Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Projector σε κινητό τηλέφωνο


Πώς θα σας φαινόταν αν στο προσεχές μέλλον είχατε ένα smartphone που θα μπορεί να προβάλει στον τοίχο ταινίες υψηλής ανάλυσης; Σύμφωνοι, υπάρχουν ήδη projectors με μικρό μέγεθος, αλλά εδώ μιλάμε για ένα micro-gadget που θα ενσωματώνεται άνετα σε ένα κινητό τηλέφωνο. Η Displaytech, που εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη Micron, έχει ήδη στα σκαριά μια τέτοια τεχνολογία.
Η πατέντα ονομάζεται FLCOS, δηλαδή fast liquid crystal on silicon. Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, βασίζεται στην ταχύτατη εναλλαγή του κόκκινου, του μπλε και του πράσινου, δημιουργώντας έτσι συνεχή εικόνα που έχει νόημα για το ανθρώπινο μάτι.
Η συσκευή της Micron έχει αυτή τη στιγμή μέγεθος 3,5 εκατοστά, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις -και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά- θα μπορούμε να δούμε τη νέα τεχνολογία σε smartphones μέχρι τις αρχές του 2011.
t3mag

Μαξιλάρι = projector


Άλλο ένα παλαβό υβρίδιο που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το πλέον σουρεαλιστικό gadget της χρονιάς. Ένας δαιμόνιος σχεδιαστής είχε την εκπληκτική ιδέα να στριμώξει έναν projector μέσα σε ένα αναπαυτικό (?) μαξιλάρι. Έχουμε δει πολλές δύο-σε-ένα λύσεις που εμπλέκουν τα πιο απίστευτα αντικείμενα, αλλά ομολογούμε ότι αυτό δεν το περιμέναμε.
Το σκεπτικό είναι ότι μπορείτε να ξαπλώνετε και να βλέπετε στον τοίχο τις αγαπημένες σας ταινίες/σειρές μέχρι να σας πάρει ο ύπνος. Βέβαια, δεν πιστεύουμε ότι θα είναι και τόσο εύκολο να κοιμηθείτε με έναν ανεμιστήρα να γυρνάει κάτω από το κεφάλι σας. Κι έπειτα είναι και το θέμα της θερμοκρασίας. Ως γνωστόν, οι projectors δε συγκαταλέγονται στις ψυχρόαιμες συσκευές.
Το σχιζοειδές gadget είναι σε φάση ανάπτυξης, οπότε ο σχεδιαστής προλαβαίνει να προσθέσει άλλη μία λειτουργία. Όπως, για παράδειγμα, ένα MP3 player. Ή μια εσπρεσιέρα. Ή ένα GPS. Ή... (συμπληρώστε εσείς)
t3mag

Το Bluetooth του μέλλοντος


Το Bluetooth το ξέρουμε όλοι. Οι εφαρμογές του στην καθημερινότητά μας είναι αμέτρητες και αποτελεί μια σίγουρη λύση για την ασύρματη επικοινωνία. Έχει, όμως, ένα ελάττωμα: καταναλώνει πολλή ενέργεια και οι συσκευές που βασίζονται σ' αυτό χρειάζονται επαναφόρτιση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό, πάντως, αναμένεται να αλλάξει σύντομα.
Η Texas Instruments ένα νέα Bluetooth chip, το οποίο λειτουργεί κανονικότατα για ένα περίπου χρόνο, αντλώντας ενέργεια από μια μικροσκοπική μπαταρία, ακριβώς ίδια μ' αυτές που χρησιμοποιούνται σε ρολόγια και πολύ μικρά remotes.
Δεν είναι και λίγο να έχει κανείς ένα controller για κονσόλα που θέλει αλλαγή μπαταρίας μια φορά το χρόνο. Η καινοτομία της T.I. θα κάνει ντεμπούτο στην αγορά μέσα στο 2010.
t3mag

Μιλήστε στο Facebook ή στο Twitter μέσα από το XBOX Live


Νέες δυνατότητες προετοιμάζεται να παράσχει η Microsoft για τους οπαδούς του social networking. 

Συγκεκριμένα, οι πελάτες που ανήκουν στο Gold του XBOX Live θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στον λογαριασμό τους στο Facebook ή στο Twitter.

Ακόμη, ακούγεται πως στις προθέσεις της Microsoft είναι η δημιουργία υπηρεσίας για διαδικτυακή τηλεόραση, το οποίο θα μετατρέψει αυτόματα το XBOX σε set-top box.

mobile-news

Δίσκοι πάντα σε...φόρμα

Η εξοικονόμηση ελεύθερου χώρου στον δίσκο του PC καθίσταται πολύ σημαντική για την απόδοση του λειτουργικού συστήματος καθώς αφήνει χώρο ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως εικονική μνήμη όταν το σύστημα τη χρειαστεί. Μπορούμε να απελευθερώσουμε χώρο ακολουθώντας κάποιες πολλές απλές και πρακτικές διεργασίες. Μια εξ αυτών είναι η αποδέσμευση χώρου από τον δίσκο μας, ο οποίος χρησιμοποιείται ως Κάδος Ανακύκλωσης. Κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο στην Επιφάνεια εργασίας και επιλέγουμε Ιδιότητες. Κατόπιν ρυθμίζουμε το slider στο 3% ή και λιγότερο και πατάμε ΟΚ. Αυτή η ενέργεια θα μας δώσει 1GB χώρου σε έναν δίσκο 30GB. Μια άλλη ενέργεια είναι αυτή της ρύθμισης της Επαναφοράς Συστήματος, η οποία δεσμεύει συνήθως μεγάλο χώρο για να φυλάσσει αχρείαστα σημεία επαναφοράς. Κάνουμε κλικ στον Υπολογιστή μου > Ιδιότητες > Επαναφορά Συστήματος. Κατόπιν μετακινούμε το slider στο 3% και πατάμε ΟΚ. Αυτό είναι αρκετό για τουλάχιστον δυο σημείων επαναφοράς σε ένα δίσκο των 30GB....computeractive

THE NEW YORK TIMES - CINEMA VERSION COMMERCIAL

Δείτε την εδώ

Χονγκ Κονγκ by night

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Απλοποίηση του interface στον Firefox 3.7


Μπορεί ο Firefox να κερδίζει ολοένα και περισσότερους χρήστες αυξάνοντας αργά αλλά σταθερά το μερίδιό του στην αγορά, ωστόσο η Mozilla γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όπως είναι φυσικό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις επόμενες εκδόσεις του browser και ο βασικός άξονας στον οποίο θα κινείται πλέον ο Firefox είναι η απλότητα.
Οι designers της Mozilla έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Firefox αρχίζει να δείχνει σημάδια σχεδιαστικού γήρατος απέναντι στα Windows 7 ή ακόμα και τα Vista. Έτσι, ετοιμάζουν μια απλοποίηση του interface στον Firefox 3.7, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την εγκατάλειψη κάποιων στοιχείων που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Για παράδειγμα, θα πρέπει μάλλον να ξεχάσουμε το home button στη μορφή που είναι τώρα, ενώ είναι πολύ πιθανό να αποχαιρετίσουμε και το μενού File, Edit κ.λπ.
Η τάση απλοποίησης αναμένεται να συνεχιστεί και στον Firefox 4.0, όπου θα υπάρξει επανασχεδιασμός του συστήματος των bookmarks. Αν και τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, φαίνεται ο Firefox θα έχει bookmarks πολλών ταχυτήτων, με τις σελίδες που επισκέπτεται συχνότερα ο χρήστης να έχουν τη δική τους περιοχή στο interface.  (e-pcmag.gr)

Λογισμικό της Google για ηλεκτρικά αυτοκίνητα


Με αυτό το λογισμικό θα ελαχιστοποιείται ο φόρτος πάνω στο δίκτυο ηλεκτρισμού και θα βοηθιούνται οι εταιρίες παροχής ηλεκτρισμού να διαχειρίζονται τον αναμενόμενο φόρτο ζήτησης, όταν επεκταθεί μαζικά, όπως αναμένεται η χρήση υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων.
«Βρισκόμαστε ακόμα στο προκαταρκτικό στάδιο», δήλωσε ο Νταν Ράιχερ, διευθυντής του τομέα Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακών Πρωτοβουλιών της εταιρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
«Ξεκινήσαμε να μελετάμε την έξυπνη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων και με ποιο τρόπο θα γίνει η ενσωμάτωση με επιτυχία ενός μεγάλου αριθμού αυτών των αυτοκινήτων στο ηλεκτρικό δίκτυο. Κάναμε μια προεργασία πάνω στο λογισμικό, μελετώντας πώς θα μπορούσαμε να γράψουμε έναν κώδικα υπολογιστή για τη διαχείριση αυτού του είδους της υποδομής φόρτισης», πρόσθεσε.
Η Google, που ήδη επενδύει σοβαρά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρωτοστατεί κατά της κλιματικής αλλαγής, από το 2007 ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα υλοποίησης πειραματικών τεχνολογιών.
Μια από τις τεχνολογίες που έχει δοκιμάσει ήδη η Google, επιτρέπει στα παρκαρισμένα υβριδικά «με πρίζα» και στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα να μεταφέρουν ένα μέρος από την αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργειά τους πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο, επιτρέποντας έτσι στο τελευταίο να δημιουργεί ενεργειακά αποθέματα ασφαλείας σε ώρες αιχμής και κινδύνου «μπλακ άουτ».
Σύμφωνα με τον Ράιχερ, την τελευταία διετία, η εταιρία κάνει εντατικές δοκιμές με ένα στόλο υβριδικών «στην πρίζα» οχημάτων για να δημιουργήσει, για πρώτη φορά, μια νέα τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας και επανατροφοδότησης του κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρισμού.
Όπως είπε ο Ράιχερ, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο μέλλον, όταν θα κυκλοφορούν στις πόλεις εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτροκίνητα και υβριδικά οχήματα.
«Δεν θα ήθελε κανείς πέντε εκατομμύρια αυτοκίνητα να συνδέονται ταυτόχρονα στο ηλεκτρικό δίκτυο, σε μια καυτή μέρα του Ιουλίου...», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο στόχος του σχεδιαζόμενου «έξυπνου» λογισμικού της Google είναι να επιτρέπει στις εταιρίες ηλεκτρισμού, σε μια φάση υψηλής ζήτησης, να «ανοίγουν» και να «κλείνουν» κατά βούληση την φόρτιση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Όποιος ιδιοκτήτης συμφωνήσει να ενταχθεί σε αυτό το σχήμα, θα παίρνει σαν αντάλλαγμα μια χρηματική αποζημίωση από την ηλεκτρική εταιρία.   (www.enet.gr)
mobile-news

Η ομπρέλα που επαναφορτίζει μπαταρίες


Μια πτυσσόμενη υπαίθρια ομπρέλα που μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια και φορτίζει laptop, κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε άλλη φορητή ηλεκτρονική συσκευή είναι υπό ανάπτυξη από τις εταιρείες Skyshades και Konarka.
Η Powerbrella είναι σχεδιασμένη για υπαίθριους χώρους και διαθέτει μια ελαφριά, εύκαμπτη ηλιακή κυψέλη, που συλλαμβάνει το φως του ήλιου. Η ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες μέσα στο στέλεχος της Powerbrella, το οποίο διαθέτει εξόδους για σύνδεση με ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Η διάθεση της ομπρέλας Powerbrella στην αγορά έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο.
mobile-news

i Point 3D


Το iPoint 3D επιτρέπει στους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν με μια τρισδιάστατη διαφάνεια επίδειξης μέσω απλών χειρονομιών και χωρίς τρισδιάστατα γυαλιά ή χρήση ειδικού γαντιού.

Αυτό που μέχρι τώρα βλέπαμε μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας παρουσιάστηκε τον Μάρτιο στην έκθεση CeBIT από τους ερευνητές του ιδρύματος Fraunhofer. Το iPoint 3D απαρτίζεται από μια συσκευή αναγνώρισης, όχι μεγαλύτερη από ένα πληκτρολόγιο, που μπορεί να στερεωθεί στο ταβάνι επάνω από τον χρήστη ή να ενσωματωθεί σε ένα τραπέζι.

Δύο ενσωματωμένες FireWire κάμερες ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση που κάνουν τα χέρια και τα δάχτυλα και μεταβιβάζουν την πληροφορία σε έναν υπολογιστή. Το σύστημα αποκρίνεται άμεσα, μόλις κάποιος κινήσει τα χέρια του μπροστά από την οθόνη. Καμιά φυσική επαφή δεν χρειάζεται πλέον. Το iPoint 3D μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ένα καθιστικό ή ένα γραφείο ή ακόμα και σε ένα νοσοκομείο.

Δεδομένου ότι η αλληλεπίδραση είναι «ανέπαφη», το σύστημα θεωρείται ιδανικό για περιπτώσεις όπου η επαφή μεταξύ του χρήστη και του συστήματος δεν είναι δυνατή ή δεν επιτρέπεται.
mobile-news

Garmin Edge 500



Garmin Edge 500 Garmin Edge 500 Το Edge 500 αποτελεί τη νέα πρόταση της Garmin στον χώρο των GPS. Απευθύνεται στους ποδηλάτες, και με βάρος μόλις 56 γραμμάρια μπορείτε εύκολα να το μετακινείτε από ποδήλατο σε ποδήλατο.

Διαθέτει έναν ισχυρό δέκτη GPS, δεν απαιτεί καμία ρύθμιση και μπορεί να υπολογίζει ταχύτητα, απόσταση, χρόνο, τη θέση του ποδηλάτου ανά πάσα στιγμή, υψόμετρο, τις θερμίδες που καίει ο ποδηλάτης και πολλά άλλα. Επίσης, ενσωματώνει θύρα USB για να φορτίζεται, αλλά και για να μεταφέρει τα δεδομένα στον υπολογιστή, και αποτελεί μια ιδανική συσκευή, ειδικά για επαγγελματίες ποδηλάτες που θέλουν αναλυτικές μετρήσεις.

Η τιμή του φτάνει τα 250 δολάρια, ενώ αν συνδυαστεί με βηματοδότη (για να υπολογίζει τις θερμίδες) κοστίζει 350 δολάρια....mobile-news

H Logitech παρουσιάζει το πληκτρολόγιο G110, ειδικά για gamers


Είστε έτοιμοι για πολύ παιχνίδι; Το νέο gaming πληκτρολόγιο της Logitech, το G110 σας δίνει ότι χρειάζεστε: απόλυτα ειδικές ρυθμίσεις που ταιριάζουν στο στυλ σας, ευκολία στην επικοινωνία και δυνατότητα εκτέλεσης πολύπλοκων μακροεντολών με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Τα πλήκτρα έχουν οπίσθιο φωτισμό με ρυθμιζόμενη απόχρωση, κάνοντας πολύ εύκολο τον εντοπισμό κάθε ενός, ακόμη και στο σκοτάδι.

Τα ειδικά πλήκτρα G μπορεί να προγραμματιστούν με έως 36 διαφορετικές μακροεντολές, ενώ με την χρήση του πλήκτρου MR μπορούμε οποιαδήποτε στιγμή να αποθηκεύσουμε μια νέα μακροεντολή.

Επίσης, η ενσωματωμένη ψηφιακή σύνδεση ήχου (μέσω USB) επιτρέπει την επικοινωνία με άλλους gamers για ακόμη πιο οργανωμένο παιχνίδι ενώ η θύρα USB 2.0 είναι ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς μπορούμε να συνδέσουμε το αγαπημένο μας gaming ποντίκι (ή οποιοδήποτε άλλο περιφερειακό) κατευθείαν πάνω στο πληκτρολόγιο.

Φυσικά και σε αυτό το gaming πληκτρολόγιο της Logitech, υπάρχει ο γνωστός διακόπτης που απομονώνει τα πλήκτρα Windows και Context Menu, ώστε ακόμη κι αν τα πατήσουμε κατά λάθος δεν θα σταματήσει το παιχνίδι μας.

To Logitech G110 (www.logitech.com) αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη από τον Ιανούαριο, με προτεινόμενο τιμής λιανικής τα 79,99€....mobile-news

USB για <<φάρσες>>


Κάντε την πιο πετυχημένη φάρσα σε έναν συνάδελφό σας στο γραφείο, χωρίς να σας καταλάβει κανείς. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το USB Prankster, ένα απλό φλασάκι, που τοποθετείται εύκολα στη θύρα USB του υπολογιστή. Και η πλάκα αρχίζει...
Με χρονοκαθυστέρηση που σας επιτρέπει να απομακρυνθείτε, δείτε τον συνάδελφό σας να μην πιστεύει στα μάτια του με αυτά που θα ακολουθήσουν.
Αρχικά, το ποντίκι θα μετακινείται σε τυχαίες θέσεις. Μετά, θα μετατρέπει μόνο του τα κεφαλαία σε μικρά και τα μικρά σε κεφαλαία, ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας το πλήκτρο CAPSLocks. Το τελειωτικό «χτύπημα» θα έρθει όταν τυχαίες φράσεις και κουμπιά θα πατιούνται σε κείμενα ή σελίδες.
Απολαύστε τον συνάδελφό σας να «βγαίνει από τα ρούχα του» από μακριά, χωρίς να κινήσετε υποψίες!...mobile-news

Sony Bravia KDL-40WE5W, σεβασμός στο περιβάλλον


Βραβευμένη με το Eco Flower Award η τηλεόραση της Sony κατέφθασε, για να αποδείξει έμπρακτα την οικολογική συνείδηση της σουηδικής εταιρείας. Ενισχυμένη με οπίσθιο φωτισμό HCFL, διακόπτη εξοικονόμησης ενέργειας και αισθητήρες παρουσίας, κερδίζει το στοίχημα για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, καθώς αυτές οι εφαρμογές συμβάλλουν στο να χρησιμοποιείτε 50% λιγότερη ενέργεια από όλα τα άλλα μοντέλα της αγοράς.
Ακόμα και όταν η τηλεόραση είναι σε αναμονή, εξασφαλίζεται η μηδενική κατανάλωση ενέργειας και οι αισθητήρες αλλά και το απλό μενού χειρισμού XrossMediaBar επιτυγχάνουν τη βέλτιστη εξοικονόμησή της.
Ο ήχος και η ποιότητα της εικόνας θα σας γοητεύσουν οπωσδήποτε, αφού χάρη στο Motionflow 100hz η εικόνα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια με ολοζώντανα χρώματα χάρη στο Live Colour. Από την άνεση του καναπέ σας χαρείτε μια πραγματική κινηματογραφική εμπειρία με την ασυναγώνιστη ποιότητα του συστήματος ήχου τεχνολογίας S-Force Front Surround.
Δώστε κι άλλο χρώμα στο σαλόνι σας, ρυθμίζοντας την τηλεόρασή σας να προβάλει τις αγαπημένες σας εικόνες. Τέλος, το βίντεο, η μουσική και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια των παιδιών αποκτούν άλλο νόημα και χάρη καθώς η σύνδεση με τις πηγές High Definition θα σας χαρίσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία.  ...mobile-news

Σκάνερ «γδύνει» τους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ

Η συσκευή εγκαταστάθηκε με την επίκληση της επιτάχυνσης και της διευκόλυνσης των ελέγχων ασφαλείας των επιβατών για τυχόν κρυμμένα όπλα και εκρηκτικά. Το πλεονέκτημά της, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, είναι ότι επιτρέπει τον αποτελεσματικό έλεγχο των ταξιδιωτών χωρίς να υποστούν -τον ενοχλητικό για πολλούς- σωματικό έλεγχο και χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν τα μπουφάν, τα παπούτσια και τις ζώνες τους, όπως συμβαίνει στις συνηθισμένες μαγνητικές πύλες ελέγχου των αεροδρομίων.

Επίσης, τόνισαν ότι οι εικόνες δεν είναι πορνογραφικές και θα καταστρέφονται αμέσως. Ωστόσο, η πλήρης σάρωση του σώματος από το μηχάνημα αποκαλύπτει και επεμβάσεις προσθετικής στήθους και ένα καθαρό ασπρόμαυρο περίγραμμα των γεννητικών οργάνων του ταξιδιώτη.

Αρκετοί πολίτες και ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο σκάνερ, τόσο για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων όσο και για λόγους υγείας.

Οι υπεύθυνοι του βρετανικού αεροδρομίου επιχειρούν να τους καθησυχάσουν λέγοντας ότι, αφενός, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα να αρνηθούν αυτή τη μέθοδο ελέγχου και, αφετέρου, η εκπεμπόμενη ποσότητα ακτινοβολίας είναι τόσο μικρή, ώστε ακόμα κι αν περνούσαν 5.000 φορές τον χρόνο δεν θα διέτρεχαν κίνδυνο για την υγεία τους.

Το υπουργείο Μεταφορών θα αποφασίσει αν θα εγκαταστήσει μόνιμα τα μηχανήματα σάρωσης ύστερα από πιλοτική λειτουργία περίπου ενός έτους. (www.lawnet)
mobile-news

Στην Αμερική νέο PS3 με 250GB σκληρό!


Στις 3 Νοεμβρίου του '09 θα κυκλοφορήσει στην Αμερική ένα νέο μοντέλο PS3 slim με χωρητικότητα στον σκληρό δίσκο 250GB.
Το αμερικανικό Playstation Network ανακοίνωσε την είδηση, όπως και την τιμή που θα φτάσει τα 350 δολάρια.
Ό,τι όμως και αν συμβαίνει πέρα από τον Ατλαντικό, στην Ευρώπη δεν έχουμε την παραμικρή πληροφορία σχετικά με το συγκεκριμένο μοντέλο.
Το PS3 συνεχίζει να είναι ψηλά στις προτιμήσεις των χρηστών, έχοντας φτάσει στο ένα εκατομμύριο πωλήσεις και στα 600 downloads «τεμαχίων περιεχομένου» από το Playstation Network.
 mobile-news

Καμπανάκι για την υπνική άπνοια

Μία βαριά μορφή της υπνικής άπνοιας αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 46%, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα αμερικανοί ερευνητές, αλλά πρόσθεσαν ότι άτομα με ηπιότερης μορφής διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο τους δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, άτομα που πάσχουν από οξεία διαταραχή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου είναι πιθανότερο να πεθάνουν από μία σειρά αιτιών σε σύγκριση με άλλα άτομα που δεν πάσχουν από διαταραχές του ύπνου.
Ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε άνδρες ηλικίας 40 με 70 χρόνων, διαπίστωσε ο Ναρές Πουντζάμπι του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης και οι συνεργάτες του.
Η υπνική άπνοια οφείλεται στην απόφραξη του άνω αεραγωγού στη διάρκεια του ύπνου.
Ένα από τα συμπτώματα είναι το ροχαλητό, αλλά αυτό που διαφοροποιεί την άπνοια από άλλες διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο είναι οι πολλές, σύντομες διακοπές της αναπνοής στον ύπνο.
Η υπνική άπνοια είναι στενά συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να αποσαφηνίσουν σε τί ποσοστό μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα θανάτου.
Η ομάδα του Πουντζάμπι πραγματοποίησε την έρευνα σε δείγμα 6.400 ανδρών και γυναικών, στη διάρκεια μίας οκταετίας.
Εκείνοι που στην αρχή της έρευνας είχαν βαριάς μορφής υπνική άπνοια είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το χρώμα τους, το βάρος ή το αν ήταν καπνιστές, αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στη επιστημονική επιθεώρηση PLoS Medicine.
Άνδρες ηλικίας 40 εώς 70 χρόνων με βαριάς μορφής διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τους υγιείς άνδρες της ίδιας ηλικίας, αναφέρει η μελέτη.
"Μεταξύ των ανδρών, το 42.9% δεν είχαν διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο, το 33.2% είχαν σε ελαφρά μορφή, το 15.7% σε μέτρια και το 8.2% σε οξεία", έγραψαν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, περίπου το 25% των γυναικών έπασχαν από ήπια υπνική άπνοια, το 8% από μέτριας μορφής και το 3% από βαριά μορφής.
Οι ερευνητές, οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Καρδιολογικό, Πνευμονολογικό και Αιματολογικό Ινστιτούτο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, ανακοίνωσαν ότι οι άνθρωποι εκείνοι με ηπιότερης μορφής διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
protothema

Δημιουργία εμβολίου για το διαβήτη τύπου Ι


Στη δημιουργία εμβολίου για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά, προσανατολίζονται διάφορες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Παράλληλα επιστημονικές έρευνες φέρουν στο φως νέα στοιχεία για τη γενετική προδιάθεση του διαβήτη και των επιπλοκών του, ενώ σημαντικές πειραματικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, στοχεύουν στην ανακάλυψη νέων γονιδίων που σχετίζονται με την εμφάνιση και την εξέλιξη της διαβητικής νεφροπάθειας. Μάλιστα, εάν τα αποτελέσματα των μελετών αυτών αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τη γενετική προδιάθεση του διαβήτη, τότε θα υπάρχει δυνατότητα διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης της νόσου. Αυτά προκύπτουν από ομιλία του καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου, στο 1ο διεθνές συνέδριο με θέμα “Εξελίξεις στη Διαβητική Νεφροπάθεια”, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στην πρόβλεψη εμφάνισης του διαβήτη, ο κ. Πολυχρονάκος επισημαίνει ότι ήδη μπορεί να γίνει πρόβλεψη, η οποία είναι δυνατόν να εντοπίσει σε ποσοστό 50% την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη σε βάθος πενταετίας για ένα παιδί, που έχει δύο ή περισσότερα θετικά αντισώματα.
“Το πρόβλημα με τα αντισώματα είναι ότι όταν βγουν θετικά, έχει ήδη αρχίσει η καταστροφή των β-κυττάρων και ενδεχομένως να είναι ήδη αργά για ορισμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Επίσης, ένα αρνητικό αποτέλεσμα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, διότι μπορεί να βγει θετικό στο μέλλον”, εξηγεί ο κ. Πολυχρονάκος.
Ταυτόχρονα, προσθέτει ότι η γενετική πρόβλεψη παρακάμπτει και τα δύο αυτά μειονεκτήματα. Συνεπώς, στο μέλλον το ιδανικό θα είναι ο συνδυασμός γενετικής και ανοσολογικής πρόβλεψης. Η γενετική πρόβλεψη μπορεί να μειώσει στο 20% τον αριθμό των παιδιών που χρειάζεται να τεθούν υπό παρακολούθηση με αντισώματα.
Ο κ. Πολυχρονάκος αναφέρει ότι υπάρχει ένα τεστ, με το οποίο ο γιατρός, παίρνοντας αίμα από ένα άτομο, μπορεί να εντοπίσει τι πιθανότητες έχει κάποιος να εμφανίσει διαβήτη τύπου Ι.
“Γενική εφαρμογή του τεστ δεν υπάρχει πουθενά. Πρόβλεψη χωρίς δυνατότητα πρόληψης δεν είναι μόνο άχρηστη, είναι επιζήμια. Το πότε και πώς θα εφαρμοστεί αυτό το τεστ, εξαρτάται από τις προληπτικές παρεμβάσεις που θα υπάρξουν στο μέλλον. Εάν έχουμε μια παρέμβαση που είναι αρκετά ακίνδυνη και απλή για να εφαρμοστεί στο γενικό πληθυσμό, τότε πρόβλεψη δεν χρειάζεται. Όλοι θα εμβολιασθούν. Αυτό, όμως, είναι σχετικά απίθανο. Για μία παρέμβαση που έχει έναν σχετικό κίνδυνο επιπλοκών ή υψηλό κόστος ή πολυπλοκότητα που δεν επιτρέπει την εφαρμογή της στον γενικό πληθυσμό, μπορούμε, με τα σημερινά δεδομένα, να την στοχεύσουμε στο 20% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή σε ένα στα πέντε παιδιά”, υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκος.
protothema

Η παχυσαρκία απειλεί τα νεφρά


Σοβαρή βλάβη στους νεφρούς ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει η νοσογόνος παχυσαρκία. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά, καθώς η κακή διατροφή κατά την παιδική ηλικία δημιουργεί τον κίνδυνο εμφάνισης νοσογόνου παχυσαρκίας η οποία στη συνέχεια ενδέχεται να προκαλέσει σταδιακά νεφρική βλάβη. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο περιορισμός του σωματικού βάρους και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει ευεργετική επίδραση στη νεφρική βλάβη.
“Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας οδηγεί σε αύξηση της συχνότητας της βλάβης που παρουσιάζεται στην περιοχή του σπειράματος. Το σπείραμα είναι η λειτουργική μονάδα του νεφρού, από την οποία περνάει το αίμα και φιλτράρεται. Εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα στην περιοχή του σπειράματος, σταδιακά μπορεί να εμφανιστεί νεφρική ανεπάρκεια. Οι ασθενείς με τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια, οι οποίοι συνήθως καταλήγουν στην αιμοκάθαρση, αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο παθήσεις του σπειράματος”, ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών, Δημήτριος Γούμενος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 1ο διεθνές συνέδριο, με θέμα “Εξελίξεις στη Διαβητική Νεφροπάθεια”, που ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία μελέτη που συνδυάζει την παχυσαρκία με την σπειραματοπάθεια, η οποία έχει γίνει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών και η οποία είναι υπό δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nephrology Dialysis Transplantation. Συγκεκριμένα, οι γιατροί μελέτησαν 18 παχύσαρκους ασθενείς, βάρους περίπου 200 κιλών έκαστος, ηλικίας από 20 έως 40 ετών, οι οποίοι επρόκειτο να χειρουργηθούν για παχυσαρκία. Όπως εξήγησε ο κ. Γούμενος, με συναίνεση των ασθενών, οι γιατροί πήραν βιοψία νεφρού την ώρα του χειρουργείου και την μελέτησαν με ειδικές μεθόδους μέτρησης. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ασθενείς αυτοί δεν παρουσίαζαν καμία ένδειξη νεφρικής ανεπάρκειας και δεν είχαν απώλεια λευκώματος στα ούρα, που συνήθως είναι ο πιο πρώιμος δείκτης για την εμφάνιση βλάβης στο σπείραμα του νεφρού.
“Αυτό που εντοπίσαμε από τη βιοψία ήταν ότι οι ασθενείς εμφάνιζαν πρώιμες βλάβες του σπειράματος, χωρίς όμως να υπάρχει καμία από τις συνήθεις ενδείξεις για να τις αναγνωρίσει κάποιος. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν πέντε μελέτες στις οποίες μελετήθηκαν συγκεκριμένοι δείκτες, όπως η αυξημένη αλβουμίνη στα ούρα, που μαρτυρούν την πρώιμη εμφάνιση της σπειραματοπάθειας. Η δική μας μελέτη είναι η μοναδική στην οποία η βιοψία έγινε σε πολύ πρώιμο στάδιο”, επισήμανε ο κ. Γούμενος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο βήμα είναι να γίνει επαναληπτική βιοψία στους ήδη χειρουργημένους ασθενείς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν υποστραφεί οι βλάβες στο σπείραμα του νεφρού μετά την απώλεια του περιττού βάρους.
“Αν συμβεί αυτό, θα μπορούμε πλέον να εντοπίζουμε εγκαίρως τις πρώιμες βλάβες στους νεφρούς, αλλά και να χορηγούμε την κατάλληλη θεραπεία, η οποία θα βασίζεται περισσότερο στην απώλεια βάρους μέσω της σωστής διατροφής και λιγότερο στα φάρμακα, προκειμένου να προλάβουμε τις επικίνδυνες συνέπειες και να αναστρέψουμε τις βλάβες στους νεφρούς. Άλλωστε, ο περιορισμός του σωματικού βάρους και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει ευεργετική επίδραση στη νεφρική βλάβη”, τόνισε ο κ. Γούμενος.
protothema

Πρωτοποριακή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Πρωτοποριακή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από λιπώδη ιστό στον πνεύμονα 65χρονου ασθενούς που πάσχει από πνευμονική ίνωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στην πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου με τη μέθοδο της βρογχοσκόπησης υπό τοπική αναισθησία και διήρκεσε μόνο δέκα λεπτά.
«Ο ασθενής, στον οποίο είχε διαγνωστεί πνευμονική ίνωση πριν από δυόμισι χρόνια, είχε υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση πριν από τρεις μήνες, σε ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, προκειμένου να απομονωθούν βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό που αφαιρέθηκε. Αφού έγινε ο απαραίτητος ποιοτικός έλεγχος στον Τράπεζα Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ένα μέρος των βλαστοκυττάρων χορηγήθηκε άμεσα ενδοφλέβια στον ασθενή. Τρεις μήνες μετά την πρώτη χορήγηση η κατάσταση του ασθενούς είχε σταθεροποιηθεί και μάλιστα παρατηρήθηκε μία οριακή βελτίωση. Στη συνέχεια, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου δεύτερη χορήγηση βλαστοκυττάρων απευθείας στον πνεύμονα του ασθενούς με τη μέθοδο της βρογχοσκόπησης», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημοσθένης Μπούρος.
Ο κ. Μπούρος εξήγησε ότι η πρώτη χορήγηση βλαστοκυττάρων έγινε ενδοφλεβίως διότι αυτή η τεχνογνωσία υπήρχε τότε, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε να γίνει, για πρώτη φορά παγκοσμίως, η ενδοβρογχική χορήγηση προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα. Ο ασθενής αναχώρησε για την Αθήνα, όπου διαμένει, ενώ τα αποτελέσματα της επέμβασης θα φανούν μέσα στο προσεχές εξάμηνο.
Η πνευμονική ίνωση είναι μία νόσος άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από αντικατάσταση του φυσιολογικού πνεύμονα με ινώδη ιστό. Η μέση επιβίωση των ασθενών είναι 3-5 χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ η πρόγνωση της νόσου είναι παρόμοια με εκείνη του καρκίνου του πνεύμονα. Οι ασθενείς καταλήγουν είτε από την ίδια τη νόσο (αναπνευστική ανεπάρκεια) είτε από επιπλοκές της (πνευμονική υπέρταση, μικροβιακές λοιμώξεις, καρκίνος πνεύμονα). Παράγοντες κινδύνου, για την εμφάνιση της νόσου θεωρούνται κυρίως το κάπνισμα, αλλά και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάφορες ιογενείς λοιμώξεις, η έκθεση σε χημικές ουσίες, σκόνη και βαρέα μέταλλα.
protothema

Τέρμα τα γκάζια στο νέο PSPgo


Μια μοναδική προσφορά έρχεται το φετινό φθινόπωρο αποκλειστικά με την απόκτηση του νέου φορητού συστήματος ψυχαγωγίας PSPgo που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά την 1η Οκτωβρίου 2009. Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2009 επωφεληθείτε από την αγορά της νέας κονσόλας PSPgo και χρησιμοποιήστε τη για να κατεβάσετε την ειδική εικόνα (theme) Gran Turismo από το Playstation Store για να αποκτήσετε το best seller παιχνίδι αγώνων ταχύτητας Gran Turismo για το PSP εντελώς δωρεάν*.
Τώρα δε χρειάζεται να περιμένετε άλλο για να ζήσετε τη συναρπαστικότερη οδηγική εμπειρία Gran Turismo. Αποκτήστε το εντελώς δωρεάν* μέσω του PSPgo...t3mag

Φουντώνει η μάχη ανάμεσα στο FIFA και το Pro Evolution


Η μεταγραφική περίοδος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ολοκληρώνεται εντός ολίγου, οπότε τα ρόστερ των ομάδων κλείνουν και άρα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τις νέες εκδόσεις των FIFA και Pro Evolution. Τα διάσημα games αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στο φθινόπωρο κι έχουν ήδη διαρρεύσει οι πρώτες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά που θα περιλαμβάνουν. Τουλάχιστον, για το Pro Evolution.
Το καμάρι της Konami θα έχει αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με το περυσινό, με πιο χτυπητή την εισαγωγή συστήματος ελέγχου 360 μοιρών. Το συγκεκριμένο σύστημα έκανε ντεμπούτο στο FIFA 2010 και ήταν θέμα χρόνου να το δούμε και στο Pro.
Ο έλεγχος των 360 μοιρών σημαίνει ότι ο παίκτης μπορεί να κινηθεί ελεύθερα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και όχι μόνο στις "παραδοσιακές" οκτώ (οριζόντια, κάθετα και διαγώνια). Έτσι, το παιχνίδι αγγίζει νέα επίπεδα ρεαλισμού, καθώς ο παίκτης δεν είναι πλέον δυσκίνητος σαν παλαιστής του σούμο.
Αυτό που ΔΕΝ ξέρουμε ακόμα, είναι αν η Konami κατάφερε να φτιάξει το online game.
t3mag

Η Samsung παρουσιάζει τους φορητούς υπολογιστές στην ελληνική αγορά


Τη διάθεση των notebooks και netbooks στην ελληνική αγορά ανακοίνωσε η Samsung Electronics, σε επίσημη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Spa. Τα Samsung R519 και R522 και τα Samsung N310 και Ν130, που θα διαθέσει αρχικά η εταιρεία, υπόσχονται να αλλάξουν τα δεδομένα στις κατηγορίες των notebook και netbook αντίστοιχα, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία, τα καινοτόμα χαρακτηριστικά και τον κομψό σχεδιασμό τους.
Συγκεκριμένα, το Samsung R519 διακρίνεται για την υψηλής ευκρίνειας 16:9 LCD οθόνη 15,6 ιντσών. Διαθέτει επεξεργαστή Intel GMA 4500M, μνήμη DDR2 3GB, 0.3M Web Cam και υποδοχή 3 θυρών USB.
Το Samsung R522 διαθέτει επίσης υψηλής ευκρίνειας οθόνη LCD16:9, επεξεργαστή Intel Core2 Duo, ενώ περιλαμβάνει και μία τέταρτη θύρα USB κατάλληλη για φόρτιση συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα και MP3, ανεξάρτητα αν το notebook βρίσκεται σε λειτουργία ή όχι. Η θύρα e-SATA δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων έως και 3GB σε ένα δευτερόλεπτο και το ασύρματο LAN 802.11bgn (1x2) εγγυάται αυξημένη συνδεσιμότητα. Το Samsung R522 είναι κατάλληλο τόσο για πολύωρη εργασία όσο και για ψυχαγωγία.
Το netbook N310, με καινοτόμο στρογγυλεμένο σχήμα και μοντέρνα υπέροχα χρώματα (γαλάζιο, μπλε και πορτοκαλί) μεταφέρεται τόσο εύκολα όσο ένα πορτοφόλι ή μία τσάντα. Περιλαμβάνει οθόνη LCD WSVGA 10.1 ιντσών και ενδείκνυται για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, με αυτονομία μπαταρίας έως και πέντε ώρες, ασύρματο LAN και ενσωματωμένο 3G modem.
Τέλος, το λεπτό και κομψό netbook N130 αποτελεί μία εξαιρετικά προσιτή λύση που συνδυάζει αυξημένη συνδεσιμότητα και φορητότητα. Είναι η ιδανική επιλογή για τον χρήστη που αναζητά βασικές λειτουργίες από ένα netbook και διαθέτει μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας, έως και 7 ώρες.
Η διάθεση των Samsung notebook και netbook θα γίνει μέσω του δικτύου διανομής της Prime Telecom, επίσημου διανομέα των προϊόντων πληροφορικής Samsung στην ελληνική αγορά.
t3mag

Κινητό με σούπερ camera ή camera με δυνατότητες κινητού;


Δεν είμαι απολύτως σίγουρος ποια είναι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Το νέο Pixon 12 της Samsung βγαίνει από το εργοστάσιο ως κινητό, αλλά τα πράγματα αρχίζουν να μπερδεύονται αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στις προδιαγραφές του. Κι αυτό γιατί το νέο gadget της κορεάτικης εταιρείας είναι εξοπλισμένο με camera η οποία διαθέτει αισθητήρα 12 megapixels.
Από αυτή την άποψη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια compact camera που ενσωματώνει τηλέφωνο. Εν πάση περιπτώσει, όπως και να το δει κανείς, το θέμα είναι έχουμε δύο πολύ καλές συσκευές σε μία.
Διαθέτει οθόνη AMOLED, ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου είναι μάλλον συνήθη. Το πότε θα το δούμε στην αγορά και σε τι τιμή παραμένει άγνωστο......t3mag

Νέο all-in-one από τη Sony


Η Sony ετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς για την κυκλοφορία ενός νέου all-in-one PC, το οποίο θα έχει την εμπορική ονομασία VAIO L. Το νέο μωρό της ιαπωνικής εταιρείας θα διαθέτει οθόνη 24 ιντσών με ανάλυση 1920x1080, η οποία σε συνδυασμό με το Blu-ray player σας εξασφαλίζει ατελείωτες ώρες high definition. Και να τονίσουμε ότι πρόκειται για οθόνη με multitouch δυνατότητες, οπότε μιλάμε για δυνατό μηχανάκι.
Από εκεί και πέρα, έχουμε επεξεργαστή Intel Pentium, Core 2 Duo ή Core 2 Quad, έως 12GB μνήμης, σκληρό έως 1TB και κάρτα γραφικών Νvidia GeForce G210M 512MB ή GT 240M 1GB.
Η συνδεσιμότητα περιλαμβάνει Gigabit Ethernet και Wi-Fi, ενώ στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά βρίσκει κανείς δύο ηχεία των 5,5 watts, webcam με τεχνολογία face-tracking, TV tuner και Windows 7 Home Premium 64-bit.
Η αρχική τιμή του VAIO L θα είναι 880 ευρώ και θα κυκλοφορήσει στις 22 Οκτωβρίου, την ίδια μέρα δηλαδή με τα Windows 7.
Πηγή: t3mag

Sony WALKMAN S540 και E440

Μην κρατάτε τα αγαπημένα σας τραγούδια μόνο για τον εαυτό σας. Μοιραστείτε τα με πλούσιο στερεοφωνικό ήχο, με το νέο, λεπτό και στυλάτο WALKMAN S540 της Sony, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε με μια ποικιλία μοντέρνων χρωμάτων (Μαύρο, Ροζ και Βιολετί). Αποτελεί την ιδανική επιλογή για οποιονδήποτε θέλει να μοιράζεται τη μουσική του, καθώς είναι το πρώτο WALKMAN video MP3 player στον κόσμο που περιλαμβάνει ενσωματωμένα δύο υψηλής ποιότητας στερεοφωνικά ηχεία.
Αν και είναι μόλις 10,2 χιλιοστά λεπτό, το νέο κόμπακτ WALKMAN καταφέρνει να χωρέσει και δύο υψηλής ποιότητας στερεοφωνικά ηχεία, τα οποία προστατεύονται από μια κομψή, ανθεκτική αλουμινένια γρίλια. Οποιεσδήποτε και αν είναι οι μουσικές σας προτιμήσεις, το σύστημα ηχείων Digital Linear Phase αποδίδει ικανοποιητικό ήχο με συμπαγή μπάσα και κρυστάλλινα πρίμα.
Η ακρόαση από τα ηχεία βελτιώνεται από τις μοναδικές τεχνολογίες Digital Linear Phase Speaker System της Sony. Η τεχνολογία Linear Phase Correction εξασφαλίζει απαλό, φυσικό ήχο, ενώ η Virtual Bass τονίζει τις αρμονικές, δυναμώνοντας την αίσθηση του βάθους στις χαμηλές συχνότητες.
Εάν δεν επιθυμείτε να ακούνε και οι άλλοι τη μουσική σας, υπάρχουν τα ακουστικά που συνοδεύουν το S540, τα οποία με τις μοναδικές τεχνολογίες Clear Audio της Sony δίνουν δυναμικό, λεπτομερή ήχο. Η λειτουργία Clear Stereo περιορίζει την ‘διαρροή’ ήχου μεταξύ αριστερού και δεξιού καναλιού, ενώ η Clear Bass αποδίδει δυνατές, ελεγχόμενες χαμηλές συχνότητες χωρίς παραμόρφωση.
Υπάρχει ένας ισοσταθμιστής 5 περιοχών για να προσαρμόζετε τον ήχο στις δικές σας προτιμήσεις. Επιπλέον, η λειτουργία Dynamic Normalizer, σταθεροποιεί δυναμικά και εξισορροπεί τα επίπεδα της έντασης μεταξύ δύο τραγουδιών, εξασφαλίζοντας μια ομαλή, ξεκούραστη ακρόαση.
Στο εμπρόσθιο πάνελ του player κυριαρχεί μια μεγάλη, φωτεινή οθόνη LCD 2,4 ιντσών. Διαθέτει υψηλή ανάλυση και εκπληκτική αντίθεση για λεπτομερή εικόνα, και είναι ιδανική για να απολαμβάνετε podcast και βίντεο που κατεβάζετε από διαδικτυακά καταστήματα ή από άλλους δικτυακούς τόπους – εάν είναι σε συμβατό φορμά. Ο γρήγορος χρόνος απόκρισης της οθόνης επιτρέπει την ομαλή, καθαρή αναπαραγωγή βίντεο με ταχύτητα μέχρι και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο (30 fps).
Γυρίστε το player στο πλάι και απολαύστε βίντεο στην οθόνη με διάταξη ‘landscape’, με πλούσιο ήχο από τα ενσωματωμένα ηχεία. Υπάρχει ακόμη και μια επιτραπέζια βάση στήριξης, η οποία επιτρέπει άνετη, ‘hands-free’ θέαση.
Η συσκευή υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα από τα κυριότερα φορμά μουσικής και βίντεο, περιλαμβανομένων των WMA και WMV με ελεγχόμενα δικαιώματα αναπαραγωγής (rights-managed). Η εισαγωγή μουσικής, βίντεο και φωτογραφιών είναι γρήγορη και εύκολη, με απλό ‘drag-and-drop’ από τον υπολογιστή σας ή μέσω iTunes* 8.1 με τη χρήση του λογισμικού Content Transfer, το οποίο μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνοι σας, αφού παρέχεται μαζί με το Walkman, εγγεγραμμένο στην μνήμη του.
Οι επιλογές σας για να ακούσετε μουσική δεν σταματούν εδώ, αφού υπάρχει και ο ενσωματωμένος δέκτης FM. Δεν απουσιάζει και ο εύχρηστος καταγραφέας φωνής, ιδανικός για την εγγραφή διαλέξεων και συνεντεύξεων ή για να καταγράψετε τις δικές σας μουσικές επιδόσεις. Μπορεί επίσης να εγγράψει και τις αγαπημένες σας ραδιοφωνικές εκπομπές από τον δέκτη FM για να τις ακούσετε αργότερα.
Το WALKMAN S540 θα σας συντροφεύσει με μουσική για πολύ ώρα, μέχρι τον απίστευτο χρόνο ακρόασης των 42 ωρών με ακουστικά – και με μία μόνο φόρτιση**. Ή μπορείτε εναλλακτικά να απολαύσετε 17 ώρες μουσική από τα ενσωματωμένα ηχεία. Η διάρκεια της μπαταρίας για την αναπαραγωγή βίντεο είναι εξ’ ίσου εντυπωσιακή και φτάνει τις 6,5 ώρες. Είναι αρκετές για να σας συντροφεύσουν σε ένα ταξίδι σαββατοκύριακου, ή στο καθημερινό πήγαινε-έλα στην δουλειά*** (5 ώρες αν χρησιμοποιείτε τα ενσωματωμένα ηχεία).
Υπάρχει, για να διαλέξετε, μια σειρά από στυλάτα, πρακτικά αξεσουάρ για το WALKMAN S540. Φορέστε στη συσκευή την εφαρμοστή θήκη σιλικόνης CKM-NWZS540. Απολαύστε τη μουσική σας στο δρόμο, ενώ γυμνάζεστε ή ενώ κάνετε jogging, με την βολική θήκη-περιβραχιόνιο CKA-NWU50. Η βάση φόρτισης BCR-NWU7 απλοποιεί την μεταφορά αρχείων και φορτίζει την συσκευή ενώ προσφέρει ταυτόχρονα και αναλογική σύνδεση με εξωτερικά ηχεία. Ακόμη, υπάρχει και η βάση ηχείων SRS-NWGU50, για όποιον επιθυμεί να γεμίσει το δωμάτιο με ακόμη πιο δυνατό ήχο.
WALKMAN E440
Υπάρχει διαθέσιμο και το νέο WALKMAN E440 με το οποίο θα μπορέσετε να απολαύσετε μέχρι και 30 ώρες** μουσική, ή να δείτε βίντεο*** για 6 ώρες.
Η ακρόαση από τα ακουστικά θα σας ικανοποιήσει εξ’ ίσου με τον πλούσιο ήχο της, χάρη στις δύο τεχνολογίες Clear Audio της Sony (Clear Stereo και Clear Bass). Η απόδοση βελτιώνεται περαιτέρω με τη λειτουργία Dynamic Normalizer, η οποία φροντίζει ώστε η ακρόαση να είναι ομαλή και ξεκούραστη, χωρίς ξαφνικές αυξομειώσεις στην ένταση του ήχου μεταξύ των κομματιών.
Το WALKMAN E440 διαθέτει μια φωτεινή οθόνη LCD 2” με άμεση απόκριση, για βίντεο με ομαλή ροή και εικόνα πλούσια σε λεπτομέρειες, ακόμη και σε γρήγορες σκηνές δράσης. Υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα από τα πλέον δημοφιλή φορμά ήχου καθώς και H.264/AVC και MPEG4 για βίντεο υψηλής ποιότητας.
Στις ευκολίες περιλαμβάνεται και ένας δέκτης FM με δυνατότητα εγγραφής.
Μια σειρά από ασορτί αξεσουάρ είναι διαθέσιμα για το WALKMAN® E440, όπως θήκες σιλικόνης καθώς και θήκη-περιβραχιόνιο για τα σπορ και βάση φόρτισης.
Τα WALKMAN S540 και Ε440 video MP3 players είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο του 2009.
Για τα τελευταία νέα, φωτογραφίες και chat στην επίσημη σελίδα Facebook του WALKMAN, μπείτε στην διεύθυνση www.facebook.com/walkman
Σημειώσεις:
* Η τεχνολογία Digital Linear Phase Speaker System είναι διαθέσιμη μόνο για την μουσική και όχι για το βίντεο και το ραδιόφωνο FM.
Οι επιλογές για το σύστημα Ηχείων Digital Linear Phase θα εμφανίζονται στο Walkman ως ακολούθως:
Μοντέλο S540: Built-in SP Optimizer
** Αναπαραγωγή μουσικής: η κατ’ εκτίμησην διάρκεια έχει υπολογιστεί με φορμά MP3 128kbps, το equalizer στην επιλογή “None”, οι τεχνολογίες Clear Stereo, Dynamic Normalizer και Built-in speaker optimizer (για το S540).
*** Αναπαραγωγή βίντεο: η κατ΄εκτίμησην διάρκεια έχει υπολογιστεί με φορμά MPEG-4 384 kbps, η δε φωτεινότητα στο επίπεδο ‘3’.
πηγή:t3 mag.

Έγραψε ιστορία ο Μπάτον!


Ραντεβού με την ιστορία της Formula1 έμελλε να έχει σήμερα ο Τζένσον Μπάτον, καθώς έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του σε αυτή κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα στην καριέρα του, κάτι που πανηγύρισε έξαλλα μετά το τέλος του αγώνα. Νικητής ήταν ο Μαρκ Γουέμπερ, με τους Ρόμπερτ Κούμπιτσα και Λιούις Χάμιλτον να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Εγκατέλειψαν οι Νακατζίμα, Ρόζμεπργκ, Χάιντφελντ, Αλόνσο, Σούτιλ και Τρούλι. Πρωταθλήτρια η Brawn GP στους κατασκευαστές. Από τον Φελίπε Μάσα το πέσιμο της καρό σημαίας.
Η πέμπτη θέση στον αγώνα της Βραζιλίας στο Ιντερλάγκος ήταν αρκετή για τον Τζένσον Μπάτον, ώστε να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του. Ο Βρετανός έχοντας μπροστά του τον Σεμπαστιάν Φέτελ στην τέταρτη θέση και τον Ρούμπενς Μπαρικέλο στην όγδοη πάει στον τελευταίο αγώνα του Άμπου Ντάμπι ως παγκόσμιος πρωταθλητής και χωρίς το άγχος της διεκδίκησης του τίτλου. Από εκεί και πέρα, στην εκκίνηση έγιναν όλα, καθώς οι Γιάρνο Τρούλι και Αντριάν Σούτιλ είχαν μια σύγκρουση, με τον πρώτο να είναι... έξαλλος με τον Γερμανό, ενώ πήραν στο... λαιμό τους και τον Φερνάντο Αλόνσο.

Όμως, το... χαϊλάιτ του αγώνα έγινε μέσα στα πιτ. Εκεί ο Κίμι Ραϊκόνεν πήγε για να αλλάξει τη σπασμένη εμπρός πτέρυγα, ενώ είχε μπει και ο Χέικι Κοβαλάινεν έπειτα από ένα τετακέ που είχε στον πρώτο γύρο. Κατά την έξοδό τους, λοιπόν, ο Φινλανδός έφυγε μαζί με την αντλία καυσίμων στο μονοθέσιό του και ο συμπατριώτης του τον ακολούθησε. Όμως, η αντλία είχε αρκετό καύσιμο μέσα, ώστε ο Ραϊκόνεν να τυλιχτεί στις φλόγες, οι οποίες ευτυχώς έσβησαν αμέσως και ο ίδιος δεν έπαθε την παραμικρή ζημιά.

Στα του αγώνα ο Μαρκ Γουέμπερ πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα, ενώ ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα έγραψε επίσης ιστορία με τη δεύτερη θέση σε μια κακή σεζόν για τη BMW, η οποία πιθανότατα θα είναι εκτός γκριντ της επόμενης σεζόν. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος με σωστή στρατηγική από τη McLaren κατάφερε να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση. Ακολούθησαν οι Φέτελ και Μπάτον, ενώ έκτος τερμάτισε ο Κίμι Ραϊκόνεν, αποτέλεσμα που μπορεί να θεωρηθεί καλό για τη Ferrari με δεδομένο ότι έχουν σταματήσει την εξέλιξη του μονοθεσίου.

Την πρώτη δεκάδα σημείωσαν η έκπληξη του τριημέρου, Σεμπαστιάν Μπουέμι, αλλά και οι Κοβαλάινεν και Κομπαγιάσι πίσω από τον Μπαρικέλο. Ακόμη εκτός από τους Τρούλι, Σούτιλ και Αλόνσο, τον αγώνα εγκατέλειψαν τόσο ο Καζούκι Νακατζίμα, που είχε ατύχημα στον 30ο γύρο όσο και οι Νικ Χάιντφελντ και Νίκο Ρόζμπεργκ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι οδηγοί είδαν το πέσιμο της καρό σημαίας, όπως αναμενόταν, από τον τραυματία Φελίπε Μάσα, ο οποίος βρέθηκε στο Ιντερλάγκος και στο πιτγουόλ της Ferrari. Έτσι, ο Μπάτον όντας, πλέον, παγκόσμιος πρωταθλητής έφτασε τους 89 βαθμούς, ενώ στους κατασκευαστές πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η Brawn GP με 161 έναντι 135,5 της Red Bull και στο Άμπου Ντάμπι απλά αναμένεται να μάθουμε την τελική βαθμολογία.  gazzetta

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Γουέμπερ Red Bull 71 γύροι
Κούμπιτσα BMW Sauber +7,6
Χάμιλτον McLaren +18,9
Φέτελ Red Bull +19,6
Μ-πάτον Brawn GP +29,0
Ραϊκόνεν Ferrari +33,3
Μπουέμι Toro Rosso +35,9
Μπαρικέλο Brawn GP +45,4
Κοβαλάινεν McLaren +48,4
Κομπαγιάσι Toyota +63,3
Φισικέλα Ferrari +70,6
Λιούτσι Force India +71,3
Γκροζάν Renault +1 γύρο
Αλγκουερσουάρι Toro Rosso +1 γύρο

Εγκατέλειψαν

Νακατζίμα 30ο γύρο
Ρόζμπεργκ 27ο γύρο
Χάιντφελντ 21ο γύρο
Αλόνσο 1ο γύρο
Σούτιλ 1ο γύρο
Τρούλι 1ο γύρο

Βαθμολογία οδηγών

Μπάτον 89
Φέτελ 74
Μπαρικέλο 72
Γουέμπερ 61,5
Χάμιλτον 49
Ραϊκόνεν 48
Ρόζμπεργκ 34,5
Τρούλι 30,5
Αλόνσο 26
Γκλοκ 24
Μάσα 22
Κοβαλάινεν 22
Κούμπιτσα 17
Χάιντφελντ 15
Φισικέλα 8
Σούτιλ 5
Μπουέμι 5

Βαθμολογία κατασκευαστών

Brawn GP 161
Red Bull 135,5
McLaren 71
Ferrari 70
Toyota 54,5
Williams 34,5
BMW Sauber 32
Renault 26
Force India 13
Toro Rosso 7