Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Χαρούμενα γενέθλεια Hubble!

Το διάσημο τηλεσκόπιο  Hubble είναι πλέον 19 ετών. Για τον εορτασμό ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις θαυμάσιες εικόνες που μας έχει φέρει από το 1990 ...


Οι αστροναύτες πρόκειται να επισκεφθούν το  Hubble για τελευταία φορά τον επόμενο μήνα. Σε αυτήν την φωτογραφία ο  F. Story Musgrave βρίσκεται σε έναν ρομποτικό βραχίονα στο Διαστημικό Λεωφορείο Endeavor , κατά την πρώτη αποστολή του Hubble το 1993.
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από αυτές που έχουν τραβηχτεί όλα αυτά τα χρόνια από το 

τηλεσκόπιο  Hubble.

2001: Μια περιστροφική μπάντα σκόνης γύρω από τον πυρήνα του 'Black Eye Galaxy' M64,, περίπου 17 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Το εσωτερικό σκόνης κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση με αυτήν της  εξωτερικής περιφέρειας. Οι αστρονόμοι πιστεύουν M64 απορροφάται από άλλο γαλαξία.


Αυτή η σύνθετη εικόνα από το 2009, δείχνει το τεράστιο γαλαξιακό σύμπλεγμα MACS J0717. Τέσσερα χωριστά σμήνη γαλαξιών που συμμετέχουν σε μια σύγκρουση - η πρώτη φορά που  έχει καταγραφεί ένα τέτοιο φαινόμενο.


Το Hubble πήρε φωτογραφίες από όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, εκτός από τον Ερμή και τη Γη. Σε αυτήν την εικόνα του 2003  του Ουρανού τόσο τα δαχτυλίδια όσο και τα φεγγάρια είναι ορατά.


Τρία από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία - Io, Ganymede,και Callisto - ρίχνουν την σκιά τους στο πρόσωπο του πλανήτη. Η εικόνα λήφθηκε το 2004 .


Ο Eagle Nebula (M16) καταγράφετε  από το  Hubble το 1995. Οι πυλώνες γίνονται από αέρια υδρογόνου και σκόνη. Το νεφέλωμα είναι 7.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

πηγή:dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου