Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Μην ξεχάσετε αυτές τις γιορτές να πείτε χρόνια πολλά στον μικρό Αλέξη



Καταλήψεις και συλλαλητήρια για τον Αλέξη

 «Λουκέτο» έβαλαν οι φοιτητές σε 30 πανεπιστήμια, προσπαθώντας με αυτή την κίνηση, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, να διαμαρτυρηθούν για τον άδικο θάνατο του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου πριν από ένα χρόνο, και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.

Μήνυμα για την επέτειο έστειλε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο οποίο εκφράζει την πίστη του αλλά και τις ενοχές του απέναντι στην νέα γενιά, γιατί -όπως αναφέρει- της «χρωστάμε την εξασφάλιση μιας δικαιότερης κοινωνίας». Διαβάστε περισσότερα...

Στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη, η δολοφονία του οποίου συγκλόνισε το πανελλήνιο και πυροδότησε ταραχές και σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, έχουν διοργανωθεί μεγάλα συλλαλητήρια την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου θα τελεστεί στο νεκροταφείο της Ν. Σμύρνης μνημόσυνο και στη 1 το μεσημέρι θα ακολουθήσει συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Το ραντεβού ανανεώνεται και στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.



Επι ποδός θα βρεθούν αυτές τις ημέρες και οι αστυνομικές αρχές για το φόβο επεισοδίων. Η κινητοποίηση θα είναι αντίστοιχη με αυτή της επετείου του Πολυτεχνείου με περίπου 6.000 αστυνομικούς να αναλαμβάνουν να περιφρουρήσουν τη δημόσια τάξη. Συναγερμός όμως έχει σημάνει και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας παραμένει πάντα ανοιχτό, ειδικά δεδομένων των ειδικών συνθηκών της χρονικής περιόδου.

Ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βία, εξήγγειλε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με σκοπό όπως είπε, να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξη αλλά και να αποκλειστεί η άσκηση βίας από περιθωριακές ομάδες, που έχουν έρθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και ετοιμάζονται να προβούν σε βανδαλισμούς με άλλοθι τη μνήμη του 15χρονου. Διαβάστε περισσότερα...

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΛΑΟΣ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ανεχτεί βία και καταστροφές, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι έρχονται «στρατοί αντιεξουσιαστών, καλά εξοπλισμένοι», κάνοντας λόγο για συνθήκες πολέμου.

Οσον αφορά την απονομή της δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Αλέξη, η δίκη θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου, ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου Άμφισσας. Κατηγορούμενοι είναι ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας που πυροβόλησε τον άτυχο μαθητή και ο συνάδελφος του Βασίλης Σαραλιώτης, παρών στο τραγικό περιστατικό. Ο Κορκονέας βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ο συνάδελφος του θα δικαστεί για απλή συνέργεια.
protothema
Δεκάδες συλλήψεις για τα επεισόδια

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος των συλλαλητηρίων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Και σήμερα περίπου 300 άτομα παραμένουν στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και στη Νομική, ενώ μικροεπεισόδια έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας και γύρω από το Πολυτεχνείο. Η αστυνομία προχώρησε σε 277 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 26 μετετράπησαν σε συλλήψεις. Στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, καθώς και στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή, στην Αθήνα, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, ομάδα νεαρών έσπασε την πόρτα από το κτήριο της πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το κατέλαβε. Στη συνέχεια, η ομάδα των νεαρών υπέστειλε την ελληνική σημαία από το κτήριο της πρυτανείας και στη θέση της τοποθέτησε τη σημαία με το σήμα της αναρχίας.

Κατά την είσοδο των νεαρών στο κτήριο ξυλοκοπήθηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Χρήστος Κίττας, ο οποίος διακομίσθηκε στο Ιποκράτειο Νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι ο πρύτανης είχε χτύπημα στο κεφάλι, υπέστη ήπιας μορφής διάσειση και ήπιας μορφής καρδιακό επεισόδιο. Η κατάσταση του είναι καλή και θα παραμείνει στο νοσοκομείο για δύο ακόμη ημέρες.

Μετά την κατάληψη του κτηρίου ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ νεαρών, που πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, και αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Συνολικά κατά την διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκαν 4 πολίτες και 16 αστυνομικοί. Πιο σοβαρά είναι ο κ. Κίττας ενώ τραυματίστηκε η κ. Ελένη Κουτσουμπού στέλεχος του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος την οποία επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και ο ΓΓ Γρηγόρης Τασούλας. Οι 16 αστυνομικοί είναι 10 των ΜΑΤ, 5 της ομάδας ΔΕΛΤΑ, και μία αστυνόμος η οποία δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι κατά τις άγριες συμπλοκές στην Πλατεία Συντάγματος. Σοβαρότερα είναι δύο άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ τους οποίους ομάδα νεαρών έριξε από τη μοτοσικλέτα τους στην οδό Όθωνος, τους έβγαλε τα κράνη και τους χτύπησε με λοστούς στο κεφάλι.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι νεαροί προξένησαν ζημιές σε 10 καταστήματα στην οδό Σταδίου, σε 5 καταστήματα στην πλατεία Συντάγματος, σε 5 καταστήματα στην Πανεπιστημίου και σε 2 καταστήματα στην οδό Σίνα καθώς και σε μία κάμερα τράπεζας και σε ένα ΑΤΜ άλλης Τράπεζας στην οδό Σταδίου. Προξένησαν επίσης φθορές σε 3 μοτοσικλέτες της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην πλατεία Συντάγματος.

Τί έγινε στην πορεία

Λίγο μετά τις 2 που ξεκίνησε η πορεία κατά μήκος της σημειώθηκαν επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών στην Ομόνοια και στην Σταδίου με αποκορύφωμα την Πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια δεν γενικεύθηκαν λόγω της άμεσης αντίδρασης των αστυνομικών δυνάμεων σε κάθε επίθεση.

Μετά την πορεία περίπου 300 άτομα κατέληξαν πάλι στα Προπύλαια όπου για αρκετή ώρα πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Το ίδιο συνέβη και στη Νομική. Άλλες ομάδες έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων αλλά τους διέλυσαν γρήγορα οι αστυνομικές δυνάμεις.

Συνελήφθησαν 12 άτομα στα Εξάρχεια, στα οποία ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν χθες 12 νεαροί εκ των οποίων οι δύο ανήλικοι. Ο Εισαγγελέας παρέπεμψε τους ανήλικους στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ανηλίκων και άσκησε στους υπόλοιπους δίωξη για:

Διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρες απρόκλητης σωματικής βλάβης, διακεκριμένες φθορές , εμπρησμό, αντίσταση κατά της Αρχής, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με την δίωξη ορισμένα από τα αδικήματα τελούν υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος για δράστες με καλυμμένα πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι,θα οδηγηθούν σήμερα στο Αυτόφωρο για να δικαστούν και μέχρι τότε παραμένουν κρατούμενοι.

Συμπλοκές και στην περιφέρεια

Σε πεδίο μάχης είχε μετατραπεί η οδός Εγνατία, όπου σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με την αστυνομία, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία, εκτόξευσαν αντικείμενα, πέτρες και μολότοφ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι «απάντησαν» με δακρυγόνα.

Η ατμόσφαιρα από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων ήταν αποπνικτική σ΄ολόκληρο το κέντρο, όπου σε διάφορα στενά είχαν εγκλωβιστεί διαδηλωτές και είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος των πανεπιστημίων μέχρι τον Βαρδάρη.

Συνελήφθησαν 14 άτομα με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνελήφθησαν 8 διαδηλωτές, ενώ η Αστυνομία προχώρησε το βράδυ σε άλλες 6 συλλήψεις από τις 88 προσαγωγές που έγιναν στη διάρκεια των επεισοδίων.

Επεισόδια προκλήθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, κατά την διάρκεια πορείας για την μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο του Ταχυδρομείου στην οδό Γούναρη και σε καταστήματα τόσο στην ίδια οδό, όσο και στην οδό Αγίου Ανδρέου. Επίσης πέταξαν βόμβα μολότοφ έξω από το Δημαρχείο στην οδό Μαιζώνος, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Συμπλοκές μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών σημειώθηκαν και σε δρόμους των Ιωαννίνων, ενώ οι πρώτοι προκάλεσαν ζημιές σε τράπεζες με ρόπαλα και πέτρες, και άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών. Οι συμπλοκές άρχισαν γύρω στις 7 το βράδυ, μετά την λήξη της πορείας και πίσω από την Νομαρχία, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά η ατμόσφαιρα στην κεντρική πλατεία να γίνει αποπνικτική από τα δακρυγόνα που εκτόξευσαν οι αστυνομικοί κατά των αντιεξουσιαστών που απωθήθηκαν προς την λεωφόρο Δωδώνης.


Στη συνέχεια καταδιωκόμενοι πάντα από διμοιρίες των ΜΑΤ κατευθύνθηκαν στην περιοχή της Καλούτσανης και αυτή την ώρα, από εκεί μέσω των οδών Κάτσαρη και Μητροπόλεως επιχείρησαν να επιστρέψουν στην κεντρική πλατεία αλλά απωθήθηκαν και ομάδες τώρα κατευθύνονται προς την οδό Ανεξαρτησίας.

Έγιναν περισσότερες από 20 συλλήψεις και προσαγωγές νεαρών ατόμων.
protothema



Ένταση και σήμερα

Με πετροπόλεμο, αψιμαχίες νεαρών διαδηλωτών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων ολοκληρώνεται το συλλαλητήριο μαθητών-φοιτητών-εκπαιδευτικών στο κέντρο της Αθήνας στην μνήμη του δολοφονημένου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Εννέα συλλήψεις και 29 προσαγωγές. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Αντιδράσεις και πολιτική αντιπαράθεση –στο μεταξύ- για την τακτική «μηδενικής ανοχής» που ακολουθεί η ΕΛ-ΑΣ. Πόλεμος δηλώσεων μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του ΣΥΡΙΖΑ. Δόθηκε το μήνυμα ότι οι πόλεις μας δεν είναι ανοχύρωτες, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στον ανακριτή Πειραιά απολογούνται αυτή την ώρα τα 22 άτομα που συνελήφθησαν το Σάββατο σε στέκι αντιεξουσιαστών στο Κερατσίνι. Προθεσμία να δικαστούν στις 16 Δεκεμβρίου πήραν από το Αυτόφωρο οι δέκα συλληφθέντες στα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, με δήλωση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, στην περίπτωση που κριθούν ένοχοι ο γιος και η κόρη του για την υπόθεση στο Κερατσίνι.

Ομαλά εξελίσσεται σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση της υγείας του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Κίττα, ο οποίος τραυματίστηκε από κουκουλοφόρους χθες μέσα στο κτίριο των Προπυλαίων.

sportfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου