Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Η «καρδιά» της Γης χτυπά στην Κοπεγχάγη!


Στην πρωτεύουσα της Δανίας, αρχίζει σήμερα Δευτέρα (07/12) η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη.

Υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αντιπρόσωποι από 190 χώρες από όλο τον κόσμο θα επιχειρήσουν έως τις 18 Δεκεμβρίου, να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για την περίοδο 2012 - 2020.

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα κορυφωθούν στις 17 Δεκεμβρίου, με τη Σύνοδο Κορυφής 65 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Μεταξύ αυτών, θα είναι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο.

Στην Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Βλέπει» ιστορική συμφωνία

«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Θα υπάρξει συμφωνία και πιστεύω ότι αυτή θα υπογραφεί από όλους, γεγονός το οποίο θα είναι ιστορικό», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν στη Διάσκεψη οι χώρες που αποτελούν τους κυριότερους ρυπαντές και κυρίως η Κίνα και οι ΗΠΑ -πρώτη και δεύτερη χώρα- αντιστοίχως, στις εκπομπές άνθρακα (CO2), καθώς, εκτός από το ποσοστό μείωσης, παραμένει ανοικτό και το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να δεσμευθεί ότι, έως το 2020, η χώρα του θα περιορίσει τις εκπομπές αερίου περίπου κατά 17%, κάτω από τα επίπεδα του 2005.

Ανάλογη δέσμευση αναμένεται από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με μελέτες, για να παραμείνει η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του 21ου αιώνα, οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 25-40% ως το 2020 και 40-60% έως το 2030.
sportfm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου