Το Dragon Age είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη Bioware και ένας τίτλος, για τον οποίο τα παιχνίδια του marketing είχαν δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά με το ύφος του. Από τη μία πλευρά το παιχνίδι έχει χριστεί από την Bioware ως ο πνευματικός διάδοχος του Baldur’s Gate και, όπως έχει δηλώσει η ίδια, ετοιμαζόταν από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το Neverwinter Nights. Από την άλλη, έχουν κυκλοφορήσει πολλά videos, τα οποία απευθυνόνταν σε ένα ευρύτερο κοινό και τόνιζαν τη δράση και το αίμα ως τα χαρακτηριστικά του τίτλου. Τι είναι τελικά το Dragon Age; Το νεότερo πόνημα της Bioware είναι ένα παλαιού τύπου RPG, το οποίο ξεφεύγει από τα τελευταία παιχνίδια της εταιρείας, αφού είναι σαφώς λιγότερο "mainstream", ενώ τα αιμοβόρα και rock videos που βλέπαμε εδώ και μήνες κρίνονται τελικά ως εντελώς παραπλανητικά.
Αρχίζοντας την περιπέτεια, ανάλογα με την κλάση και το background του χαρακτήρα μας, παίζουμε έναν από τους έξι διαθέσιμους πρόλογους που μας οδηγούν στους Grey Wardens, οι οποίοι έχουν ως σκοπό να εξαλείψουν μία σκοτεινή δύναμη που έρχεται στον κόσμο κάθε μερικές εκατοντάδες χρόνια. Στις πρώτες ώρες το παιχνίδι είναι γραμμικό με περισσότερα videos και διαλόγους παρά μάχες και gameplay.

Ευτυχώς, βέβαια, από ένα σημείο και μετά η εξέλιξη αλλάζει δραματικά. Η διαφορά στο ύφος του πρώτου κομματιού του παιχνιδιού με τη συνέχεια -μεταξύ σοβαρού και αστείου- δίνει την εντύπωση ότι το πρώτο μέρος δημιουργήθηκε για να το δείξει η Bioware στην ΕΑ και ότι το υπόλοιπο είναι αυτό που είχε εξ αρχής η εταιρεία στο νου της, το οποίο σαφώς και δεν απευθύνεται σε casual κοινό.
Τεχνικός τομέας

Στο art direction, όμως, το Origins δεν απογοητεύει. Χωρίς να ξεφεύγει από όσα έχουμε δει σε ανάλογα παιχνίδια, το εικαστικό συμβάλει στη δημιουργία μιας εξαιρετικής ατμόσφαιρας ενώ η κάθε πόλη είναι κατασκευασμένη με διαφορετική τεχνοτροπία. Ο ηχητικός τομές κινείται -ως συνήθως για παιχνίδι της Bioware- σε κορυφαία επίπεδα με τα voice overs τις περισσότερες φορές να είναι εντυπωσιακά και τις μελωδίες που ακούγονται να ταιριάζουν απόλυτα με το High/ Dark Fantasy ύφος του τίτλου.
Ο κόσμος και οι χαρακτήρες

Αν και στην αρχή της περιπέρειας οι περισσότερες επιλογές από αυτές που κάνουμε είναι μάλλον εικονικές -αφού το παιχνίδι μας οδηγεί εκεί που θέλει- από ένα σημείο και μετά οι επιλογές έχουν αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας και δεν περιορίζονται στο αν απλά θα αποδεχτούμε να ολοκληρώσουμε ή όχι ένα επιπλέον side quest. Επίσης, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, η οποία θα μας κρίνει και θα δείχνει πόσο "καλοί" οι "κακοί" είμαστε, κάτι που μας άρεσε, αφού συνήθως στα παιχνίδια που συμβαίνει αυτό προσπαθούσαμε να είμαστε είτε άγιοι, είτε δαίμονες.

Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις που τα πράγματα φαίνονται απλά -όπως το να σκοτώσουμε κάποιο τέρας- είναι πιθανόν κάποιος χαρακτήρας να μας κάνει να...φιλοσοφήσουμε το θέμα. Μπορούμε επίσης να δωροδοκήσουμε τους χαρακτήρες για να μας συμπαθήσουν με αντικείμενα που βρίσκουμε ή αγοράζουμε, ενώ κάποια από αυτά ανοίγουν side quests που βασίζονται στους χαρακτήρες. Πρέπει να τονίσουμε, βέβαια, ότι τα δώρα αυτά βοηθούν μεν την κατάσταση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο σπουδία ώστε υποβιβάζουν τη σημασία της ταύτισης των απόψεων μας με τους χαρακτήρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου