Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Ελέγχει το «βιονικό» του χέρι με τη σκέψη του


Ο Πιερπάολο Πετρουτσιέλο, 26 ετών, είχε απωλέσει το αριστερό του χέρι (από τον αγκώνα και κάτω) σε τροχαίο ατύχημα πριν από τρία χρόνια. Χάρη στην πρόοδο της ρομποτικής και της ιατρικής, ωστόσο, το χαμένο του χέρι ίσως να κάποια στιγμή να αντικατασταθεί μόνιμα από ένα ρομποτικό - το οποίο θα είναι σε θέση να ελέγχει με τις σκέψεις του, ενώ παράλληλα έχει τις κανονικές αισθήσεις που είχε και στο χαμένο του μέλος.
Κατά τη διάρκεια της πειραματικής περιόδου, η οποία διήρκεσε ένα μήνα μέσα στο 2008, ο Πετρουτσιέλο ανέφερε ότι ένιωσε σαν να είχε «ξαναφυτρώσει» το πραγματικό του χέρι- ακόμη και αν ο ρομποτικός βραχίονας δεν ήταν καν προσκολλημένος στο σώμα του.
«Είναι θέμα σκέψης και συγκέντρωσης. Όταν το σκέφτεσαι ως το πραγματικό σου χέρι/ αγκώνα, όλα γίνονται πιο εύκολα».
Αν και παρόμοια πειράματα έχουν γίνει με επιτυχία στο παρελθόν, οι επιστήμονες οι οποίο αποτέλεσαν την ομάδα που έφερε σε πέρας το εν λόγω πρόγραμμα ανέφεραν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας ασθενής έχει καταφέρει να κάνει τόσο περίπλοκες κινήσεις με το χέρι του, χρησιμοποιώντας απλώς τη σκέψη του για να ελέγξει το βιο-μηχανικό του χέρι, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το νευρικό του σύστημα.
Η πρόκληση πλέον για τους επιστήμονες είναι να κάνουν αυτή τη σύνδεση να διαρκεί για χρόνια, όχι μόνο για ένα μήνα.
Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, η ομάδα συνέδεσε τα νεύρα στο χέρι του Πετρουτσιέλο με ηλεκτρόδια. Μετά από ένα μήνα, ο 26χρονος ήταν σε θέση να κινεί τα δάχτυλά του αυτόνομα, να κάνει γροθιά, να πιάνει αντικείμενα και γενικότερα να πραγματοποιεί μία ευρεία γκάμα κινήσεων.
«Κάποιες από τις χειρονομίες δεν μπορούν να προβληθούν, γιατί ήταν κάπως…χυδαίες» είπε χαριτολογώντας ο Πάολο Μαρία Ροσσίνι, νευρολόγος που ηγήθηκε της ομάδας, η οποία εργάζεται στο Campus Bio-Medico (Ρώμη), πανεπιστήμιο/ νοσοκομείο που ειδικεύεται στις επιστήμες υγείας.
Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διήρκεσε πέντε χρόνια.
«Το νιώθω σχεδόν σαν το πραγματικό μου χέρι. Μου προκαλούν ερεθίσματα, ακόμη και με βελόνες» είπε σχετικά. Το πειραματικό πρόγραμμα, ονόματι LifeHand, κατέχει πλέον τη διάκριση του μακροβιοτέρου project «βιονικού» μέλους, καθώς το διάστημα του ενός μήνα είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.
Εκτιμάται πως θα χρειαστούν ακόμη δύο με τρία χρόνια πριν οι επιστήμονες καταφέρουν να επαναλάβουν το εν λόγω πείραμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου