Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Εξωγήινους αναζητούν οι αστρονόμοι του Βατικανού


Οι αστρονόμοι και λοιποί επιστήμονες που διαθέτει το Βατικανό, αναζητούν στην πράξη απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως κατέστη σαφές στη διάρκεια ενός πενθήμερου συνεδρίου αστροβιολογίας που διοργάνωσε η Αγία Έδρα της Καθολικής Εκκλησίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας 2009 και στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου, αστρονόμοι, γεωλόγοι, βιολόγοι, φυσικοί και άλλοι ειδικοί.
«Τα ερωτήματα σχετικά με την προέλευση της ζωής και το αν υπάρχει ζωή αλλού στο σύμπαν, είναι πολύ κατάλληλα και αξίζουν σοβαρή εξέταση», δήλωσε ο αστρονόμος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Βατικανού, ιησουΐτης πατήρ, Χοσέ Γκάμπριελ Φούνες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και πρόσθεσε ότι τέτοια ερωτήματα «έχουν πολλές φιλοσοφικές και θεολογικές επιπτώσεις».
«Υπάρχει μια χειροπιαστή προσδοκία ότι το σύμπαν φιλοξενεί ζωή και υπάρχει η ελπίδα ότι η πρώτη ανακάλυψη απέχει μόνο λίγα χρόνια», δήλωσε ο Κρις Ίμπι, καθηγητής αστρονομίας του πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος πρόσθεσε ότι «μπορεί τα κίνητρα και οι μεθοδολογίες της θρησκείας και της επιστήμης να διαφέρουν, όμως και οι δύο θεωρούν τη ζωή ένα ξεχωριστό συμβάν σε ένα πελώριο και κατά βάση αφιλόξενο σύμπαν».
Η ελληνίδα αστρονόμος Αθηνά Κουστένη, του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, δήλωσε ότι «αν υπάρχει ζωή, θα τη βρούμε σύντομα», το πιθανότερο μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Όπως είπε, στην αστροβιολογία «συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία».
Τέσσερις αιώνες μετά την καταδίκη από την Καθολική Εκκλησία του Γαλιλαίου το 1633, επειδή υποστήριξε ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο, ή από το 1600 όταν ο Ιταλός μυστικιστής φιλόσοφος Τζορντάνο Μπρούνο κάηκε στην πυρά ως αιρετικός, επειδή υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι κατοικημένοι κόσμοι εκτός από τη Γη, πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι τόσο της επιστήμης (όπως η θεωρία του «Μπινγκ Μπανγκ") όσο και των αντιλήψεων του Βατικανού (που αποδέχεται το «Μπινγκ Μπανγκ").
Σύμφωνα με τον πατέρα Φούνες, η αναζήτηση εξωγήινων δεν έρχεται σε αντίθεση με την πίστη στον Θεό, αφού Αυτός είναι ο δημιουργός του σύμπαντος και δεν έχει όρια στη δημιουργική ελευθερία του, συνεπώς μπορεί να έχει δημιουργήσει μια ποικιλία έξυπνων όντων. Τυχόν όμως εύρεση εξωγήινων θα έθετε επί τάπητος ένα δύσκολο -και κρίσιμο- θεολογικό ζήτημα: αν και πώς αυτά τα άλλα νοήμονα όντα έχουν σωθεί από την αμαρτία, η οποία, σύμφωνα με την χριστιανική διδασκαλία, εγκαθιδρύθηκε στην ανθρωπότητα μετά το προπατορικό αμάρτημα του Αδάμ και της Εύας. Όπως δήλωσε ο Φούνες, «αν υπάρχουν άλλα νοήμονα όντα, δεν είναι βέβαιο ότι χρειάζονται λύτρωση».
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περίπου 400 εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, αλλά κανείς δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για φιλοξενία ζωής - τουλάχιστον όπως την ξέρουμε. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν όμως ότι η ζωή αλλού στο σύμπαν έχει ακολουθήσει τελείως διαφορετικά βιοχημικά «μονοπάτια», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εμφάνιση, τη δομή και τη λειτουργία άλλων νοημόνων όντων.
Το Βατικανό εδώ και χρόνια κάνει συνεχείς προσπάθειες να φέρει πιο κοντά τη θρησκεία και την επιστήμη, μια πολιτική που συνεχίζει ο τωρινός Πάπας Βενέδικτος 16ος. Πρόσφατα διοργάνωσε συνέδριο εξελικτικής βιολογίας, στο πλαίσιο εορτασμού των 150 ετών από την έκδοση της «Καταγωγής των Ειδών» του Δαρβίνου και στο οποίο δεν προσκλήθηκαν καν οι -κυρίως προτεστάντες- οπαδοί του δημιουργισμού και της θεωρίας του «έξυπνου σχεδιασμού».
Το Αστεροσκοπείο του Βατικανού βρίσκεται στην πρωτοπορία των επιστημονικών αναζητήσεων, μέσα από το έργο των αστρονόμων-κληρικών του, ενώ η συλλογή μετεωριτών από το διάστημα, που διαθέτει, θεωρείται μια από τις καλύτερες στον κόσμο. Το αστεροσκοπείο ιδρύθηκε το 1891 και βρίσκεται σε ένα λόφο έξω από τη Ρώμη, σε μια περιοχή όπου βρίσκεται η θερινή κατοικία του Πάπα.
kathimerini

Kαταζητείται παλιά βιντεοκάμερα!


Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα απόσυρσης για παλιές βιντεοκάμερες υλοποιεί η Sony από της 16 Νοεμβρίου 2009 ως τις 16 Ιανουαρίου 2010, σε όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα, προσφέροντας παράλληλα έκπτωση έως €150 στην αγορά της νέας σας Handycam HD.


Αποσύροντας την παλιά σας βιντεοκάμερα για το συγκεκριμένο διάστημα και σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κατάστημα Sony, αγοράζετε τα μοντέλα Handycam HD, κερδίζοντας παράλληλα έκπτωση μέχρι €150.



Το πρόγραμμα απόσυρσης της Sony σας παρέχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να εγγράψετε την νέα σας Handycam HD στο www.sony.gr και να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα τελευταία νέα και τις ειδικές προσφορές.


Σχετικά με τις ειδικές προσφορές:


Αγορά νέου μοντέλου
Ποσό έκπτωσης
XR 105 / XR 106
€ 50
CX 105/ CX 106
50
TG7/ XR 200
100
XR 520/ XR 500
150
CX 505/ CX 520
150








fullhd

Το ξυπνητήρι που θα αγαπήσετε!


Συνήθως το ξυπνητήρι μάς «ξυπνά» αρνητικά συναισθήματα αφού ο ενοχλητικός ήχος του ταράζει την απόλαυση του ύπνου και μας απομακρύνει από το ζεστό κρεβάτι. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με το Beotime, το ξυπνητήρι που πραγματικά θα αγαπήσετε. Διότι άλλο είναι να ξυπνάτε από τον ενοχλητικά επαναλαμβανόμενο και μονότονο ήχο και άλλο να ακούτε το αγαπημένο σας τραγούδι ή τον αγαπημένο σας σταθμό την ώρα που ανοίγετε τα μάτια σας. Επίσης, το ξυπνητήρι της Bang & Olufsen έχει χρονοδιακόπτη ο οποίος θέτει σε κατάσταση αναμονής τις συσκευές του δωματίου, μετά από ένα επιλεγμένο χρονικό διάστημα έως και 120 λεπτά. Αυτή η λειτουργία ειδικά θα διευκολύνει όσους κάθονται ως αργά το βράδυ και βλέπουν ταινίες ή ακούνε μουσική, γιατί δεν θα ανησυχούν αν έχουν κλείσει την τηλεόραση ή το cd-player. Τέλος, αν και μπορεί σαν συσκευή να περάσει απαρατήρητο, ξεχωρίζει για το πρωτοποριακό και μοντέρνο στυλ που το κάνει να «κολλάει» σε κάθε μέρος του σπιτιού.
mobilenews

Tο Gameboy της Nintendo σε μπρελόκ!


Πριν από 20 (και βάλε...) χρόνια, στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών κυριαρχούσε το Gamegear, το Lynx και το Nintendo Gameboy, τα οποία τότε ήταν το αποκορύφωμα των videogames. Εννοείται πως τα γραφικά δεν συγκρίνονταν με τα αυτά των σημερινών Wii ή PS3, αλλά παρ' όλα αυτά είχαν τον αέρα του απλού και κλασικού παιχνιδιού, που προσπαθούσες ώρες και ώρες μαζί με φίλους να «σπάσεις» το μεγαλύτερο ρεκόρ.
Αν και αυτές οι συσκευές ανήκουν πια στο παρελθόν, θα μπορούσατε να κάνετε ένα δωράκι στο παιδί σας: το Gameboy της Nintendo που βγαίνει μαζί με ένα μπρελόκ, για να χαρίζει ώρες παιχνιδιού στον δρόμο. Η κάθε μικρή συσκευή μάλιστα διαθέτει ενσωματωμένο ένα παιχνίδι, όπως το Mario ή το Donkey Kong Junior. Οι διαστάσεις του είναι 70 x 45 x 16mm και απαιτεί μπαταρίες όπως αυτές που παίρνει το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Σε τρία ωραία χρώματα είναι μια καλή επιλογή για να «μυήσετε» το παιδί σας στον χώρο του videogaming, πριν γνωρίσει το PS3.
mpbilenews

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 18 πλήκτρα θα διαθέτει το νέο ποντίκι


Η Beale κατασκεύασε ένα ποντίκι, το OpenOfficeMouse, το οποίο θα επιτρέπει στον χρήστη να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή του χρησιμοποιώντας μόνο αυτό και τίποτα άλλο. Αυτό θα το καταφέρει με τα δεκαοχτώ πλήκτρα που θα διαθέτει και με τα οποία θα μπορεί να κάνει τα πάντα.
Το νέο ποντίκι θα καλύπτει παραπάνω λειτουργίες από ένα απλό ποντίκι, το οποίο βλέπουμε σιγά σιγά να φεύγει από το προσκήνιο. Φανταστείτε μονάχα αυτό: όταν παίζετε το αγαπημένο σας παιχνίδι, μπορείτε να ορίσετε έως και δεκάξι εντολές για να «τρέχετε» το παιχνίδι και σε πιο γρήγορες ταχύτητες.
mobilenews