Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

1.665 φωτογραφίες σε μία


Ένα πανόραμα της Δρέσδης, που δημιουργήθηκε από τη συρραφή 1.665 εικόνων υψηλής ανάλυσης, είναι η μεγαλύτερη φωτογραφία του κόσμου, ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία που τη δημιούργησε και την παρουσιάζει στο Διαδίκτυο.
Η εικόνα, με ανάλυση 297.500 επί 87,500 εικονοστοιχεία, ή 26 Gigapixel, είναι περίπου 1.000 φορές πιο λεπτομερής σε σχέση με τις φωτογραφίες που δίνουν οι καλύτερες ψηφιακές κάμερες.
Ο χρήστης μπορεί να ζουμάρει στο πανόραμα και να δει αντικείμενα και ανθρώπους που δεν διακρίνονται καν με γυμνό μάτι.
Η γιγάντια εικόνα δημιουργήθηκε από την εταιρεία A.F.B. media με τη βοήθεια ενός φωτογραφικού ρομπότ, το οποίο χρειάστηκε 172 λεπτά για να σαρώσει τον ορίζοντα της πόλης με μια μηχανή Canon των 21,4 Megapixel.
H συρραφή των επιμέρους εικόνων για τη δημιουργία του τελικού πανοράματος απαίτησε 94 ώρες συνεχούς εργασίας σε έναν υπολογιστή με 16 επεξεργαστές και 48 GB μνήμης.
Δείτε το πανόραμα εδώ: http://www.dresden-26-gigapixels.com/dresden26GP
tanea.gr

Εκτός λειτουργίας ο επιταχυντής CERN


Ο ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων του κόσμου, ο περίφημος LHC, τέθηκε σε αναμονή αυτήν την εβδομάδα και για τους επόμενους δυόμισι μήνες, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων (CERN).
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (LHC) τελείωσε «πανέμορφα» τη χρονιά, με συγκρούσεις πρωτονίων που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν στο παρελθόν. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν «περισσότερες από ένα εκατομμύριο συγκρούσεις σωματιδίων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο επιταχυντής θα επαναλειτουργήσει τον Φεβρουάριο, μετά από σύντομη διακοπή για τεχνικούς λόγους, εν όψει της προσπάθειας για επίτευξη συγκρούσεων ακόμη μεγαλύτερης ενέργειας και της έναρξης του βασικού ερευνητικού προγράμματος.
Ο LHC είχε ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου, αφού παρέμεινε εκτός λειτουργίας επί 14 μήνες λόγω της βλάβης που σημειώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τα επίσημα «εγκαίνιά» του, στις 10 Σεπτεμβρίου 2008.
protothema.gr

Youtube: Tα 5 καλύτερα βίντεο για το 2009


To Υοutube ανακοίνωσε τα δημοφιλέστερα βίντεο για το 2009. Στην κορυφή, με παραπάνω από 120.000.000 views, συναντάμε την Susan Boyle, από το βρετανικό talent show, να αφήνει άναυδο το κοινό με την εκπληκτική φωνή της.  Susan Boyle - Singer - Britains Got Talent 2009 (With Lyrics)
Στην δεύτερη θέση, περίπου 37.000.000 χρήστες είδαν ένα μικρό παιδί να νιώθει λίγο περίεργα μετά τον οδοντίατρο.  David After Dentist
Στην τρίτη θέση, 33.000.000 χρήστες παρακολούθησαν ένα χορευτικό νούμερο σε γάμο. JK Wedding Entrance Dance
Στην τέταρτη θέση συναντάμε το τρέιλερ της ταινίας “New Moon”, με σχεδόν 31 εκατομμύρια views. New Moon Movie Trailer - Official (HD)
Στην πέμπτη και τελευταία θέση, με 27.000.000 views έρχεται η διαφήμιση του Evian, με μωρά που φοράνε πατίνια.  Evian Roller Babies international version
i-live

Philco PC


Το Philco PC σχεδιασμένο απο την Schultzeworks αποτελεί έμπνευση του Dave Scultze, ο οποίος συνδύασε το κλασικό σχεδιασμό μιας τηλεόρασης του 1954 και μιας παλιάς γραφομηχανής! Το αποτέλεσμα είναι καλαίσθητο, έχοντας το πληκτρολόγιο μιας  γραφομηχανής και οθόνη LCD που θυμίζει παλιό καθρέπτη, ωστόσο οι αποδόσεις του είναι άκρως δελεαστικές "φιλοξενώντας" μάλιστα τα νέα Windows 7.



Philco PC from Dave Schultze on Vimeo.








πηγή:2dayblog

Laptop 2000 χρόνων-O Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαιότερο αναλογικό λαπ-τοπ




Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το αρχαιότερο αναλογικό λαπ-τοπ, μπορεί πλέον να μετονομαστεί σε Μηχανισμό της Ηπείρου ή της Κέρκυρας ή του αρχαίου Βουθρωτού. Γιατί μπορεί να πήρε το όνομά του από τον τόπο όπου βρέθηκε, «γεννήθηκε» όμως πολύ βορειότερα, ίσως στην αρχαία Δωδώνη, στο αρχαίο Βουθρωτό ή στην Κέρκυρα.
«Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο στον κόσμο αναλογικό υπολογιστή που κατασκευάστηκε πριν από 2.000 χρόνια και υπολόγιζε με απόλυτη ακρίβεια τη θέση του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων της εποχής», εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σειραδάκης, που εποπτεύει τη μοναδική ανά τον κόσμο διδακτορική διατριβή για τον πολυσυζητημένο μηχανισμό, η οποία εκπονείται με ειδική υποτροφία του ΑΠΘ. Προσδιόριζε δε, όπως φαίνεται, ιδιαιτέρως την εποχή τέλεσης των στεφανιτών αγώνων στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Από τότε που βρέθηκε από σφουγγαράδες σε όρμο των Αντικυθήρων, πριν από 108 χρόνια, κάποιοι μελετητές είχαν εικάσει πως ο μηχανισμός προερχόταν από τη Ρόδο και Ρόδιους τεχνίτες της εποχής - σχεδόν έναν αιώνα πριν από τη γέννηση του Χριστού. Άλλοι πάλι πως προερχόταν από την Αθήνα και απλώς χάθηκε στον δρόμο για τα Κύθηρα... Η επιχείρηση αποκρυπτογράφησης του μυστηριώδους μηχανισμού των Αντικυθήρων, του οποίου η «καταγωγή» τοποθετείται με βάση τα νέα στοιχεία μεταξύ Κέρκυρας - Δωδώνης - Βουθρωτού, θα συνεχιστεί «επ' άπειρον και θα εξάγονται άπειρα συμπεράσματα», όπως είπε ο καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης.
Η διδακτορική εργασία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης άρχισε πριν από ενάμιση χρόνο και μέχρι σήμερα προχώρησε στην εξαγωγή του βασικού συμπεράσματος για την προέλευση, αλλά και την τεχνική που ακολουθήθηκε κατά τη δημιουργία του.



πηγή:mobile-news

Το περιοδικό του μέλλοντος


Το Mag+ είναι ουσιαστικά ένα καθαρά ψηφιακό περιοδικό που έχει σκοπό να ωθήσει ξανά τους ανθρώπους να διαβάζουν τις νέες εξελίξεις απ' όλο τον κόσμο με μια πιο ευχάριστη αίσθηση, έχοντας την δυνατότητα να εμφανίσει τις διάφορες εικόνες σε high-quality ποιότητα. Δείτε και το βίντεο που ακολουθεί παρακάτω για να πάρετε μια γεύση.


Mag+ from Bonnier on Vimeo.

psaxtiria.com

Lamborghini Ankonian Concept by Slavche Tanevsky




Για αυτούς που λατρεύουν τα γρήγορα αυτοκίνητα να πω αρχικά πως η συγκεκριμένη Lamborghini είναι απλά ένα Concept από τον σχεδιαστή Slavche Tanevsky. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή η Lamborghini Ankonian αναβαθμίζει το μοντέλο Reventon σε μια πιο εξελιγμένη μορφή. Παρόλο που το σχέδιο είναι αρκετά επιθετικό και υποθετικά φιλικό προς το περιβάλλον, στην ουσία δεν διαθέτει οποιεσδήποτε υβριδικές ή άλλες παρόμοιες τεχνολογίες. Όπως αναφέρω και παραπάνω είναι απλά ένα Concept το οποίο ίσως και να μην φτάσει στην πραγματοποίηση ποτέ, αλλά παρόλα αυτά είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο για την Lamborghini.

Το 2009 σε εικόνες part 2/3 by boston






δείτε τις εδώ: http://www.boston.com/bigpicture/2009/12/2009_in_photos_part_2_of_3.html

Το 2009 σε εικόνες part 3/3 by boston




 

δείτε τις φωτογραφίες εδώ: http://www.boston.com/bigpicture/2009/12/2009_in_photos_part_3_of_3.html

Apple MacBook vs Ισραηλινή Ασφάλεια - "Σφαιράτο laptop" !





Η Lily ταξίδευε για το Tel Aviv. Για κάποιον λόγο, φάνηκε ύποπτη στους ανθρώπους της Ισραηλινής Αστυνομίας. Το αποτέλεσμα, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, ήταν ο πυροβολισμός του MacBook της, το οποίο δέχτηκε τρεις σφαίρες!
Διαβάστε περισσότερα.....

Το νέο Google Nexus One και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του .







Στο δρόμο που χάραξε η Apple με το iPhone σκοπεύει ν' ακολουθήσει η Google. Θέλει δηλαδή να ρίξει στην αγορά το δικό της κινητό γιατί μάλλον «κουράστηκε» να συνεργάζεται με τους παραδοσιακούς κατασκευαστές κινητών... που είναι άλλης εποχής και φιλοσοφίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters η Google πρόκειται μέσα στο 2010 να έχει το δικό της κινητό με την ονομασία Nexus One. Θα είναι ένα smartphone κατασκευασμένο από την HTC το οποίο θα «τρέχει» φυσικά το λειτουργικό σύστημα Android που είναι της Google.
Η μεγάλη αυτή εταιρία προγραμματίζει να πουλάει το κινητό της μόνο on-line, στην συνέχεια ο αγοραστής θα διαλέγει το δικό του δίκτυο. Αυτός κι αν είναι τρόπος να «πνίξει» τις πωλήσεις του iPhone!
Θυμίζουμε ότι κινητά τηλέφωνα με το σύστημα Android κυκλοφορούν οι πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά και οι HTC, Samsung, LG, Motorola και Sony Ericsson.
Σύμφωνα με εταιρία ερευνών τα κινητά με Android αυξήθηκαν από 4.2% σε 5.4% το τελευταίο καιρό στη Δυτική Ευρώπη που θεωρείτε σημαντικός δείκτης της αγοράς.
Μέλη του site "These Are the Droids" ανέλυσαν τη ROM του Android 2.1 που θα τρέχει το smartphone της Google, Nexus One, και αποκρυπτογράφησαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού, στα οποία περιλαμβάνεται αισθητήρας εγγύτητας και περιβάλλοντος φωτισμού.
Το Nexus One ενσωματώνει επίσης αισθητήρα επιτάχυνσης, μαγνητική πυξίδα, ασύρματη συνδεσιμότητα 802.11n, σύστημα ακύρωσης θορύβου, υποσύστημα γραφικών συμβατό με OpenGL ES 2.0 και κάμερα με αυτόματη εστίαση και φλας LED.
Ο επεξεργαστής του smartphone είναι ένας Qualcomm Snapdragon, που έχει τη δυνατότητα να φτάσει χρονισμό έως 1GHz.
 πηγές:fullhd.gr,myplaisio.gr

«Κατεψυγμένη» παραλία στο Ντουμπάι


Η πρώτη «δροσερή» αμμουδιά αναμένεται να χτιστεί προς τιμήν του νέου ξενοδοχείου Ρalazzo Versace, του γνωστού οίκου μόδας, στο Ντουμπάι, ώστε οι θαμώνες να μη νιώθουν σαν «φακίρηδες» πάνω στην καυτή άμμο.

Το εντυπωσιακό εγχείρημα θα στηρίζεται σε ένα πρωτοποριακό σύστημα απορρόφησης της θερμότητας από την άμμο, ενώ θα συνδυάζεται με γιγάντιους ανεμιστήρες που θα δροσίζουν τους λουόμενους.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της βρετανικής εταιρείας Ηyder Consulting που έχει αναλάβει την κατασκευή του δεκαώροφου θερέτρου, ολόκληρο το συγκρότημα θα ελέγχεται από ένα προηγμένο αυτοματοποιημένο σύστημα θερμοστατών. Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που ανησυχούν και φοβούνται ότι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να συμβάλει στην επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών. Ο πρόεδρος του νέου αποκτήματος του Ντουμπάι τονίζει ότι είναι αποφασισμένοι να απορροφήσουν την υπερβολική θερμότητα από την άμμο ώστε οι θαμώνες να μπορούν ανενόχλητοι να ξαπλώσουν σε αυτήν.

«Αυτού του είδους την πολυτέλεια αναζητούν όσοι βρίσκονται στην κορυφή» προσέθεσε υπεροπτικά.

Πρόκειται για τη δεύτερη ξενοδοχειακή επιχείρηση του γνωστού ιταλικού οίκου. Από το 2000 ήδη το πρώτο παλάτι Versace λειτουργεί στα παράλια του Γκολντ Κόουστ στην Αυστραλία. Η λειτουργία του δεύτερου υπερπολυτελούς Ρalazzo Versace έχει δρομολογηθεί για τα τέλη του επόμενου έτους ή τις αρχές του 2010.
tovima.gr

Οι εναλλακτικές διαδρομές από και προς τη Β.Ελλάδα μετά την κατολίσθηση στα Τέμπη


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ, προερχόμενα από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης (κόμβος Κορινού Πιερίας) προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου -Αμπελώνα - Γυρτώνης θα συνεχίζουν επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου - Λάρισας, όπου θα εισέρχονται εκ νέου στην ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Συκουρίου.

Εξάλλου, όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που κινούνται επί της ΠΑΘΕ, προερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από το Κλειδί Ημαθίας προς την Εγνατία Οδό Βέροιας - Κοζάνης απ’ όπου μέσω της εθνικής οδού Κοζάνης-Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα - Γυρτώνης θα συνεχίζουν επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας - Θεσσαλονίκης προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου - Λάρισας, όπου θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ, από τον κόμβο Συκουρίου.

Αντίθετα, τα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, που κινούνται στην ΠΑΘΕ με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από τον κόμβο Συκουρίου προς την επαρχιακή οδό Συκουρίου-Λάρισας και στη συνέχεια μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Θεσσαλονίκης θα συνεχίζουν στην επαρχιακή οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου - Ελασσόνας-Αγίου Δημητρίου-Κατερίνης, όπου θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη.

Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που ακολουθούν διαδρομή προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται επίσης από τον κόμβο Συκουρίου και θα ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο μέχρι το Μικρό Ελευθεροχώρι και στη συνέχεια μέσω της Εγνατίας Οδού Κοζάνης-Βέροιας θα εισέρχονται στην ΠΑΘΕ από τον κόμβο «Κλειδί» Ημαθίας.

Όπως έγινε γνωστό, η Τροχαία θα βρίσκεται επί ποδός καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου που θα ισχύσουν οι έκτακτες διαδρομές.
protothema.gr

Οι αντιδράσεις για την μεγάλη συμφωνία: «Ιστορικό βήμα» ή «έγκλημα»;


Ως ατελές αλλά αναγκαίο βήμα για την αντιμέτώπιση της κλιματικής αλλαγής υποδέχτηκαν οι περισσότεροι ηγέτες των ανεπτυγμένων χωρών την συμφωνία που επετεύχθη στην Κοπεγχάγη. Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών επέκριναν τον συμβιβασμό σε υψηλούς τόνους, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» και «προδοσία», ενώ καταγγελτικές ήταν και οι τοποθετήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Με τον Μανουέλ Μπαρόζο, την Ανγκελα Μέρκελ, τον Γκόρντον Μπράουν και τον Μπαράκ Ομπάμα επιλέξαμε να εγκρίνουμε αυτή τη συμφωνία, η οποία είναι το αποτέλεσμα μίας διαπραγμάτευσης εξαιρετικά δύσκολης γιατί δεσμεύει ολόκληρο τον πλανήτη» δήλωσε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη θα εμμείνει στο σχέδιο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως ότου συμφωνηθεί μία νομικά δεσμευτική συνθήκη.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε πως «έχουμε κάνει μια αρχή» για το κλίμα και πως επιθυμεί να υπάρξει γρήγορα συνέχεια για να μετατραπεί σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο.
Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κίνας, Ξίε Ζένχουα, τόνισε ότι η Σύνοδος είχε θετικό αποτέλεσμα και πως όλοι θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι.
«Έπειτα από διαπραγματεύσεις και οι δύο πλευρές κατάφεραν να διατηρήσουν το τελικό τους κριτήριο, για τους Κινέζους αυτό ήταν η κυριαρχία μας και το εθνικό μας συμφέρον» εξήγησε.
Σε άλλο μήκος κύματος ο προεδρεύων της G77 (αναπτυσσόμενες χώρες): «Η συμφωνία είναι η χειρότερη στην ιστορία» τόνισε ο Σουδανός Λουμούμπα Στανισλάς Ντία-Πινγκ.
Ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας Σέρζιο Σέρρα δήλωσε απογοητευμένος: «Δεν θα είναι αποτυχία η Σύνοδος αν συμφωνήσουμε να ξανασυναντηθούμε και να μιλήσουμε για τα ζητήματα που εκκρεμούν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.»
Σε ακόμα υψηλότερους τόνους η εκπρόσωπος της Βενεζουέλας: «Αναρωτιέμαι αν ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ θα εγκρίνουμε αυτό το πραξικόπημα ενάντια στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών».
Ο εκπρόσωπος του Τουβαλού, νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού, η οποία κινδυνεύει με «εξαφάνιση» από την άνοδο της στάθμης του νέρού, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να δεχθήκαμε τα 30 αργύρια για να προδώσουμε το λαό μας και το μέλλον μας».
Επρόσωπος της Οργάνωσης «Φίλοι της Γης» δήλωσε: «Η Κοπεγχάγη υπήρξε μια αξιοθρήνητη αποτυχία. Δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνης. Με τη μη ανάληψη δράσης, οι πλούσιες χώρες καταδίκασαν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, τη δυστυχία και το θάνατο, αφού επιταχύνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι ανεπτυγμένες χώρες.»
Εκπρόσωπος της Greenpeace Βρετανίας χαρακτήρισε την Κοπεγχάγη «τόπο εγκλήματος με τους ενόχους να το σκάνε στο αεροδρόμιο»: ελάχιστοι πολιτικοί άνδρες σε αυτό τον πλανήτη μπορούν τελικά να δουν πέρα από το στενό προσωπικό τους συμφέρον, πόσο μάλλον να ενδιαφερθούν για τα εκατομμύρια ανθρώπων που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.»
πηγή:  tanea.gr

Φονική κακοκαιρία


Εφτά άτομα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας,  με χιονοπτώσεις και πολικό κρύο, που  πλήττει χώρες της Ευρώπης και την ανατολική πλευρά των ΗΠΑ.
Στη Γαλλία και σε κεντρικό δρόμο της Μασσαλίας βρέθηκε νεκρός ένας νεαρός άστεγος Πολωνός. Πρόκειται για το πρώτο θύμα του ψύχους.
Στη Γερμανία ένας άστεγος έχασε τη ζωή του από το κρύο και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα λόγω παγετού. Σε πολλές πόλεις της χώρας έχουν καταγραφεί πολικές θερμοκρασίες και οι μετεωρολογικές αρχές προβλέπουν χιονοπτώσεις έως τις αρχές της εβδομάδας.

Μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία από την ακινητοποίηση των τρένων της Eurostar, που εκτελούν το δρομολόγιο Παρίσι-Λονδίνο μέσω του τούνελ της Μάγχης.
 
Τουλάχιστον 2.000 ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο μπλοκαρισμένοι μέσα στο τούνελ της Μάγχης, ορισμένοι χωρίς τροφή και νερό, παγωμένοι από το κρύο.

Ορισμένοι ταξιδιώτες έκαναν και πάνω από 15 ώρες για να απεγκλωβιστούν, αφού τα τρένα ακινητοποιήθηκαν με βλάβες λόγω του πυκνού χιονιού στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας και το άνοιγμα του τούνελ γινόταν σταδιακά και με μεγάλη δυσκολία.


Στην Ιταλία, πολλά αεροδρόμια, όπως αυτά της Φλωρεντίας, της Μπολόνιας, της Ρώμης και της Βενετίας, έκλεισαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης. Στη Σαρδηνία, ένα τρένο στη γραμμή Σασάρι-Κιλιβάνι εκτροχιάστηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο μηχανοδηγός του.

Στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ η ισχυρή χιονοθύελλα προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια και πλήρη συσκότιση για ώρες πολλές πολιτείες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποίησαν για σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς ανέμους πλημμύρες και χιόνι που ήδη ξεπερνά τους 60 πόντους.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Παρασκευή και δύο άλλοι πέθαναν το Σάββατο στην πολιτεία της Βιρτζίνια από το κρύο.

protothema.gr

Μαρτύριο για τους οδηγούς η κατολίσθηση στα Τέμπη


Απίστευτος γολγοθάς περιμένει τους οδηγούς αυτοκινήτων  και  φορτηγών που θα κινηθούν το επόμενο διάστημα στο τμήμα του ΠΑΘΕ στα Τέμπη, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις μετά τις κατολισθήσεις, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός για τουλάχιστον ένα μήνα.
Αργά την Παρασκευή το απόγευμα, ολοκληρώθηκε στη Λάρισα η σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων υπό την Προεδρεία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα κατά την οποία έγινε σαφές ότι ο δρόμος δεν θα ανοίξει εάν δεν διασφαλιστεί η ασφάλεια των οδηγών.
Ο υπουργός, επέρριψε εμμέσως ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, λέγοντας ότι δεν έγιναν έργα που ήταν αναγκαία όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός του επαρχιακού δικτύου που εξυπηρετεί με πολλά όμως προβλήματα σήμερα τους οδηγούς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της κοινοπραξίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» που κατασκευάζει το έργο Μαλιακός-Κλειδί, οι εναλλακτικές διαδρομές υπολογίζεται ότι παρατείνουν κατά μία ώρα την διαδρομή για Θεσσαλονίκη που για τα φορτηγά μπορεί να φτάσει έως και τις δύο ώρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στην περιοχή της Ελασσόνας όπου ο δρόμος είναι πολύ στενός και δεν μπορούν να περάσουν τα μεγάλα φορτηγά. Πηγές του υπουργείου Υποδομών τονίζουν πάντως ότι οι ιδιοκτήτες φορτηγών έχουν ήδη επιλέξει την εναλλακτική διαδρομή Καλαμπάκα, Παναγιά Γρεβενά,  Εγνατία Οδό η οποία όμως είναι κατά 30 έως 40 χιλιόμετρα μεγαλύτερη.
Περισσότερα στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος αλλά και για το χρόνο αποκατάστασης της κυκλοφορίας θα δοθούν από το υπουργείο τη Δευτέρα.
Από την κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές διαδρομές, ανάλογα με τον όγκο των οχημάτων. Για τα ΙΧ προτείνεται η διαδρομή Παραλία Λάρισας Αγιάς-Αγιόκαμπο –Στόμιο-Ομόλειο ενώ για τα μεγάλα οχήματα από τον κόμβο Συκορείου, Ελασσόνα, Κοζάνη και από εκεί στην Εγνατία. Για τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους προτείνεται η διαδρομή Λάρισα- Ελλασσόνα –Κατερίνη.
Οι τρεις πάντως σήραγγες του έργου, μεταξύ των οποίων και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα μήκους 6 χιλιομέτρων, οι οποίες θα μπορούσαν να απορροφήσουν την κυκλοφορία προκειμένου να επενδυθούν τα πρανή των Τεμπών και να σταματήσει η κατολίσθηση, προβλέπεται να κατασκευαστούν το 2012.
Για πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στα Τέμπη μπορείτε να καλέσετε το 1866 ή το 2410741440.
protothema.gr

Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης


Σοβαρές καθυστερήσεις στα δρομολόγια αεροπλάνων και τρένων σε ολόκληρη τη Βρετανία αντιμετώπισαν οι επιβάτες σήμερα εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης και η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει επιδείνωση του καιρού.
Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στη νότια και ανατολική Αγγλία αναμένεται το ύψος του χιονιού που θα πέσει να φτάσει μέχρι και τους 20 πόντους, ενώ ορισμένες περιοχές στο βορρά επηρεάστηκαν επίσης καθώς οι πολικές θερμοκρασίες προκάλεσαν προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και στις εναέριες κυκλοφορίες.
Η αστυνομία του Έσσεξ ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισε 180 ατυχήματα που συνδέονται με την κακοκαιρία, από τις 10 μμ (τοπική ώρα) της Πέμπτης ως τις 5 πμ σήμερα, με χιονοθύελλες που είχαν ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν 70 φορτηγά στον αυτοκινητόδρομο Α120 κοντά στο Χάρουιτς στην ανατολική ακτή.
"Με νέες χιονοπτώσεις να αναμένονται τις επόμενες μέρες, θα συμβούλευα τον κόσμο να περιοριστεί μόνο στις αναγκαίες μετακινήσεις", δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής και επικεφαλής του ειδικού κέντρου επιχειρήσεων επειγουσών καταστάσεων της αστυνομίας του Έσσεξ Τζον Ντόντμαν.
Οι πρώτες πρωινές πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Γκάτγουικ και του Λούτον ματαιώθηκαν εξαιτίας του χιονιού που είχε καλύψει το διάδρομο προσγείωσης.
Μετά την Παρασκευή, χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στα βορειοδυτικά της χώρας, κατά μήκος της βόρειας Ιρλανδίας, στη δυτική και βόρεια Σκοτία, στην Ουαλία και τη βορειοδυτική Αγγλία.
Παρότι τα γραφεία στοιχημάτων προβλέπουν λευκά Χριστούγεννα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψει αν η χιονόπτωση θα συνεχιστεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Στο μεταξύ, στη Γαλλία η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ματαιώσουν περίπου το ένα τρίτο των σημερινών τους πτήσεων μετά από τις πρώτες χιονοπτώσεις για το φετινό χειμώνα που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στις εναέριες κυκλοφορίες.
Εκατοντάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να περάσουν τη χθεσινή νύχτα στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ έξω από το Παρίσι εξαιτίας των ματαιώσεων των πτήσεων που οφείλονταν στη χιονόπτωση.
Επιπλέον, πολλοί αυτοκινητόδρομοι στη βόρεια Γαλλία έκλεισαν για τα φορτηγά εξαιτίας του χιονιού που κάλυπτε το οδόστρωμα καθιστώντας επικίνδυνη την οδήγηση.
Ένας αυτοκινητόδρομος στη Νορμανδία έκλεισε και περισσότερα από 100 οχήματα ακινητοποιήθηκαν επειδή ένα φορτηγό κόλλησε στο χιόνι παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία.
Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στα δρομολόγια της υπερταχείας TGV, που αναγκάστηκαν να μειώσουν την ταχύτητά τους εξαιτίας του χιονιού.
Παράλληλα, σοβαρές καθυστερήσεις στις πτήσεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξαιτίας του χιονιού που είχε καλύψει το διάδρομο προσγείωσης.
protothema.gr

Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Μπερλουσκόνι


Ευχές για γρήγορη ανάρρωση και λουλούδια έλαβε από τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θα μείνει για τις επόμενες 15 ημέρες στη βίλα του κοντά στο Μιλάνο.
«Ο κ. Μπερλουσκόνι είναι καλύτερα» δήλωσε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους η μεγαλύτερη κόρη του Καβαλιέρε, Μαρίνα, η οποία τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε αρκετές φορές.
«Ο πρόεδρος Μπερλουσκόνι είναι πολύ καλύτερα. Είχε μία πολύ αποφασιστική και θετική στάση» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Μποναγιούτι.
protothema.gr