Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Τι είναι το e-Health


Με την ανάπτυξη της βιοιατρικής τεχνολογίας, εκτός από τις πολλαπλές ωφέλειες που είχε η ιατρική επιστήμη, δημιούργησε μεγάλο όγκο δεδομένων, δεδομένα διαφορετικών τύπων (εικόνα, σήμα, κείμενο, χαρακτήρες, αριθμοί). Η ανάγκη που δημιουργήθηκε και μέχρι σήμερα υπάρχει είναι η διαχείριση του μεγάλου όγκου δεδομένων, η οργανωμένη αποθήκευση τους σε βάσεις δεδομένων, η αξιοποίηση των δεδομένων αυτών (χάρτης υγείας, δείκτες απόδοσης, νοσολογικές βάσεις δεδομένων, επιδημιολογικές βάσεις δεδομένων, δημόσιας υγείας βάσεις δεδομένων κτλ), η ανάλυση δεδομένων και η παραγωγή γνώσης.
Πρωταρχικό καθήκον των κυβερνήσεων και των μετόχων ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι να δημιουργήσουν και να παρέχουν στους γιατρούς και στους επαγγελματίες υγείας τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να είναι δυνατή η έρευνα και θεραπεία των ασθενειών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους τους. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υιοθετηθεί στρατηγικά η εφαρμογή του e-Health στην υγεία του δημόσιου και
ιδιωτικού τομέα και όχι η αποσπασματική και η μη ολοκληρωμένη εφαρμογή του και ιδιαίτερα από άτομα τα οποία δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και προϋποθέσεις.
Τι είναι το e-Health
Είναι η χρήση αξιόπιστων υγειονομικών δεδομένων και πληροφοριών, τον σωστό χρόνο, στο σωστό μέρος, μέσω της τεχνολογίας των επικοινωνιών και της τεχνολογίας της πληροφορικής της υγείας, με σκοπό τη βελτίωση τής λειτουργίας των υγειονομικών συστημάτων και την ποιοτική αναβάθμιση της υγείας των πολιτών.
Η εφαρμογή του e-Health project θα προσδιορίζει για τους επαγγελματίες υγείας και σε κάθε ενδιαφερόμενο στην Κύπρο ότι υπάρχει η ολοκληρωμένη και η κατάλληλη πληροφορική υποδομή για να πραγματοποιείται η διαχείριση των υγειονομικών δεδομένων και πληροφοριών μέσω της τεχνολογίας της πληροφορικής της υγείας, με σκοπό την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υγειονομικών υπηρεσιών με ταυτόχρονη συμπίεση του κόστους τους. Με τη δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού δικτύου παροχής υπηρεσιών και πληροφόρησης μεταξύ των υγειονομικών μονάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η σύνδεση όλων των τύπων υγειονομικών μονάδων (νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία κτλ) μέσω της τεχνολογίας των επικοινωνιών και η αρχειοθέτηση όλων των δεδομένων που αφορούν τον ιατρικό φάκελο του ασθενή, τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων, των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής, της δημόσιας υγείας, των νοσολογικών βάσεων δεδομένων, των επιδημιολογικών βάσεων δεδομένων. Η εφαρμογή του θα ήταν μια δεύτερη επανάσταση μετά την επανάσταση της βιοϊατρικής τεχνολογίας και θα παρείχε πολλαπλές και πολυεπίπεδες ωφέλειες στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, εξυπηρετώντας την πιο πάνω περιγραφόμενη διαχρονική ανάγκη και ιδιαίτερα την δυνατότητα-εργαλείο προς τους γιατρούς και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας της διάγνωσης μέσω της πληροφορίας από τις ιατρικές βάσεις δεδομένων.
Ο γιατρός αποτελεί και θα αποτελεί για τους επόμενους αιώνες βασικό και καθοριστικό παράγοντα για τη διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών, ανεξάρτητα με την πρόοδο και εξέλιξη της τεχνολογίας και των επιστημών. Εκείνο που χρειαζόμαστε, είναι όχι την αντικατάσταση των γιατρών και των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας με "έμπειρα συστήματα που θα τους αντικαθιστούν επάξια", αλλά εργαλεία κατάλληλα που τους βοηθούν στην καθημερινή αντιμετώπιση περιστατικών, στην προώθηση της μελέτης και της έρευνας και η συνεχή τους εκπαίδευση.
Επίσης θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή των τωρινών μεταρρυθμίσεων στην υγεία (ΓΕΣΥ), αλλά και των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων, αφού
τα πάντα στο μέλλον θα περιστρέφονται γύρω απο τις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα από την ιατρική τεχνολογία, όπου το e-Health project θα αποτελέσει βασική και διαχρονική πλατφόρμα, η οποία θα τις απορροφά και θα τις ενσωματώνει και θα
•    δίνεται συνεχώς η δυνατότητα για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών για την προστασία της υγείας των πολιτών βασισμένες στις νέες τεχνολογίες.
•    αναπτυχθεί και θα διευρυνθεί το επίπεδο της υγειονομικής έρευνας και ανάλυσης των υγειονομικών δεδομένων με ταυτόχρονη μείωση του κόστους της
•    αναπτυχθεί η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των επαγγελματιών της υγείας μέσω της αξιοποίησης των υγειονομικών δεδομένων
•    συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της δημόσιας υγείας, απεικονίζοντας υγειονομικά δεδομένα σε χάρτες υγείας και συσχετίζοντας τα με τις καθημερινές δράστηριότητες των πολιτών η άλλων παραγόντων είναι δυνατή η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με ταυτόχρονη μείωση τους κόστους τους.
Η εφαρμογή άμεσα της διαθέσιμης γνώσης θα μας επιτρέψει τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών της χώρας, κάνοντας την λιγότερη τεταμένη και περισσότερο υγιεινή. Η Πολιτεία να διαθέτει τα κατάλληλα δεδομένα για την παραγωγή και εφαρμογή πολιτικών υγείας αφενός, και αφετέρου να μειώνει το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών με ταυτόχρονη και συνεχή ποιοτική αναβάθμιση τους.
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας αφενός, και αφετέρου να πληροφορούνται για την υγείας τους, για την ασθένεια
τους, για τις εξελίξεις στην τεχνολογία της υγείας, της βιοτεχνολογίας.
mobilenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου