Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Οστεοπόρωση: μια σιωπηλή « επιδημία»

 «Σιωπηλή επιδημία»: έτσι χαρακτηρίζεται πλέον από τους ειδικούς η οστεοπόρωση, η ασθένεια η οποία σήμερα την… τιμητική της –Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης γαρ. Επιδημία γιατί είναι πολύ συχνή πάθηση και σιωπηλή γιατί εγκαθίσταται ύπουλα και εξελίσσεται συνήθως χωρίς συμπτώματα, τις περισσότερες φορές μάλιστα χωρίς ούτε καν πόνο. Η νόσος λαμβάνει ολοένα πιο μεγάλες διαστάσεις στις ανεπτυγμένες χώρες κι εκτιμάται ότι αφορά  περισσότερες από 200.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα τα «θύματά» της υπολογίζονται σε περίπου 15.000.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο  σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί τον καλύτερο «σύμμαχο» της οστεοπόρωσης - κάπνισμα, ακινησία, αλκοόλ, χαμηλό σωματικό βάρος, κακή διατροφή και μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Από την άλλη, η συστηματική άσκηση μέτριας έντασης όπως περπάτημα ή χορός, η διακοπή του καπνίσματος, η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών, η ελάττωση του αλκοόλ είναι οι «εχθροί» της νόσου.
Το προφίλ της νόσου
Η οστεοπόρωση δεν είναι αποκλειστικά «γυναικεία» πάθηση, όπως θεωρούνταν μέχρι πρότινος. Σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι προσβάλλει σημαντικό ποσοστό ανδρών. Επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το 15% - 30% των ανδρών και το 30% - 50% των γυναικών θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ μία στις τρεις γυναίκες προσβάλλεται  από οστεοπόρωση στην ηλικία των 60 έως 70 ετών. Επίσης, η οστεοπόρωση δεν  αφορά μόνο την τρίτη ηλικία, αλλά μπορεί να πλήξει και νεαρά άτομα, όταν υπάρχουν ιδιαίτερες καταστάσεις όπως οι διαταραχές διατροφής ή συστηματικά νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό που έχει σημασία κατά τους επιστήμονες είναι η αναγνώριση και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Και τούτο διότι έτσι μπορεί να μειωθεί ο  κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου  από 8% σε 2% και η πιθανότητα  εμφάνισης κατάγματος από 34% στο 10%!
Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρώτη εκδήλωση της ασθένειας είναι τα λεγόμενα αυτόματα κατάγματα, πρόκειται για κατάγματα δηλαδή που έχουν γίνει μόνα τους, χωρίς να προκληθούν από ένα σοβαρό τραύμα ή χτύπημα. Τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στους σπονδύλους, στο μηριαίο οστό  και στον καρπό. Εκείνα που συμβαίνουν στο μηριαίο οστό είναι τα πιο επικίνδυνα γιατί συχνά απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση και συνοδεύονται από παραμονή στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και μόνιμα. Η πρόληψη των καταγμάτων αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο για την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Ένας ή μία ασθενής που έχει υποστεί στο παρελθόν οστεοπορωτικό κάταγμα, διατρέχει κατά 86% αυξημένο κίνδυνο να υποστεί νέο κάταγμα. Μετά το  κάταγμα του μηριαίου οστού, υπάρχει αύξηση κατά 20% έως 24% της θνησιμότητας μέσα στον χρόνο που ακολουθεί. Ακόμη κι όσοι επιβιώσουν, ωστόσο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς το 40% των ασθενών με κάταγμα μηριαίου χρειάζονται βοήθημα για τη βάδιση, ενώ 60%  αυτών εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια μετά από ένα χρόνο.
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: ενημερωτική καμπάνια στο Σύνταγμα
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης η Ελληνική Εταιρία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ), το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ), η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία και ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση (ΕΣΥΑΟ) διοργανώνουν  ενημερωτική εκστρατεία στο Σύνταγμα από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στην οδό Ερμού και Νίκης θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και με την υποστήριξη της Sanofi – Aventis.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου