Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Η «Βίβλος» κάθε σωστού χρήστη PC




Aκούμε για desktops γεμάτα από ιούς, προβλήματα και bugs, που τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα ανεύθυνης χρήσης τού Internet και ελλιπούς γνώσης των βασικών -τουλάχιστον- λειτουργιών των Windows.

Πολλοί πέφτουν στην «παγίδα»
ενός διαφημιστικού banner, το οποίο τις περισσότερες φορές περιέχει γυμνό και «ροζ» προκλήσεις. Άλλοι πέφτουν σε μια ακόμη πιο επικίνδυνη παγίδα. Αυτή των e-mails. Οι spammers τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους, και στέλνουν e-mails με μορφή που μοιάζει με αυτήν κάποιων επίσημων υπηρεσιών, για παράδειγμα, newsletter από τράπεζες και από σελίδες που παρέχουν μεταφορές και πληρωμές χρημάτων Online. Τα e-mail αυτά περιέχουν συνήθως ένα συνημμένο αρχείο, που αν το ανοίξετε και το «τρέξετε», το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να ακυρώσετε κάθε πιστωτική κάρτα που έχετε χρησιμοποιήσει μέσω Internet. Τα e-mail αυτά λέγονται "Phishing mails", κι αν τα ανοίξετε, περνάνε ένα κρυφό πρόγραμμα στον υπολογιστή σας, το οποίο καταγράφει όλες τις κινήσεις σας όσον αφορά τις online τραπεζικές συναλλαγές σας και πληρωμές. Οπότε, μπορούν να υποκλέψουν άμεσα τα στοιχεία σας σε κάποια τράπεζα, να μπουν στον λογαριασμό σας κ.λπ. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πώς μπορείτε να πάρετε μέτρα προστασίας για όλα αυτά, καθώς και ποια προγράμματα είναι απαραίτητα για να κρατάτε πάντα το σύστημά σας καθαρό και να έχει την απαραίτητη προστασία σε κάθε τομέα.

Κανόνες για τα e-mails

1. Δεν ανοίγουμε ποτέ e-mails που δεχόμαστε με όνομα κάποιας τράπεζας ή υπηρεσίας στην οποία δεν έχουμε εγγραφεί. Για παράδειγμα, μας έρχεται ένα mail από το PayPal. Αν δεν έχουμε λογαριασμό στο PayPal, ΔΕΝ το ανοίγουμε. Αν έχουμε λογαριασμό, ελέγχουμε το e-mail αν έχει συνημμένα αρχεία. Όλα τα e-mails που έρχονται από PayPal ΔΕΝ περιέχουν αρχεία. Συνήθως τα μηνύματα αυτά σημειώνονται με κόκκινο χρώμα στο Outlook Express ή Windows Live Mail.

2. Δεν ανοίγουμε ποτέ e-mails με τίτλους Viagra και άλλων τέτοιων φαρμάκων. Συνήθως τα e-mails αυτά έρχονται με παραπλανητικούς τίτλους, και αν τα ανοίξουμε βλέπουμε το spam περιεχόμενο.

3. Προτείνεται να χρησιμοποιούμε το Windows Live Mail, αντί του Outlook

Express, διότι έχει πιο εξελιγμένο σύστημα που μπλοκάρει πολλά junk και spam e-mails. Δεν τα «πιάνει» όλα, αλλά κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από το Outlook. Εξάλλου είναι το ίδιο περιβάλλον, με τις ίδιες λειτουργίες και πιο όμορφο στην εμφάνιση.

4. Δεν ανοίγουμε ποτέ e-mail με ερωτικό περιεχόμενο από αγνώστους ή ψευδές περιεχόμενο, όπως το ότι έχουμε κερδίσει κάποιο ποσό μέσω τυχερών παιχνιδιών και μας προτρέπει να στείλουμε τα στοιχεία μας για

να λάβουμε το ποσό. Πρόκειται για απατεώνες.

5. Χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΑ ένα antivirus για να ελέγχει όλα τα εισερχόμενα e-mails μας για τυχόν ιούς και trojans. Τα αντιβιοτικά θα τα αναλύσουμε παρακάτω.

6. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε πρόσθετα προγράμματα πάνω στο Outlook ή το Windows Live Mail, όπως προγράμματα διαχείρισης της υπογραφής μας (Signature) ή προγράμματα που δίνουν επιπλέον λειτουργίες στο Outlook. Πολλά από αυτά περιέχουν κρυφό κώδικα και χρησιμοποιούν το e-mail μας για να λαμβάνουμε περιττά διαφημιστικά e-mails.

7. Εάν δεν έχετε κάποιον λογαριασμό e-mail και θέλετε να αποκτήσετε, καλό θα ήταν να προτιμήσετε το Gmail ή το gmx, διότι παρέχουν τα πιο εξελιγμένα φίλτρα μπλοκαρίσματος κακόβουλων e-mail και είναι ευρέως διαδεδομένα.

8. Αν έχουμε κάποια ιστοσελίδα, καλό είναι να μη βάζουμε Link απευθείας στο e-mail μας, γιατί το χρησιμοποιούν πολλά spam bots και το καταχωρούν σε βάση δεδομένων για να μας αποστέλλουν μαζικά spam. Εξάλλου, γι' αυτό υπάρχουν και οι φόρμες επικοινωνίας.

9. Γενικώς, προσέχουμε τι e-mails ανοίγουμε. Η περιέργεια σκοτώνει...

πηγή:mobilenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου