Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Σκάνερ «γδύνει» τους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ

Η συσκευή εγκαταστάθηκε με την επίκληση της επιτάχυνσης και της διευκόλυνσης των ελέγχων ασφαλείας των επιβατών για τυχόν κρυμμένα όπλα και εκρηκτικά. Το πλεονέκτημά της, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, είναι ότι επιτρέπει τον αποτελεσματικό έλεγχο των ταξιδιωτών χωρίς να υποστούν -τον ενοχλητικό για πολλούς- σωματικό έλεγχο και χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν τα μπουφάν, τα παπούτσια και τις ζώνες τους, όπως συμβαίνει στις συνηθισμένες μαγνητικές πύλες ελέγχου των αεροδρομίων.

Επίσης, τόνισαν ότι οι εικόνες δεν είναι πορνογραφικές και θα καταστρέφονται αμέσως. Ωστόσο, η πλήρης σάρωση του σώματος από το μηχάνημα αποκαλύπτει και επεμβάσεις προσθετικής στήθους και ένα καθαρό ασπρόμαυρο περίγραμμα των γεννητικών οργάνων του ταξιδιώτη.

Αρκετοί πολίτες και ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο σκάνερ, τόσο για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων όσο και για λόγους υγείας.

Οι υπεύθυνοι του βρετανικού αεροδρομίου επιχειρούν να τους καθησυχάσουν λέγοντας ότι, αφενός, οι επιβάτες έχουν δικαίωμα να αρνηθούν αυτή τη μέθοδο ελέγχου και, αφετέρου, η εκπεμπόμενη ποσότητα ακτινοβολίας είναι τόσο μικρή, ώστε ακόμα κι αν περνούσαν 5.000 φορές τον χρόνο δεν θα διέτρεχαν κίνδυνο για την υγεία τους.

Το υπουργείο Μεταφορών θα αποφασίσει αν θα εγκαταστήσει μόνιμα τα μηχανήματα σάρωσης ύστερα από πιλοτική λειτουργία περίπου ενός έτους. (www.lawnet)
mobile-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου