Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Ο Ντε Νίγκρις και τα σημάδια-SOS για τους ασκούμενους

Τον αιφνίδιο θάνατο των αθλητών έφερε ξανά στο προσκήνιο η απώλεια του ποδοσφαιριστή της Λάρισας Αντόνιο ντε Νίγκρις. Ο άσος της ΑΕΛ έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας, στα 31 του χρόνια και μολονότι δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί η αιτία του θανάτου του, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν «καρδιοαναπνευστικά αίτια».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο στο 2ο Πανελλήνιο Αθλητιατρικό Συνέδριο, 19 αθλητές έχασαν την τελευταία διετία τη ζωή τους στη διάρκεια αθλητικών διοργανώσεων στη χώρα μας. Στο 78% των περιπτώσεων ο θάνατος οφειλόταν σε ασθένειες της καρδιάς (καρδιακή ανακοπή, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, έμφραγμα, ανακοπή λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών κ.λπ.), στο 12% σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και στο υπόλοιπο 10% σε άλλες αιτίες (ανεύρυσμα κ.ά.).

Όταν η αιτία είναι καρδιολογική, συνήθως πρόκειται για εκ γενετής (συγγενές) πρόβλημα, το οποίο άργησε να εκδηλωθεί και δεν έγινε αντιληπτό. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία να υποβάλλονται συστηματικά οι ασκούμενοι σε καρδιολογικό έλεγχο, ακόμα και αν ασχολούνται ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό.

Σύμφωνα με το Ειδικό Κέντρο Καρδιολογίας Αθλητών και Νέων της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα κληρονομικά καρδιολογικά προβλήματα είναι συχνότερα σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού και όσοι ανήκουν σε αυτές πρέπει να υποβάλλονται σε λεπτομερή καρδιολογικό έλεγχο μία φορά τον χρόνο, αρχίζοντας από την προεφηβική ηλικία.
Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου (ιδίως σε νεαρή ηλικία) ή κληρονομικού καρδιαγγειακού νοσήματος, όσοι παρουσιάζουν λιποθυμικά επεισόδια κατά την άσκηση, οι έφηβοι με καρδιαγγειακά συμπτώματα όταν δραστηριοποιούνται (λ.χ. πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών, αιφνίδια εύκολη δύσπνοια) και οι αθλητές υψηλού επιπέδου.

Καρδιολογικός έλεγχος με κλινική εξέταση, λήψη οικογενειακού ιατρικού ιστορικού και ηλεκτροκαρδιογράφημα πρέπει επίσης να κάνουν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι που πρόκειται να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα άθλησης. Εάν η συστηματική άθληση συνεχιστεί μετά τα 10 χρόνια, ο έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, επειδή τα κληρονομικά καρδιολογικά προβλήματα είθισται να εκδηλώνονται έπειτα από αυτή την ηλικία.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου