoom Q και «παρέχουν υψηλή ηχητική πιστότητα και πανίσχυρο μπάσο».
Αμφότερα, συνδέονται μέσω της θύρας USB 2.0 για την έξοδο ήχου. Μάλιστα, το μοντέλο uBoom Q ζυγίζει 400 γραμμάρια (το uBook όμως 3 κιλά) και δεν χρειάζεται αντάπτορα για την τροφοδοσία ρεύματος, αφού τροφοδοτείται από την θύρα USB.
Τα πρώτα μοντέλα ηχείων multimedia της Asus έχουν το μισό μέγεθος των συμβατικών συστημάτων ηχείων 2.1 (το μικρότερο uBoom Q έχει διαστάσεις 29cm x 11cm x 7,2cm), συνδέονται στο πίσω μέρος του notebook και αντικαθιστούν τον ενσωματωμένο ήχο με έναν υψηλής πιστότητας κωδικοποιητή/αποκωδικοποιητή για μεγαλύτερη ηχητική απόλαυση. Είναι κυλινδρικά και η σύνδεσή τους στο laptop επιτρέπει τη αύξηση της ροής του αέρα για πιο αποτελεσματική διάχυση της θερμότητας. Είνα κατασκευασμένα από αλουμίνιο και εξαλείφουν τα ανεπιθύμητα «υπερτόνια».Δείτε τα χαρακτηριστικά τους...
in.gr

Εξωγήινης καταγωγής η ατμόσφαιρα της γης


Τα αέρια που σχημάτισαν την γήινη ατμόσφαιρα και πιθανότατα σε επόμενο στάδιο και τους ωκεανούς στον πλανήτη δεν προήλθαν από το εσωτερικό της Γης αλλά από το διάστημα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Έτσι ανατρέπεται η μέχρι σήμερα κυρίαρχη αντίληψη ότι πελώρια ηφαίστεια σκόρπισαν με τις εκρήξεις τους τεράστιες ποσότητες αερίων στην πρώιμη Γη.

Δασοπροστασία μέσω Google


Η Google παρουσίασε ένα νέο και άκρως χρήσιμο «εργαλείο» που επιτρέπει στους επιστήμονες και στις υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για να παρακολουθούν τα δάση της Γης. Η νέα εφαρμογή επιτρέπει στους ερευνητές και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο να αναλύουν πρωτογενή στοιχεία από εικόνες δορυφόρων και παράλληλα να αποκτούν πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες και την ακριβή έκταση της αποψίλωσης των δασών ή την εξέλιξη της αναδάσωσή τους. Το σύστημα φιλοξενείται στο υπολογιστικό «νέφος» της Google, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, και έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να αποκαλύπτει αν και πότε τα δάση κόβονται, καίγονται, καταστρέφονται από μπουλντόζες κλπ. (χρήσιμη εφαρμογή για την Ελλάδα…).
Η Google παρουσίασε τη νέα εφαρμογή στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή.
Προς το παρόν, η τεχνολογία βρίσκεται σε φάση δοκιμών και ελέγχων και σύντομα θα καταστεί διαθέσιμη ως μη κερδοσκοπική υπηρεσία.
enet.gr

Η ανακάλυψη νέων εξωπλανητών αυξάνει τις πιθανότητες ανακάλυψης ζωής στο σύμπαν


Τα άστρα βρίσκονται σε απόσταση 28 και 84 ετών φωτός από τη Γη, δηλαδή πολύ μακριά για οποιοδήποτε υπάρχον γήινο διαστημόπλοιο να φθάσει μέχρι τους πλανήτες τους, αλλά σχετικά κοντά με βάση τις αποστάσεις του σύμπαντος.
  
Οι πρώτοι τρεις πλανήτες περιφέρονται γύρω από το άστρο 61 Virginis, που μπορεί να ειδωθεί με γυμνό μάτι στον αστερισμό της Παρθένου. Πιο μακριά, ο τέταρτος πλανήτης είναι ένας γίγαντας με μάζα σαν το Δία που περιφέρεται γύρω από το άστρο 23 Librae που βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού.
  
Οι πιο κοντινοί τρεις εξωπλανήτες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για εξωγήινη ζωή, καθώς το άστρο τους θεωρείται «δίδυμο» του ήλιου μας και οι μάζες τους δεν διαφέρουν πολύ από της Γης (είναι από 5,3 έως 24,9 φορές μεγαλύτερες). Ο Ποσειδώνας στο δικό μας ηλιακό σύστημα έχει μάζα 17 μεγαλύτερη από τη Γη.
  
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστρονόμων του Αγγλο-Αυστραλιανού Αστεροσκοπείου, υπό τον καθηγητή Κρις Τάινι του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, «φαίνεται πως υπάρχουν πολλά άστρα σαν τον ήλιο μας με πλανήτες που έχουν μάζες όπως αυτές που ανακαλύψαμε ή και μικρότερες. Δείχνουν ότι ίσως υπάρχουν πλανήτες με ακόμη μικρότερη μάζα που μπορεί να είναι βραχώδεις και κατάλληλοι για ζωή».
enet.gr