Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Στην τελική ευθεία το πρώτο εμβόλιο κατά του καπνίσματος



Χορηγία ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων έδωσε το Εθνικό Ίδρυμα Κατάχρησης Ουσιών (NIDA) των ΗΠΑ σε μία φαρμακευτική εταιρεία, για να αρχίσει το τελικό στάδιο των κλινικών μελετών του πρώτου εμβολίου εναντίον του καπνίσματος.
Η εταιρεία λέγεται Nabi Biopharmaceuticals, εδρεύει στο Ρόκβιλ του Μαίρυλαντ και θα αρχίσει άμεσα την φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της που λέγεται NicVax.
Η μελέτη αυτή μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο βήμα της έρευνας, εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό. Το εμβόλιο είναι σχεδιασμένο για να βοηθεί τους καπνιστές να απαλλαγούν από την εξάρτηση στη νικοτίνη και να μην υποτροπιάσουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διευθύντριας του NIDA δρος Νόρα Ντ. Βολκόφ, η διενέργεια των κλινικών δοκιμών εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), ενώ το εμβόλιο πέρασε ήδη με επιτυχία τις μελέτες που παρείχαν τις πρώτες ενδείξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως η νέα μελέτη θα αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, ούτε εάν θα λάβει άμεσα έγκριση για ευρεία διάθεση σε περίπτωση που η μελέτη επιτύχει. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι.
Το εμβόλιο δρα ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, όταν ανιχνεύει νικοτίνη, με αποτέλεσμα να παράγει αντισώματα που δεσμεύουν τα μόρια της νικοτίνης στο αίμα και τα εμποδίζουν να φτάσουν έως τον εγκέφαλο, όπου και δημιουργείται ο εθισμός, αλλά και η λαχτάρα για ένα τσιγάρο.
Τα ευρήματα των πρώτων δοκιμών, αν και είναι προκαταρκτικά, υποδηλώνουν ότι οι καπνιστές οι οποίοι παράγουν τα περισσότερα αντι-νικοτινικά αντισώματα στο αίμα τους, έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να απαλλαγούν για τα καλά από το κάπνισμα. Επιπλέον, δείχνουν ότι το εμβόλιο έχει λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό για 6 έως 12 μήνες έπειτα από τη χορήγησή του.
Στις ΗΠΑ, το κάπνισμα κοστίζει ετησίως τη ζωή 400.000 ανθρώπων, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των θυμάτων του υπολογίζεται σε περίπου 5,5 εκατομμύρια τον χρόνο.ygeia.tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου