Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Τo Blu-ray έγινε τρισδιάστατο


Eίναι επίσημο πια. Ο οργανισμός του Blu-ray, γνωστός ως Blu-ray Association (ΒDA), ολοκλήρωσε τις προδιαγραφές της νέας εποχής. Ανακοίνωσε δηλαδή όλους τους όρους που θα πρέπει να ικανοποιεί ένα Blu-ray player προκειμένου να πάρει την έγκριση και τη σφραγίδα «Βlu-ray 3D»
Οι προδιαγραφές, που είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των στούντιο του Χόλιγουντ, των κατασκευαστών consumer electronics και των κατασκευαστών computers, ενεργοποιούνται τώρα και όλοι σπεύδουν στα εργοστάσια τους για την κατασκευή των πρώτων Blu-ray players, τηλεοράσεων και δίσκων Blu-ray. Όλα αφιερωμένα στη τρίτη διάσταση. Έτσι η βιομηχανία πιστεύει ότι θα ικανοποιήσει τη ζήτηση για «οικιακές» 3D προβολές, ενώ οι προδιαγραφές θα κάνουν όλες τις 3D συσκευές να έχουν συμβατότητα μεταξύ τους και ομοιογένεια. Εννοείτε ότι τα νέα players θα πρέπει να έχουν συμβατότητα και προς το παρελθόν, δηλαδή να παίζουν CD, DVD αλλά και τους 2D Βlu-ray δίσκους.
Τα νέα Blu-ray 3D players και οι αντίστοιχες ταινίες θα έχουν ανάλυση Full HD 1080p για το κάθε μάτι. Δηλαδή όλα αυτά επί δυο. Οι προδιαγραφές αναφέρονται στο αποτέλεσμα, επομένως ο κάθε κατασκευαστής θα μπορεί να ακολουθήσει το δικό του τεχνολογικό δρόμο προκειμένου να υλοποιήσει το Blu-ray 3D player του.
Το ίδιο ισχύει και για τις 3D τηλεοράσεις όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε τεχνολογία από LCD έως plasma και OLED για παράδειγμα.

Οι προδιαγραφές του Blu-ray 3D περιλαμβάνουν και τη περίφημη κονσόλα της Sony, γνωστή ως PS3, η οποία και φυσικά θα γίνει ένα Blu-ray 3D player πιθανώς με κάποιο νέο firmware ή με τη κυκλοφορία κάποιας νέας κονσόλας PS3 3D.


Οι προδιαγραφές του Blu-ray 3D αναφέρουν για τη κωδικοποίηση του 3D video ότι θα γίνει χρήση του κώδικα  Multiview Video Coding (MVC) που αποτελεί μια επέκταση του ITU-T H.264 Advanced Video Coding (AVC) ο οποίος σήμερα υποστηρίζεται από όλα τα  Blu-ray Disc players.

Το MPEG4-MVC συμπιέζει μαζί την αριστερή και τη δεξιά εικόνα κατά περίπου 50% παραπάνω σε σχέση με τη συμπίεση του 2D και παρέχει ανάλυση Full HD 1080p αλλά και συμβατότητα με τα σημερινά 2D Blu-ray Disc players.
Οι προδιαγραφές επίσης εισάγουν εμπλουτισμένες δυνατότητες 3D γραφικών για τη δημιουργία εντυπωσιακών μενού, έξτρα υλικού και υποτίτλων.

Όλα αυτά ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών του Las Vegas, τη CES2010, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε βροχή από νέα Βlu-ray player 3D.
Στην Ελλάδα θα τα δούμε από το Μάρτιο του 2010.
πηγή:fullhd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου