Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Καθαρίστε και βελτιώστε το σύστημά σας



Πολλοί παραπονιούνται ότι το σύστημά τους γίνεται όλο και πιο αργό, οι καθυστερήσεις γίνονται όλο και περισσότερες και, γενικά, τα Windows «σέρνονται». Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Όσο ένας χρήστης περνάει νέα προγράμματα στα Windows, διαγράφει κάποια άλλα, ξαναπερνάει κάποια άλλα, τόσο πιο πολλά «σκουπίδια» μαζεύονται στον υπολογιστή. Κάθε απεγκατάσταση (Uninstall) αφήνει πίσω και μερικά άχρηστα αρχεία και στοιχεία στη registry των Windows. Επίσης, ο κάθε Browser που χρησιμοποιούμε για να «σερφάρουμε» στο ίντερνετ, μαζεύει αρχεία τα οποία κρατάει σαν cache και cookies για να θυμάται ποιες σελίδες έχετε επισκεφθεί κ.λπ. Όλα αυτά μαζεύονται και καταναλώνουν κάποιον χώρο στο δίσκο, κάνοντας το σύστημα πολλές φορές πιο αργό, εφόσον ο δίσκος κάνει παραπάνω κινήσεις για να βρει τα αρχεία που θέλει μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό.
Καλό είναι λοιπόν να καθαρίζουμε συχνά όλα αυτά τα σκουπίδια με το Ccleaner. To Ccleaner καθαρίζει όλα αυτά τα περιττά αρχεία, καθώς και τη Registry των Windows (για όσους δεν γνωρίζουν, η registry είναι ένας χώρος των Windows στον οποίο αποθηκεύουν ρυθμίσεις όλα τα προγράμματα και οι εφαρμογές). Θα δείτε στο τέλος ότι θα ελευθερώσετε αρκετό χώρο στον δίσκο.
Επιπλέον, χρειαζόμαστε και ένα Disk Defragment Tool. Ένα πρόγραμμα, δηλαδή, που να πάρει όλα τα αρχεία του δίσκου (χωρίς βέβαια να τα πειράξει) και να τα βάλει σε μια τέτοια σειρά που θα είναι πιο εύκολο για τα Windows να βρουν γρήγορα τα αρχεία που ζητάνε. Αυτό συνεπάγεται ένα πιο γρήγορο και ανταποκρίσιμο σύστημα, καθώς ο δίσκος μετά το Defragment δουλεύει πιο γρήγορα. Για Defragment θα χρειαστείτε το Defraggler. Απλά το κάνετε εγκατάσταση και ακολούθως την ανασυγκρότηση.
Για Browser (περιήγηση ιστοσελίδων) δεν θα κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά. Εφόσον έχετε antivirus, είναι προτίμηση του καθενός ποιον Browser θα χρησιμοποιήσει. Ο Firefox θεωρείται ό,τι καλύτερο, ο Internet Explorer ό,τι... χειρότερο, ενώ ο Safari της Apple πρόκειται για αρκετά αξιόλογη λύση.
mobilenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου