Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Εικονικοί συνοδηγοί για τα φορτηγά του μέλλοντος


Τα φορτηγά του μέλλοντος θα μπορούν να εξοπλιστούν με έναν ψηφιακό συνοδηγό, για να βοηθήσουν τον οδηγό στις δύσκολες συνθήκες ή ακόμα και να κατευθύνουν το όχημα, σε περίπτωση που ο οδηγός χάσει τον έλεγχο.
Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα HAVEit έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός τέτοιου εικονικού συνοδηγού που θα καλύπτει τις ανάγκες των οδηγών. Τα μελλοντικά οχήματα, λοιπόν, θα διαθέτουν εξωτερικούς αισθητήρες που θα αξιολογούν την κατάσταση της κυκλοφορίας, τις διαχωριστικές γραμμές, τα οδικά σήματα και τις υπάρχουσες οδικές και καιρικές συνθήκες, για να ενημερώνουν τον οδηγό και να κάνουν ασφαλέστερο το ταξίδι του.
Εάν για παράδειγμα το αυτοκίνητο τρέχει γρήγορα κι ένα όχημα που βρίσκεται πολύ πιο μπροστά φρενάρει, ο οδηγός θα λάβει αμέσως προειδοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να αντιδράσει αρκετά δευτερόλεπτα προτού δει τα φώτα των φρένων.
Το ερευνητικό πρόγραμμα HAVEit άρχισε το 2008 και σ' αυτό συμμετέχουν 20 κατασκευαστές οχημάτων και πανεπιστήμια. Στόχος του προγράμματος είναι η ενσωμάτωση της παραπάνω τεχνολογίας σε οχήματα μέχρι το 2011.                           mobilenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου