Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Να κάνουν το πανδημικό εμβόλιο οι καπνιστές, συστήνουν οι ειδικοί

Υποχρεωτικό εμβολιασμό συστήνουν οι επιστήμονες σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Επιπλέον, υποδεικνύουν στους καπνιστές άνω των 40 χρόνων να υποβληθούν επειγόντως σε σπιρομέτρηση ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας τους και να διαπιστωθεί εάν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
 «Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Επιστημονικά κρίνεται επιβεβλημένο να εμβολιαστούν όσοι πάσχουν από ΧΑΠ» τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης.
 Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) εκτιμά ότι 500.000 – 700.000 πολίτες έχουν ΧΑΠ, όμως οι μισοί δεν το γνωρίζουν. Αυτός είναι και ο λόγος που υποδεικνύουν προς τους καπνιστές να υποβληθούν άμεσα στις απαραίτητες εξετάσεις. Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα δείξουν πως η νόσος έχει ξεκινήσει, τότε πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα ώστε να αποκτήσουν ανοσία στον νέο ιό Η1Ν1.
 Το κάπνισμα κόβει χρόνια
 Το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την ΧΑΠ, δεδομένου ότι εννιά στους δέκα ασθενείς δηλώνουν στο γιατρό τους πως καπνίζουν συστηματικά. Ακόμη όμως, και εκείνοι που δεν έχουν καπνίζουν και ζουν στην Αθήνα διατρέχουν κατά τους ειδικούς κίνδυνο να νοσήσουν από ΧΑΠ. Κι αυτό διότι  εισπνέουν καθημερινά τόσο καυσαέριο που είναι σαν καπνίζουν  3 – 4 τσιγάρα την ημέρα!
 Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία θα διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών. Συγκεκριμένα στην Αθήνα, στους σταθμούς του Μετρό Συντάγματος και Εθνικής Άμυνας, από το πρωί έως αργά το απόγευμα, γιατροί θα παρέχουν ειδική ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες ενώ θα απαντούν και σε ερωτήσεις που αφορούν στη νέα γρίπη.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου