To φαγητό μπορεί να μην είναι φάρμακο, είναι όμως αγωγή υγείας για τον οργανισμό! Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να δράσει ευεργετικά στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων που πλήττουν τον σύγχρονο άνθρωπο του ανεπτυγμένου κόσμου.
«Η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων γιατί μπορεί να βελτιώσει πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και γλυκόζης στο αίμα», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντώνης Ζαμπέλας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.
Ωστόσο, ο κ. Ζαμπέλας διευκρινίζει πως οι κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής, πρέπει να ακολουθούνται από τη παιδική ηλικία, «διότι έτσι μπορεί να επιτευχθεί χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων (ζωικών), trans (μερικώς υδρογονωμένων) λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου, αλλά και η ικανοποιητική πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών (φυτικά λιπαρά, ιχθυέλαια), φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων».
Έτσι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο καθημερινό τραπέζι θα πρέπει να «πρωταγωνιστούν» δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Το ψάρι, τα πουλερικά και τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα ενώ το κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες και αφού αφαιρεθεί το ορατό λίπος.
Το «τρίπτυχο» του καταναλωτή
Για να ξέρουν ωστόσο, τι καταναλώνουν οι πολίτες θα πρέπει να διαβάζουν με προσοχή της ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, αφού μόνον έτσι είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν τα τρόφιμα που αγοράζουν «κολυμπούν» στο αλάτι, στη ζάχαρη και στο λίπος ή αν πραγματικά αποτελούν υγιεινή επιλογή.
Εξίσου σημαντικό είναι όμως, οι «σεφ» του σπιτιού να μαγειρεύουν ελαφριά. Το μυστικό νούμερο «ένα», σύμφωνα με τους διαιτολόγους είναι να αποφεύγονται τα τηγανιτά αφού κατά το τηγάνισμα δημιουργούνται trans λιπαρά οξέα. Αντίθετα, τα ψητά και τα βραστά συνθέτουν ένα λάϊτ και παράλληλα ωφέλιμο πιάτο για την υγεία.
Οι επιστήμονες όμως, επιμένουν και σε ένα ακόμη σημείο: φειδώ στο αλάτι. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (Σ.Η.Π.) για τους ενήλικες είναι έως 5 γρ. αλάτι την ημέρα, για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση ή για να προλάβουν την υπέρταση.
Οι επιστήμονες όμως, επιμένουν και σε ένα ακόμη σημείο: φειδώ στο αλάτι. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (Σ.Η.Π.) για τους ενήλικες είναι έως 5 γρ. αλάτι την ημέρα, για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση ή για να προλάβουν την υπέρταση.