Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Βρέχει φωτιά....2 απαίσιοι πλανήτες που δεν θα θέλατε να ζήσετε με τίποτα!!


Το να ζεί κανείς στη γη συνήθως δεν είναι τόσο ωραίο μερικές ημέρες (χιονοθύελλες, τσουνάμι, σεισμοί και άλλα έρχονται στο μυαλό), αλλά ακόμη και η χειρότερη μέρα στην γή δεν πλησιάζει τους εφιάλτες που σας περιμένουν στον COROT-7Β. Ο μικρός αυτός εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε από COROT ,το τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, τον Φεβρουάριο του 2009, και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον που βρίσκεται στο Σεντ Λούις αργότερα ανακάλυψαν την  κολασμένη του ατμόσφαιρα.

Ο COROT-7Β είναι μόνο λίγο μεγαλύτερος από τη Γη, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικός. Είναι πολύ κοντά στον ήλιο - περίπου 23 φορές πιο κοντά από  ότι  ο Ερμής στον ήλιο μας - και είναι κλειδωμένο βαρυτικά, πράγμα που σημαίνει ότι η μία του πλευρά κοιτάζει πάντα τον ήλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφάνταστα υψηλές θερμοκρασίες, για την πλευρά που <<βλέπει>> ο ήλιος (πάνω από 5.000 βαθμούς Φαρενάιτ) και παγωνιά από την άλλη. Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι βέβαιοι από τι αποτελείται η επιφάνεια του πλανήτη, οι υψηλές θερμοκρασίες  θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και τον βρασμό και την εξάτμιση στα βράχια του πλανήτη. 

Όσο εφιαλτική είναι η κατάσταση στον COROT-7b,δεν συμμερίζεται την αναπόφευκτη μοίρα τoυWASP-18b. Ο γίγαντας αυτός εξωπλανήτης δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει, με βάση αυτό που οι επιστήμονες σήμερα γνωρίζουν για τα αστέρια και την βαρυτική έλξη. Ο πλανήτης είναι πάρα πολύ κοντά στο αστέρι του, και μέσα σε ένα εκατομμύριο χρόνια  το αστέρι του θα τον καταπιεί. Η εγγύτητά του προς το αστέρι του, σημαίνει ότι θα ολοκληρώσει μια ολόκληρη τροχιακή περίοδο - ένα «έτος» - σε λιγότερο από μία ημέρα της Γης. Επειδή είναι τόσο μεγάλο (περίπου 10 φορές το μέγεθος του Δία), και τόσο κοντά στο αστέρι του, αυτό είναι που προκαλεί τεράστια κύματα πλάσματος με το αστέρι που είναι εξευτελιστική τροχιά του πλανήτη ακόμα περισσότερο. Μελετώντας τον WASP-18b κατά την επόμενη δεκαετία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν γιατί είναι τόσο κοντά στο αστέρι του, αλλά δεν τον έχει ακόμα κατασπαράξει.
πηγή: gajitz.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου