Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Μικροσκοπικά ρομπότ έρχονται να <<φάνε>> τα δεδομένα σας!!


Οι επιστήμονες μελετούν συχνά τρόπους για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων μηχανικής. Όπως συμβαίνει και σε αυτή την περιπτώση με αυτά τα μικροσκοπικά πρωτότυπα ρομπότ. Επιστήμονες από διάφορες χώρες συνεργάζονται για να αναπτύξουν microbots και να μπορούν  να λειτουργήσουν ομαδικά σαν ένα σμήνος, όπως και τα έντομα. Τα μικροσκοπικά ρομπότ θα είναι λιγότερο από 4 χιλιοστά, και θα τροφοδοτούνται από ένα μικρό ηλιακό πάνελ στις πλάτες τους.



Μεμονωμένα,το καθένα από αυτά είναι μικρό και απλό. Όμως, από κοινού, ένα ολόκληρο σμήνος από αυτά μπορούν να αποδείξουν ότι τα microbots έχουν υψηλή νοημοσύνη, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω υπέρυθρων αισθητήρων, εκτελούν πολύπλοκα καθήκοντα και μεταφέρουν  σημαντικές πληροφορές  πίσω στην έδρα τους. Κινούνται σε τρεις δονούμενα  πόδια ενώ ένα τέταρτο ενεργεί ως αισθητήρας αφής.

Το project, που λέγεται I-SWARM (intelligent small-world autonomous robots for micro-manipulations)
δημιουργήθηκε  με βάση την συμπεριφορά  βιολογικών εντόμων. Η ομάδα που διεξάγει το  project αποτελείται από ερευνητές από την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Αν και τα ρομπότ δεν είναι αρκετά έτοιμα για μαζική παραγωγή, η ομάδα ψάχνει για χρηματοδότηση να αρχίσει η δημιουργία εμπορικών πρωτοτύπων.


 πηγή:  gajitz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου