Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Δημιούργησαν τεχνητό δέρμα σε χρόνο-ρεκόρ

άλλοι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να δημιουργούν σε λίγη ώρα ανθρώπινο δέρμα από βλαστικά κύτταρα - ένα επίτευγμα που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τους ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα οι οποίοι είναι ευάλωτοι στις μολύνσεις και σήμερα περιμένουν εβδομάδες για ένα δερματικό μόσχευμα.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν την μέθοδό τους στην πλάτη ενός ποντικιού, στο οποίο είχαν δημιουργήσει μία πληγή. Μέσα σε λίγη ώρα από την έγχυση ανθρώπινων βλαστοκυττάρων, η πληγή του καλύφθηκε με ένα στρώμα επιδερμίδας.

Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα αρχέγονα κύτταρα, που έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν σε κάθε είδους κυττάρου του ανθρώπινου σώματος.

Τα δερματικά μοσχεύματα παραδοσιακά δημιουργούνται από καλλιέργειες κυττάρων που λαμβάνονται από τους ίδιους τους ασθενείς. Η διαδικασία αυτή όμως μπορεί να διαρκέσει 3 εβδομάδες - πολύς καιρός για έναν άνθρωπο με εκτεταμένα εγκαύματα, ο οποίος κινδυνεύει ανά πάσαν ώρα να μολυνθεί από ένα μικρόβιο.

Η νέα μέθοδος επιτρέπει να παραγγελθεί το δέρμα αμέσως μόλις ένας ασθενής με σοβαρά εγκαύματα διακομιστεί στο νοσοκομείο. «Οι γιατροί θα μπορούν να καλύψουν προσωρινά τα εγκαύματα με 1 τετραγωνικό μέτρο επιδερμίδας, το οποίο θα παραλαμβάνουν σύντομα μετά την εισαγωγή», δήλωσε στο Ρόιτερς ο δρ Μαρκ Πεσάνσκι, διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο I-Stem το οποίο δημιουργεί αναγεννητικές θεραπείες χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα.

Μόνο στη Γαλλία, 200-300 άνθρωποι κινδυνεύουν κάθε χρόνο να χάσουν τη ζωή τους από σοβαρά εγκαύματα, λέει ο δρ Πεσάνσκι, ο οποίος εκτιμά πως η νέα μέθοδος θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει ευρείας χρήσης θεραπευτικό εργαλείο.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου