Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

CERN: Ξανά σε λειτουργία






Έπειτα από δεκατέσσερις μήνες διακοπής εξαιτίας μιας σοβαρής βλάβης, ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο θα τεθεί και πάλι αύριο σε λειτουργία, έγινε γνωστό από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN) στη Γενεύη.
Σωματίδια θα αρχίσουν και πάλι να κινούνται "νωρίς το πρωί του Σαββάτου" στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων που δεν λειτούργησε μέχρι στιγμής παρά για λίγες ώρες έπειτα από την έναρξη του μεγάλου πειράματος τον Σεπτέμβριο 2008.
"Αυτή τη στιγμή, δεν ανακοινώνουμε ακριβή ημερομηνία (για την επαναλειτουργία), αλλά ορίζουμε στόχους", δήλωσε ο Τζέιμς Γκίλις, εκπρόσωπος του CERN.
Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, που κατασκευάσθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που κόστισε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, έχει ως στόχο να επιτρέψει την εξέλιξη της γνώσης ως προς τη σύσταση της ύλης και του σύμπαντος.
Ο επιταχυντής υπέστη δύο διαδοχικές βλάβες λίγες ώρες μετά την πανηγυρική έναρξη της λειτουργίας του στις 10 Σεπτεμβρίου 2008.
Η πρώτη βλάβη παρουσιάσθηκε λιγότερο από 48 ώρες μετά την έναρξη του μεγάλου πειράματος και η δεύτερη, που κρίθηκε σοβαρή, στις 19 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του μεγάλου επιταχυντή.
Εκτοτε το CERN ασχολείται με την αποκατάσταση των ζημιών, εγκαθιστώντας νέα συστήματα ασφαλείας κατά μήκος του τούνελ, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε δώδεκα χρόνια και απασχόλησε 7.000 φυσικούς.
protothema

Ορίστε και η βλάβη που ήταν ορατή  σε μαγνήτες στον τομέα 3-4 του  LHC.(εικόνες 1,2)
(boston.com)
 1)




2)





Το Eyefinity επιτρέπει παιχνίδι σε 6 οθόνες


Το να παίζει κανείς ένα παιχνίδι σε δύο οθόνες είναι ξεχωριστή εμπειρία.Πόσο μάλλον όταν μπορεί να παίξει σε έξι οθόνες.
Aυτό γίνεται πλέον εφικτό με τη νέα οικογένεια καρτών γραφικών της εταιρείας AMD, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία ATI Eyefinity, η οποία επιτρέπει σύνδεση 6 οθονών σε έναν υπολογιστή - και μάλιστα με διαφορετικούς συνδυασμούς και προσανατολισμούς.
Οι κάρτες που υποστηρίζουν την Eyefinity συνεργάζονται με όλα τα είδη οθονών, ενώ η εταιρεία AMD αποκάλυψε ότι συνεργάζεται με την Samsung Electronics για τη δημιουργία πολύ λεπτών οθονών.




mobilenews

Google Chrome OS

Το Google Chrome OS έχει σχεδιαστεί, έτσι, ώστε να είναι ελαφρύ και γρήγορο, επιτρέποντας στους χρήστες να ανοίξουν τους υπολογιστές τους και να συνδεθούν απευθείας, μέσα σε δευτερόλεπτα. Το εν λόγω λειτουργικό σύστημα βασίζεται στον web browser της Google, Google Chrome.Τα βασικά χαρακτηριστικά του Google Chrome OS περιλαμβάνουν:
• Ταχύτητα – Το Google Chrome OS είναι σε θέση εκκίνησης και επανεκκίνησης μέσα σε δευτερόλεπτα, φορτώνοντας και τρέχοντας τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές ομαλά και γρήγορα.
• Ασφάλεια – Εφόσον, όλοι οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Google Chrome OS το κάνουν διαδικτυακά, κάθε tab λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο sandbox ασφαλείας, με αποτέλεσμα να προστατεύεται αποτελεσματικότερα ο υπολογιστής από τους ιούς και τα κακόβουλα λογισμικά.
• Απλότητα – Το Google Chrome OS «τρέχει» όλες τις εφαρμογές διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει ότι η επεξεργασία εγγράφων και pdfs, η προβολή εικόνων κλπ. θα γίνονται μέσω διαδικτύου, έτσι ώστε να μη είναι απαραίτητο για τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος να κατεβάσουν κάτι επιπλέον ή να διαχειριστούν αναβαθμίσεις για να δουλέψουν και να παίξουν στο διαδίκτυο.

Η εφαρμογή πλοήγησης Google Chrome, η οποία είναι διαθέσιμη στο κοινό από το 2008, σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί στο νέο κύμα ισχυρών εφαρμογών στο διαδίκτυο. Το Google Chrome OS, επεκτείνει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία με τη δημιουργία μιας γρήγορης, σταθερής και ασφαλούς διαδικτυακής εμπειρίας στο κέντρο του λειτουργικού συστήματος.(techblog)

«Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή τους συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερες δυναμικές εφαρμογές και κάνοντας όλο και περισσότερο δυναμικά πράγματα. Για το λόγο αυτό, θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ριζικά διαφορετική τεχνολογική εμπειρία, ειδικά, για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο σήμερα», δήλωσε ο Sundar Pichai, Αντιπρόεδρος Προϊοντικής Διαχείρισης. «Με το Google Chrome OS, κάναμε την πληροφορική γρηγορότερη, ευκολότερη και ασφαλέστερη από ποτέ. Αν και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, είμαστε ενθουσιασμένοι από την πρόοδο που έχουμε σημειώσει μέχρι σήμερα και προσβλέπουμε στην «ανοιχτή» ανάπτυξη της τεχνολογίας με τη βοήθεια της κοινότητας του ανοικτού κώδικα».