Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

H Google θα έχει στο μέλλον έως και 10 εκατομμύρια servers


Μια από τις πληροφορίες που σπάνια θα δείτε να βγαίνει στο φως είναι το πόσους servers έχει η Google στα κέντρα δεδομένων της. Πρόσφατα όμως, η Google αποκαλύφθηκε ότι ετοιμάζεται να διαχειρίζεται στο μέλλον, έως και 10 εκατομμύρια servers!
Όλα έγιναν όταν ένας μηχανικός της εταιρείας αποκάλυψε κάποια νέα στοιχεία για τις τεχνικές λεπτομέρειες της υποδομής της Google, η οποία εκτείνεται σε δεκάδες διαφορετικές τοποθεσίες γύρω από τον πλανήτη.
Σε αυτή την παρουσίαση συζητήθηκε επίσης και το θέμα του νέο συστήματος αποθήκευσης και υπολογισμού με το όνομα Spanner, που θα βρίσκει και θα καταχωρεί αυτόματα το περιεχόμενο των υπηρεσιών της Google γύρω από πολλαπλά data centers, με αυτόματη μετακίνηση των δεδομένων σε ολόκληρους "στόλους" από μηχανήματα.
Το Spanner μάλιστα ακούστηκε ότι σχεδιάστηκε για να αντέξει σε μελλοντική κλίμακα "106 με 107 μηχανές", πράγμα που μεταφράζεται σε ένα με δέκα εκατομμύρια servers, με απώτερο σκοπό την αυτόματη, δυναμική και παγκοσμίου κλίμακας τοποθέτηση των δεδομένων και των υπολογιστικών διεργασιών, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η καθυστέρηση και το κόστος.
Για να φανταστείτε για το επίπεδο του επαγγελματισμού για το οποίο μιλάμε, η Google θέλει μέσω του Spanner να καταφέρει να έχει έναν "ακούραστο εργάτη", ο οποίος θα δουλεύει συνεχώς, εκμεταλλευόμενος μάλιστα και τις διαφορετικές ωριαίες ζώνες του πλανήτη, δουλεύοντας περισσότερο τη νύχτα για να εξοικονομήσει χρήματα από το χαμηλότερο κόστος του ρεύματος τις βραδινές ώρες.                                 myplaisio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου