Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Nokia N900



Με το νέο λειτουργικό Maemo 5, το Ν900 προσφέρει την εμπειρία ενός PC μέσα από τη συσκευή ενός κινητού τηλεφώνου.
Συνεχίζοντας να επενδύει στη σύγκλιση κινητής τηλεφωνίας και υπολογιστών, η Nokia παρουσίασε στο πρόσφατο Nokia World, στη Στουτγάρδη το N900, ένα tablet/smartphone που ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη της γνωστής σειράς Ν. Το Ν900 χρησιμοποιεί τη νέα έκδοση τού (βασισμένου στο Linux) open source λογισμικού Maemo, το οποίο παίρνει πολλά στοιχεία από τον κόσμο των desktop υπολογιστών, προσφέροντας την εμπειρία ενός PC μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο.
Αξιοποιώντας τη νέα έκδοση 5 του λειτουργικού Maemo, το N900 δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν την ίδια στιγμή ανοιχτά δεκάδες παράθυρα και να «τρέχουν» τις αντίστοιχες εφαρμογές, ενώ ταυτόχρονα είναι σε θέση να απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει η κινητή τηλεφωνία, την οθόνη επαφής και το πλήρες πληκτρολόγιο τύπου QWERTY.
 Design
Ως γνήσιος απόγονος των Nokia communicators, το N900 δεν διακρίνεται για την κομψότητά του. Άλλωστε, δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Στη μπροστινή του επιφάνεια δεσπόζει η ευρεία και μεγάλη οθόνη αφής, ενώ ο γνωστός εξαιρετικός μηχανισμός ολίσθησης της Nokia αποκαλύπτει ένα πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY για εκείνους που δεν καλύπτονται  μόνο από την τεχνολογία αφής. Η νέα συσκευή προσφέρει άφθονες δυνατότητες προσωποποίησης με διαφορετικά προφίλ, πανοραμικό desktop με 4 όψεις, πολλαπλά widgets, κουδουνίσματα, προεγκατεστημένα θέματα, πανοραμικά φόντα και πολλαπλές συντομεύσεις σε ιστοσελίδες, επαφές και εφαρμογές.
Multimedia
Οι οπτικοακουστικές προδιαγραφές της συσκευής είναι κάτι παραπάνω από πλούσιες. Η ευρεία οθόνη των 3,5 ιντσών μπορεί να απεικονίσει μέχρι 16 εκατομμύρια χρώματα σε ανάλυση 800 x 480 pixels (WVGA), ενώ ο αισθητήρας κίνησης προσφέρει αυτόματα οριζόντια και κάθετη απεικόνιση. Επίσης, διαθέτει έλεγχο φωτεινότητας και ανιχνευτή περιβάλλοντος φωτισμού για καθαρότερες απεικονίσεις. Η κάμερα «φορά» οπτικά της Carl Zeiss, προσφέρει ανάλυση 5 megapixels και διαθέτει αυτόματη εστίαση, διπλό LED φλας, ενώ υπάρχει και κάλυμμα για την προστασία του φακού και την ενεργοποίηση της κάμερας. Βεβαίως, καταγράφει και βίντεο MPEG4 σε ανάλυση 800 x 480, ενώ υποστηρίζει πληθώρα αρχείων βίντεο που σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας κινηματογραφικές ταινίες. Επίσης, υπάρχει έξοδος για σύνδεση με τηλεόραση, ενώ η συσκευή συνοδεύεται από ένα νέο tag cloud user interface, το οποίο βοηθά τους χρήστες να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που τους προσφέρει η κάμερα. Στον τομέα της μουσικής υπάρχει κάλυψη πολλαπλών τύπων μουσικών αρχείων, αφιερωμένα κουμπιά, υποδοχή για ακουστικά 3,5 mm, ενσωματωμένα στερεοφωνικά ηχεία, ραδιόφωνο FM, καθώς και πομπός FM.
 Συνδεσιμότητα
Για να κάνει την πλοήγηση στο Internet πιο ευχάριστη, το N900 προσφέρει ταχύτατη συνδεσιμότητα μέσω δικτύων 10/2 HSPA (10 Μbps στο κατέβασμα και 2 Mbps στο ανέβασμα) και WiFi με υποστήριξη DLNA. Χάρη στον browser με τεχνολογία Mozilla οι ιστοσελίδες εμφανίζονται όπως ακριβώς και στην οθόνη ενός υπολογιστή. Επίσης, η πλήρης υποστήριξη της τεχνολογίας Adobe Flash 9.4 βοηθά τα online βίντεο και τις interactive εφαρμογές να εμφανίζονται πολύ ζωντανές και ρεαλιστικές. Οι ενημερώσεις του λογισμικού Maemo κατεβαίνουν στη συσκευή αυτόματα, μέσω του Διαδικτύου.
Το N900 εξασφαλίζει εύκολο και γρήγορο messaging. Οι αρχικές ρυθμίσεις για το email γίνονται με ελάχιστα αγγίγματα στην οθόνη και η υπηρεσία Nokia Messaging υποστηρίζει μέχρι και 10 προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα γραπτά μηνύματα και τα μηνύματα IM που ανταλλάσσει ο χρήστης με φίλους περιέχονται σε μία οθόνη, ενώ όλες οι συνομιλίες εμφανίζονται ως ξεχωριστά παράθυρα.
Υποστήριξη  Πολλαπλών  Εφαρμογών
Το N900 περιλαμβάνει ισχυρό επεξεργαστή ARM Cortex-A8, μνήμη για εφαρμογές έως 1 GB, καθώς και τεχνολογία OpenGL ES 2.0 για την επιτάχυνση γραφικών. Ο συνδυασμός των παραπάνω χαρακτηριστικών εξασφαλίζει την ταυτόχρονη υποστήριξη πολλαπλών εφαρμογών (multitasking), όπως συμβαίνει και σε ένα PC. Η μετάβαση από τη μία εφαρμογή στην άλλη γίνεται πολύ απλά, δεδομένου ότι το σύνολο του περιεχομένου των ανοιχτών εφαρμογών είναι συνεχώς διαθέσιμο μέσα από το dashboard.
Η συσκευή διαθέτει αποθηκευτικό χώρο 32 GB, ο οποίος με μία microSD κάρτα μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα 48 GB.
Άποψη
Με το Ν900 η Nokia κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σύγκλιση κινητών τηλεφώνων και προσωπικών υπολογιστών. Η συσκευή θα αρχίσει να διατίθεται σε επιλεγμένες αγορές από τον Οκτώβριο του 2009, αποκλειστικά σε μαύρο χρώμα και με εκτιμώμενη τιμή λιανικής τα 500 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται φόροι και επιδοτήσεις.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Δίκτυο λειτουργίας: HSDPA 10 Mbps /HSUPA 2 Mbps /GSM quad-band/GPRS/EDGE
Έγχρωμη οθόνη: TFT αφής 3,5", 16 εκατομμύρια χρώματα, 800 x 480
Κάμερα: 5 megapixels, autofocus, video, dual LED flash, δεύτερη κάμερα για βιντεοκλήσεις
Μνήμη: 32 GB για αποθήκευση, 1 GB για εφαρμογές και θύρα για κάρτες microSD
Χαρακτηριστικά: Maemo 5, GPS με A-GPS, Οvi Maps, ψηφιακή πυξίδα, πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY, αισθητήρας κίνησης και εγγύτητας, ραδιόφωνο FM με RDS, πομπός FM, music/video player, υποδοχή για ακουστικά, έξοδος για TV, WiFi με DLNA, Bluetooth 2.1 A2DP, micro USB 2.0, φωνητική εγγραφή/κλήση, document editor (Word, Excel, PowerPoint, PDF), Adobe Flash 9.4
Διαστάσεις: 110,9 x 59,8 x 18 (19,55) mm
Βάρος: 181 γραμμ.
Τιμή: 500 ευρώ
πηγή:mobilenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου