Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Μερικά από τα πιο ακριβά πράγματα του κόσμου μας......

Δείτε τα εδώ

Μια βόλτα στο διάστημα!!




Από το 1955 και τον πρώτο διαστημικό περίπατο των Σοβιετικών μέχρι την πρόσφατη επισκευή του Χαμπλ, οι τολμηρές εξορμήσεις των αστροναυτών στο κενό έχουν μείνει στη μνήμη με εντυπωσιακές εικόνες,δείτε τις.....

Πόσα φεγγάρια έχει ο Κρόνος;


Οι δορυφόροι του Κρόνου έχουν ανέλθει στους 60.
Ο τελευταίος ανακαλύφθηκε από τον Καρλ Μιούρεϊ, της ομάδας που επιβλέπει το σκάφος Cassini και τις εκπληκτικές εικόνες και τα δεδομένα που αποστέλλει. Το μικροσκοπικό ουράνιο σώμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα βαφτίστηκε προσωρινά Φρανκ (αλλά η επιστημονική ονομασία του είναι S/2007 S4). Η διάμετρός του φτάνει τα δύο χιλιόμετρα και αποτελείται κυρίως από πάγο και πετρώματα. Η επιστημονική ομάδα του Cassini είχε ήδη ανακαλύψει τέσσερις δορυφόρους την περίοδο 2004-2005. Φέτος εντόπισε με γήινα τηλεσκόπια άλλα τρία φεγγάρια. Όπως φαίνεται ο Κρόνος θα καταρρίψει το «ρεκόρ» δορυφόρων που κατέχει ο Δίας, με τα 62 φεγγάρια του: το σκάφος Cassini, που ταξιδεύει γύρω από τον πιο εντυπωσιακό πλανήτη του ηλιακού συστήματος, είναι σε θέση να διακρίνει ακόμα και πολύ μικρά ουράνια σώματα, όπως τον Φρανκ. «Όταν ξεκίνησε η αποστολή Cassini το 1997», λέει ο Μιούρεϊ, «γνωρίζαμε μόνο 18 φεγγάρια του Κρόνου. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύπλοκο σύστημα που μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, γιατί υπάρχουν δισεκατομμύρια σωματίδια ανάμεσα στους δακτυλίους του πλανήτη και τους δορυφόρους του, τα οποία αλληλεπιδρούν συνεχώς». 
focusmag

Χρειαζόμαστε πέντε πλανήτες...


Αν όλοι οι κάτοικοι της Γης ζούσαν όπως ο μέσος Αμερικανός, θα χρειάζονταν 5 πλανήτες για να αναπαραχθούν οι πηγές ενέργειας και τροφίμων που καταναλώθηκαν και για να απορροφηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο πλανήτης μας αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις οικολογικές επιπτώσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και χρειάζεται 18 μήνες για να αναπαράγει τους πόρους που οι άνθρωποι καταναλώνουν σε ένα χρόνο, σύμφωνα με μελέτη ανεξάρτητης αμερικανικής ερευνητικής ομάδας.Τα στοιχεία που συγκέντρωσε από περίπου εκατό χώρες το Global Footprint Network, δείχνουν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν τους πόρους και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα με ένα ρυθμό 44% ταχύτερο από αυτόν που η Γη μπορεί να ανανεώσει και να απορροφήσει.Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες σε ό,τι αφορά την οικολογική συμπεριφορά των ανθρώπων. Για παράδειγμα, αν όλοι οι κάτοικοι της Γης ζούσαν όπως ο μέσος Αμερικανός, θα χρειάζονταν πέντε πλανήτες για να αναπαραχθούν οι πηγές ενέργειας και τροφίμων που καταναλώθηκαν και για να απορροφηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.Σε περίπτωση που ζούσαν όπως ο μέσος Ευρωπαίος θα ήταν αναγκαίοι δυόμιση πλανήτες, υπολόγισαν οι εισηγητές της μελέτης.Το Global Footprint Network, με βάση το Οκλαντ της Καλιφόρνιας, υπολογίζει από το 2003 το «οικολογικό αποτύπωμα» σε περισσότερες από εκατό χώρες. Ο δείκτης αυτός αναφέρεται στην έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών σε ενέργεια και νερό, συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμμάτων.
rc-cafe

Στο επίκεντρο η εξωγήινη ζωή



Διαθέσιμα στο ευρύ κοινό κάνει η Μεγάλη Βρετανία τα απόρρητα αρχεία σχετικά με θεάσεις ΑΤΙΑ, ακολουθώντας μετά από ένα χρόνο το παράδειγμα της Γαλλίας. Παράλληλα, το Βατικανό δεν αποκλείει την πιθανότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής.
Τη Δευτέρα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε τετραετές πρόγραμμα για τη μεταφορά των φακέλων στο Εθνικό Αρχείο της Μεγάλης Βρετανίας. Το πρόγραμμα έρχεται ως ανταπόκριση στο ευρύ ενδιαφέρον και τις πολυάριθμες αιτήσεις για πρόσβαση στα συγκεκριμένα αρχεία. Όταν ολοκληρωθεί, θα περιλαμβάνει περίπου 160 φακέλους σχετικά με θεάσεις ΑΤΙΑ και εξωγήινων. Μέχρι στιγμής, μόλις οχτώ σχετικές αναφορές βρίσκονται διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αρχείου και καλύπτουν τα έτη από το 1978 ώς το 1987.
Παράλληλα, ο επικεφαλής αστρονόμος του Πάπα, πατήρ Γκαμπριέλ Φούνες, σε άρθρο του στην εφημερίδα του Βατικανού, δηλώνει ότι η ύπαρξη εξωγήινων μορφών ζωής δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού θεωρεί ότι η αναζήτηση εξωγήινης ζωής δεν αντιφάσκει με την πίστη στον Θεό και εικάζει ότι κάποιοι εξωγήινοι μπορεί ακόμη και να είναι απαλλαγμένοι από το προπατορικό αμάρτημα. Προκειμένου να ενισχύσει τα επιστημονικά του διαπιστευτήρια, το Βατικανό διοργανώνει τον επόμενο χρόνο συνέδριο για την 200ή επέτειο από τη γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου.
focusmag

Ενέργεια-Φάντασμα απειλεί το Σύμπαν



Ποιο άραγε να είναι το μέλλον του Σύμπαντος; Ένα ερώτημα στο οποίο είχε προσπαθήσει να απαντήσει ο άνθρωπος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στους αρχαίους πολιτισμούς ήταν ένα φιλοσοφικό ερώτημα για το οποίο μπορούσαν να μιλήσουν μόνο οι κορυφαίοι φιλόσοφοι κάποιων πολιτισμών ή κάποιοι ιερείς. Σήμερα το ζήτημα αυτό είναι αντικείμενο μελέτης της Αστροφυσικής και της Κοσμολογίας.Τα τελευταία χρόνια διάφορες επιστημονικές θεωρίες έχουν έρθει σε... σύγκρουση . προφητεύοντας το μέλλον του Σύμπαντος. Το Σύμπαν άραγε διαστέλλεται ή συρρικνώνεται;

Πριν πέντε χρόνια τα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι το σύμπαν θα συνεχίσει να διαστέλλεται χωρίς σταματημό, ενώ για δεκαετίες επικρατούσε η άποψη ότι το σύμπαν θα αρχίσει να συστέλλεται μετά από μια περίοδο διαστολής.Ακόμα πιο πρόσφατα μια άλλη θεωρία, του Andrei Linde απ' το πανεπιστήμιο του Standford, ήθελε το Σύμπαν να πεθαίνει «στα νιάτα του» παρά την συνεχώς αυξανόμενη διαστολή του.Τώρα όμως μια νέα θεωρία, έρχεται να ανατρέψει τις προηγούμενες μιλάει για ένα θάνατο του Σύμπαντος που θα προέλθει όμως από μια τρομακτική «Ενέργεια . Φάντασμα». Θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε σαν το «Μεγάλο Σχίσιμο» (.Big Rip.) σε αντιδιαστολή με το .Big Bang., τη «Μεγάλη Έκρηξη» που, κατά μια άλλη διάσημη θεωρία, δημιούργησε το Σύμπαν μας.Η θεωρία αυτή κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Ίντερνετ από τρεις κοσμολόγους, τους Robert Caldwell, Marc Kamionkowski και Nevin Weinberg. Οι τρεις τους μιλάνε λοιπόν για μια «αόρατη», σκοτεινή κοσμική ενέργεια που ωθεί το Σύμπαν στη διαστολή του. Η θεωρία τους υποστηρίζει ότι η συμπαντική αυτή ενέργεια έχει «αρνητική πίεση» και αυτός είναι ο λόγος της, όλο και επιταχυνόμενης, διαστολής του Σύμπαντος.Οι εξισώσεις αυτής της ενέργειας δείχνουν ότι αυτή θα διαλύσει τελικά σε κομμάτια το Σύμπαν, πριν από οποιοδήποτε υποτιθέμενο θάνατό του από άλλη αιτία !!!Πότε θα συμβεί αυτό; Οι εξισώσεις, ξανά, δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί σε 20 δισεκατομμύρια χρόνια όταν η πυκνότητα αυτής της ενέργειας θα έχει φτάσει σε τεράστιες τιμές.Τι θα γίνει τότε; Απλά ο ενδιάμεσος χώρος του Σύμπαντος θα πάψει να υπάρχει. Η ενέργεια θα είναι τόσο πυκνή που θα γεμίσει τα «κενά» !!! Μάλιστα λίγους μήνες πριν το ολοκληρωτικό τέλος η Γη μας θα αποσχιστεί απ’ τον Ήλιο και η ίδια θα καταρρεύσει σαν πλανητικό σώμα μόλις μισή ώρα πριν . ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ !!!Η μόνη μας ελπίδα λοιπόν είναι να ελπίσουμε ότι οι προβλέψεις των τριών κοσμολόγων θα είναι τόσο ακριβείς όσο οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τον επόμενο μήνα. Αν και δεν φαίνεται αποκαρδιωτικό το μέλλον μας σε 22.000.000.000 χρόνια. Σίγουρα ως τότε θα μας έχουν βρει άλλες καταστροφές !
πηγή: 24newslines

Παγόβουνο 140 τ.χ απειλεί στην Αυστραλία


Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο γιγαντιαίο παγόβουνο, έκτασης 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που κινείται αργά αλλά σταθερά από την Ανταρκτική προς την Αυστραλία.

Σύμφωνα πάντως με τον Αυστραλό παγετωνολόγο Νιλ Γιανγκ, ο οποίος εντόπισε το παγόβουνο και το παρακολουθεί, μέσω δορυφόρου, εδώ και δυο εβδομάδες, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, που συμβαίνει μια φορά κάθε αιώνα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο τεράστιος όγκος πάγου, μήκους 19 χιλιομέτρων και πλάτους 8 χιλιομέτρων, εκτιμάται ότι αποσπάστηκε από την Κρηπίδα Πάγου Ρος της Ανταρκτικής πριν από μια δεκαετία, και μέχρι σήμερα έχει χάσει σχετικά λίγη από τη μάζα του.

Τώρα βρίσκεται 1.700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των δυτικών ακτών της Αυστραλίας.

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν θεαθεί ποτέ σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη», δήλωσε ο Νιλ Γιανγκ, προσθέτοντας πως «καθώς το νερό γίνεται όλο και θερμότερο, το παγόβουνο σταδιακά διαλύεται και σχηματίζει εκατοντάδες μικρότερα παγόβουνα στην περιοχή».

πηγή:totefteri