Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Η εκτόξευση του Helios 2B και τα οφέλη της Ελληνικής συμμετοχής.





Σήμερα εκτοξεύθηκε ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Helios-2B από την Γαλλία, από το κέντρο εκτόξευσης που διαθέτει στη Γαλλική Γουϊνέα. Πρόσφατα είχε αναβληθεί η εκτόξευσή του λόγω τεχνικού προβλήματος σε έναν από τους τρεις κινητήρες ώσης. O Δορυφόρος αυτός, πέρα από τα πλεονεκτήματα που θα προσδώσει στις Γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών έχει και σημαντική αξία για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας.Ο νέος δορυφόρος θα αποτελέσει τα «μάτια» των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή, περιοχή στην οποία το Παρίσι τα τελευταία χρόνια αναζητά εκ νέου το ρόλο της. Ο δορυφόρος θα μπορεί να μεταδώσει εικόνα σε πραγματικό χρόνο και να παρακολουθεί τόσο κινήσεις υπόπτων, όσο και «ύποπτες» εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα αυτές του Ιράν. Παράλληλα σύμφωνα με γαλλικές στρατιωτικές πηγές, ο δορυφόρος αυτός θα βοηθήσει τόσο τα γαλλικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Λίβανο, όσο και αυτό που επιχειρούν στο Αφγανιστάν. Ο συγκεκριμένος δορυφόρος πρόκειται να συμπληρώσει το υπάρχων δίκτυο του Helios 2A και Helios 1A που βρίσκονται ήδη σε τροχιά από το 2004 και το 1995 αντίστοιχα. Η διάρκεια πτήσης του πυραυλικού φορέα Arianespace πρόκειται να διαρκέσει 59 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα μέχρι ο βάρους 4,2 τόνων κατασκοπευτικός δορυφόρος Hellios 2B τεθεί σε τροχιά.Με τον Hellios 2B συμπληρώνoνται και ενισχύονται σημαντικά οι ικανότητες του συμπλέγματος Hellios καθώς ο «-2Β» διαθέτει καλύτερη διακριβωτική ικανότητα λήψης εικόνων όπως και μειωμένο χρόνο μετάδοσής τους στις επίγειες εγκαταστάσεις λήψης. Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Γαλλία ενώ με ποσοστό 2,5% μετέχουν η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία. 

Τα οφέλη της Ελληνικής συμμετοχής.

Η Ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα Hellios II αφορά την απεριόριστη λήψη εικόνων από το διάστημα υψηλής ευκρίνειας μέσω time-sharing, με τους υπόλοιπους χρήστες του δορυφορικού συμπλέγματος και μετά από εισαγωγή απόρρητου κωδικού όπου ο κάθε χρήστης επιλέγει την περιοχή κατόπτευσης χωρίς κανένα άλλο περιορισμό. Τα δεδομένα αποστέλλονται στα εθνικά κέντρα αξιοποίησης και επεξεργασίας των εικόνων μεταξύ αυτών και στο ελληνικό στην Τανάγρα.

Οι απεικονίσεις Hellios είναι εξαιρετικά σημαντικές στην παραγωγή αξιόπιστων ψηφιακών χαρτών στους οποίους στηρίζεται η δημιουργία εδαφικών μοντέλων συμπεριλαμβανομένων και των υψομετρικών γεωδαιτικών στοιχείων, μέσω των οποίων αξιοποιείται το σύστημα ενδιάμεσης ναυτιλίας των βλημάτων SCALP-EG που διαθέτει η ΠΑ.

Ο υπολογιστής ναυτιλίας του SCALP-EG συγκρίνει τα δεδομένα του ραντάρ που φέρει με τα αντίστοιχα υψομετρικά δεδομένα των ψηφιακών χαρτών που δημιουργηθεί από την αξιοποίηση των εικόνων των Hellios 2B επαληθεύοντας την πορεία του και προχωρώντας στις απαραίτητες διορθώσεις πορείας έως την τελική προσβολή αναλάβει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης στόχου (ATA).Χωρίς την παροχή των δεδομένων αυτών η αξιοποίηση των βλημάτων SCALP-EG καθίσταται προβληματική και αυτός είναι ένας από τους λόγους της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο από την εκτόξευση του  Helios 2B 

πηγή:nationalpride



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου