Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Έγραψε ιστορία ο Μπάτον!


Ραντεβού με την ιστορία της Formula1 έμελλε να έχει σήμερα ο Τζένσον Μπάτον, καθώς έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του σε αυτή κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα στην καριέρα του, κάτι που πανηγύρισε έξαλλα μετά το τέλος του αγώνα. Νικητής ήταν ο Μαρκ Γουέμπερ, με τους Ρόμπερτ Κούμπιτσα και Λιούις Χάμιλτον να συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα. Εγκατέλειψαν οι Νακατζίμα, Ρόζμεπργκ, Χάιντφελντ, Αλόνσο, Σούτιλ και Τρούλι. Πρωταθλήτρια η Brawn GP στους κατασκευαστές. Από τον Φελίπε Μάσα το πέσιμο της καρό σημαίας.
Η πέμπτη θέση στον αγώνα της Βραζιλίας στο Ιντερλάγκος ήταν αρκετή για τον Τζένσον Μπάτον, ώστε να κατακτήσει το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του. Ο Βρετανός έχοντας μπροστά του τον Σεμπαστιάν Φέτελ στην τέταρτη θέση και τον Ρούμπενς Μπαρικέλο στην όγδοη πάει στον τελευταίο αγώνα του Άμπου Ντάμπι ως παγκόσμιος πρωταθλητής και χωρίς το άγχος της διεκδίκησης του τίτλου. Από εκεί και πέρα, στην εκκίνηση έγιναν όλα, καθώς οι Γιάρνο Τρούλι και Αντριάν Σούτιλ είχαν μια σύγκρουση, με τον πρώτο να είναι... έξαλλος με τον Γερμανό, ενώ πήραν στο... λαιμό τους και τον Φερνάντο Αλόνσο.

Όμως, το... χαϊλάιτ του αγώνα έγινε μέσα στα πιτ. Εκεί ο Κίμι Ραϊκόνεν πήγε για να αλλάξει τη σπασμένη εμπρός πτέρυγα, ενώ είχε μπει και ο Χέικι Κοβαλάινεν έπειτα από ένα τετακέ που είχε στον πρώτο γύρο. Κατά την έξοδό τους, λοιπόν, ο Φινλανδός έφυγε μαζί με την αντλία καυσίμων στο μονοθέσιό του και ο συμπατριώτης του τον ακολούθησε. Όμως, η αντλία είχε αρκετό καύσιμο μέσα, ώστε ο Ραϊκόνεν να τυλιχτεί στις φλόγες, οι οποίες ευτυχώς έσβησαν αμέσως και ο ίδιος δεν έπαθε την παραμικρή ζημιά.

Στα του αγώνα ο Μαρκ Γουέμπερ πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα, ενώ ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα έγραψε επίσης ιστορία με τη δεύτερη θέση σε μια κακή σεζόν για τη BMW, η οποία πιθανότατα θα είναι εκτός γκριντ της επόμενης σεζόν. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος με σωστή στρατηγική από τη McLaren κατάφερε να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση. Ακολούθησαν οι Φέτελ και Μπάτον, ενώ έκτος τερμάτισε ο Κίμι Ραϊκόνεν, αποτέλεσμα που μπορεί να θεωρηθεί καλό για τη Ferrari με δεδομένο ότι έχουν σταματήσει την εξέλιξη του μονοθεσίου.

Την πρώτη δεκάδα σημείωσαν η έκπληξη του τριημέρου, Σεμπαστιάν Μπουέμι, αλλά και οι Κοβαλάινεν και Κομπαγιάσι πίσω από τον Μπαρικέλο. Ακόμη εκτός από τους Τρούλι, Σούτιλ και Αλόνσο, τον αγώνα εγκατέλειψαν τόσο ο Καζούκι Νακατζίμα, που είχε ατύχημα στον 30ο γύρο όσο και οι Νικ Χάιντφελντ και Νίκο Ρόζμπεργκ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι οδηγοί είδαν το πέσιμο της καρό σημαίας, όπως αναμενόταν, από τον τραυματία Φελίπε Μάσα, ο οποίος βρέθηκε στο Ιντερλάγκος και στο πιτγουόλ της Ferrari. Έτσι, ο Μπάτον όντας, πλέον, παγκόσμιος πρωταθλητής έφτασε τους 89 βαθμούς, ενώ στους κατασκευαστές πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η Brawn GP με 161 έναντι 135,5 της Red Bull και στο Άμπου Ντάμπι απλά αναμένεται να μάθουμε την τελική βαθμολογία.  gazzetta

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Γουέμπερ Red Bull 71 γύροι
Κούμπιτσα BMW Sauber +7,6
Χάμιλτον McLaren +18,9
Φέτελ Red Bull +19,6
Μ-πάτον Brawn GP +29,0
Ραϊκόνεν Ferrari +33,3
Μπουέμι Toro Rosso +35,9
Μπαρικέλο Brawn GP +45,4
Κοβαλάινεν McLaren +48,4
Κομπαγιάσι Toyota +63,3
Φισικέλα Ferrari +70,6
Λιούτσι Force India +71,3
Γκροζάν Renault +1 γύρο
Αλγκουερσουάρι Toro Rosso +1 γύρο

Εγκατέλειψαν

Νακατζίμα 30ο γύρο
Ρόζμπεργκ 27ο γύρο
Χάιντφελντ 21ο γύρο
Αλόνσο 1ο γύρο
Σούτιλ 1ο γύρο
Τρούλι 1ο γύρο

Βαθμολογία οδηγών

Μπάτον 89
Φέτελ 74
Μπαρικέλο 72
Γουέμπερ 61,5
Χάμιλτον 49
Ραϊκόνεν 48
Ρόζμπεργκ 34,5
Τρούλι 30,5
Αλόνσο 26
Γκλοκ 24
Μάσα 22
Κοβαλάινεν 22
Κούμπιτσα 17
Χάιντφελντ 15
Φισικέλα 8
Σούτιλ 5
Μπουέμι 5

Βαθμολογία κατασκευαστών

Brawn GP 161
Red Bull 135,5
McLaren 71
Ferrari 70
Toyota 54,5
Williams 34,5
BMW Sauber 32
Renault 26
Force India 13
Toro Rosso 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου