Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

«Κόλλησε» στην άμμο του Άρη το θρυλικό Spirit

Το «Πνεύμα» εξέπνευσε ή, τέλος πάντων, ίσως να αποκτήσει μια δεύτερη ζωή – ακίνητη αυτή τη φορά! Έχει μέγεθος όσο ένα αμαξάκι που πηγαινοφέρνει τους παίκτες σε ένα γήπεδο γκολφ, ζυγίζει 180 κιλά, παίρνει ενέργεια από τον ήλιο για την κίνησή του και, μολονότι αρχικά είχε σχεδιαστεί για να αντέξει μόλις τρεις μήνες στο δύσκολο περιβάλλον του Άρη, κατάφερε να έχει φτάσει στον έκτο χρόνο αδιάκοπων εξερευνήσεων, αποστολής χιλιάδων θεαματικών φωτογραφιών και πολύτιμων δεδομένων.                                                         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Χάρη στο Spitir, οι επιστήμονες πείστηκαν ότι ο Άρης κάποτε είχε νερό. Όμως αυτή τη φορά, ήρθε η ώρα της «σύνταξης» για το αεικίνητο «ρόβερ» της NASA, που εδώ και εννιά μήνες έχει κολλήσει για τα καλά στην μαλακή άμμο του «κόκκινου πλανήτη», δεν ξεκολλάει πια… ούτε με σφαίρες.Επιπλέον η άμμος σκεπάζει αργά τα ηλιακά πάνελ του, εμποδίζοντας την επαναφόρτιση των μπαταριών του.
  
Μετά από επίμονες προσπάθειες, οι μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας παρέδωσαν τα όπλα και τώρα προσανατολίζονται –αν μπορέσουν- να το αξιοποιήσουν ως στατικό σταθμό παρατηρήσεων, αφού ακόμα δουλεύει. Οι ελεγκτές της αποστολής, με συνέντευξή τους, ανακοίνωσαν επίσημα ότι δύο από τους έξι τροχούς έχουν χαλάσει, ενώ άλλοι τρεις είναι χωμένοι στην άμμο και έτσι το όχημα δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον κρατήρα του νοτίου ημισφαιρίου όπου έχει κολλήσει και ο οποίος λέγεται «Τροία»!

Θα μείνει εκεί μέχρι να τελειώσουν οι μπαταρίες του ή τα συστήματά του να καταρρεύσουν, καθώς μάλιστα από το γήινο Μάιο αρχίζει ο δριμύς αρειανός χειμώνας - η θερμοκρασία πέφτει στο μείον 45 - σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Ο ελληνικής καταγωγής υπεύθυνος της αποστολής Τζον Κάλας, του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA, δεν απέκλεισε πάντως την περίπτωση το όχημα να καταφέρει να γείρει ελαφρά στη διάρκεια του χειμώνα, αν δεν έχουν παγώσει τα ηλεκτρονικά του, ώστε να αξιοποιήσει και τις παραμικρές ηλιακές ακτίνες. Αν δεν καταφέρει να πάρει την επιθυμητή κλίση προς τον ήλιο (τώρα δυστυχώς «κοιτάζει» στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση), τότε θα πέσει σε αναγκαστική «χειμερία νάρκη» και δεν θα επικοινωνεί για μήνες με τη Γη, μέχρι ότου, όταν τελειώσει ο χειμώνας, που κρατάει έξι μήνες στον Άρη, γίνει μια νέα απόπειρα επικοινωνίας μαζί του.

Ο στόχος των επιστημόνων είναι το ακίνητο Spirit –αν δεν «πεθάνει» οριστικά- να εστιαστεί πια στις γεωφυσικές μελέτες. Ήδη το έχουν βάλει να αναλύει τις αδιόρατες ταλαντεύσεις στην περιστροφή του Άρη, ώστε να βγουν συμπεράσματα για την φύση του πυρήνα του πλανήτη, αν είναι στερεός ή υγρός.

Το Spirit έπεσε με αλεξίπτωτο στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» το 2004, ενώ στην άλλη πλευρά του Άρη έπεσε με τον ίδιο τρόπο το «αδελφάκι» του, το ρόβερ «Ευκαιρία» (Opportunity), που συνεχίζει απτόητο τις… βόλτες του.
Το ρεκόρ παραμονής στην επιφάνεια του Άρη κατέχει το όχημα «Βίκινγκ 1», που παρέμεινε επί έξι χρόνια και 116 μέρες, ένα ρεκόρ που πιθανότατα θα σπάσουν τα δύο «δίδυμα» ρόβερ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου