Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Η NOKIA πειραματίζεται με Ασύρματη Φόρτιση

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά αν υλοποιηθεί πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές ανακαλύψεις του αιώνα μας: Ασύρματη ενέργεια. Και ενώ πρώϊμα εργαστηριακά πειράματα κατάφεραν να “μεταφέρουν” ηλεκτρισμό μερικά μέτρα μακρυά για να τροφοδοτήσουν μια λάμπα, η ημέρα που θα φορτίζουμε τους φορητούς υπολογιστές και τα laptop μας με ασύρματο ρεύμα χωρίς να μπερδευόμαστε με καλώδια ακόμα φαίνεται δεκαετίες μακρυά.
Η NOKIA ωστόσο, έκανε ένα ακόμα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση με την εφεύρεση ενός κινητού τηλεφώνου το οποίο φορτίζεται μόνο του χρησιμοποιώντας ένα πολύ ξεχωριστό σύστημα: “Τραβάει” τα περιβάλλοντα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και τα μετατρέπει σε ενέργεια!  Αρκετή τουλάχιστον για να μην μείνει από μπαταρία.
Ενώ τα παραδοσιακά συστήματα ασύρματης ενέργειας χρησιμοποιούν πομπό και δέκτη με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που “χωροπηδάνε” στον αέρα να απορροφούνται από το περιβάλλον,  το σύστημα της NOKIA χρησιμοποιεί τα και τα μετατρέπει σε ενέργεια. Ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σύστημα ασύρματης φόρτισης. Είναι ακριβώς η ίδια ιδέα (και όραμα) που είχε ο Tesla, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Μια σημείωση, τα περιβάλλοντα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ποτέ δεν θα είναι αρκετά για να τροφοδοτήσουν με ενέργεια μια ολόκληρη ηλεκτρική εγκατάσταση όπως για παράδειγμα ενός σπιτιού, αλλά είναι αρκετά για να υποστηρίξουν μικρές συσκευές όπως ένα κινητό τηλέφωνο. Μέχρι στιγμής το σύστημα ασύρματης φόρτισης εκμεταλλεύεται 5 milliwatts από τα περιβάλλοντα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, αλλά στα σχέδια της NOKIA είναι να αυξηθεί σύντομα στα 20 και στο μέλλον στα 50 milliwatts. Όλο αυτό το σύστημα ασύρματου ρεύματος δεν θα μπορεί να υποστηρίξει το κινητό για μια κλήση, αλλά θα μπορεί να το φορτίζει όταν είναι σε κατάσταση αναμονής, δίνοντας του έτσι απεριόριστη ενέργεια, φυσικά με μόνη εξαίρεση αν έχετε κολλήσει κάπου υπόγεια που τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν μπορούν να εισέλθουν :)
Η NOKIA ελπίζει πως θα μπορεί να εμπορικοποιήσει το σύστημα ασύρματης φόρτισης σε τρία με πέντε χρόνια.πηγή:we-blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου